Jako sam uplasena - papa III

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
belier
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 4:26 pm

Jako sam uplasena - papa III

Post od belier »

Imam 29 godina, porodjaj pre 8 godina, i do sada sam imala uredne nalaze kod ginekologa, i redovne kontrole svakih pola godine.

Poslednja kontrola je bila u novembru 2006 i svi nalazi su bili odlicni.

Danas, 02.02.2007 sam podigla rezultate novih analiza i dobila sledecu dijagnozu:

"Celije svih slojeva epitela, pretezno iz povrsinskog sloja uz prisustvo leukocita je nalaz sa PVU.
U cervikalnom brisu nepregledna masa leukocita;
izrazena je kollocitoza u vecem broju celija.
U pojedinim celijama iz dubokih slojeva su jedra veca, a u pojedinim tamnija, bez drugih znakova atipije.
PAPANICOLAU II grupa. ??Ima dvojedarnih i trojedarnih celija bez atipije."

Nadjena mi je i Candida.

Na pregled sam otisla zbog neznatnog krvarenje koje je trajalo pola dana, bilo oskudno, na kraju mokrenja i od tad se nije ponovilo, a to je bilo pre 4 dana, 10-tog dana mog ciklusa.

Osecam blagu nadutost u donjem delu stomaka, nemam bolova pri odnosu i sklona sam urinarnim infekcijama.

Zanima me sta ovo znaci kao nalaz, i sta dalje preduzeti.
Sutra mi stizu bakterioloske analize, ali sam ja vec danas veoma uplasena, pa vas molim za hitan odgovor.

Zahvaljujem unapred
belier
Stalni član
Stalni  član

Post od belier »

Ispravka:

Papa je III
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Potrebno je uraditi kolposkopiju ( pregled grlica pod uvecanjem ) i biopsiju ako postoji vidljiva lezija. To je sve. Vi nemate karcinom, nego odredjeni stepen displazije, sto je citoloska promjena velicine, broja i odnosa medju celijama. Ne panicite, to nije uopste strasan nalaz, ali zahtijeva pracenje i eventualno biopsiju.

Klasifikacija Papa nalaza se vec godinama ne radi po stepenima od I-IV, ali tamo treba vise vremena da dodje do odredjenih promjena.
Pozdrav,
ObGyn
belier
Stalni član
Stalni  član

Post od belier »

Zahvaljujem Vam na brzom i preciznom odgovoru.

:)

Kolposkopija je uradjena i nista nije primeceno.

Hvala jos jednom!
Odgovori