jajovodi

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
ambra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 12:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

jajovodi

Post od ambra »

koje su metode pregleda prohodnosti jajovoda i koliko su bolne? da li se to jos uvek radi metodom kontrasta ili je moguce to raditi 3D ultrazvukom i koliko to kosta ukoliko se radi u privatnim ordinacijama?
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am

Post od dr Presetnik »

Jedini ispravan i pouzdan metod ispitivanja prohodnosti jajovoda je dijagnosticka laparoskopija i radi se u opstoj anesteziji. ( nema bola). Sve ostale varijante kao sto su HSG, HSS ( ultrazvucna sa ili bez 3D opcije), su delimicne i njihov rezultat nije sasvim pouzdan. Dijagnosticka laparoskopija se po ceni krece od 300 do 500 Eura , u privatnim
bolnicama. Ukolijko ste zainteresirani za privatnu varijantu javite mi se na 064 11 77 580.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:) Laparaskopiju trebaš obavezno uraditi, ali protokol nalaže da se uradi predhodno HSG!!! HSG daje informacije o lumenu grlića, materične šupljine i jajovoda. Laparaskopijom se vidi površina tih organa, a jajna ćelija i spermatozoidi putuju lumenom istih!
Jedna metoda ne zamenjuje drugu već je dopunjuje!
:D :o :(
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am

Post od dr Presetnik »

Kao dopuna laparoskopiji radi se histeroskopija, inace HSG je ipak napustena metoda, koja se jedino odrzava u zemljama koje spadaju u siromasnije.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

O HSG i laparoskopiji

Post od obgyn »

Bez obzira koliko laparoskopija kosta u privatnim ambulantama, moram reci da dobri stari HSG ( histero-salpingo-grafija=zapis o materici i jajovodima ) nije izbacen iz upotrebe ni u bogatim zemljama ( za siromasne ne znam), i pruza informacije koje se ne mogu dobiti laparoskopijom o obliku matericne duplje, i obliku i prohodnosti jajovoda, koju histeroskopija i laparoskopija ne pruzaju.
Histerosalpingografija ima svoje mjesto u dijagnostici infertiliteta i istoriji pobacaja u 1. i 2. trimestru, tako da je korak koji se preporuceno da se uradi prije laparoskopije, i ne znam koliko kosta u Beogradu, nadam se da je manje od 300-500 eura....te su cijene tamo astronomske...
Pozdrav.
Pozdrav,
ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

HSG je čak isturen kao jedna od prvih metoda u ispitivanju uzroka infertiliteta!!!
HSSG tj histerosonosalpingografija je vaćarenje pojedinih Bg ordinacija!
Dobijene informacije su mnogo skromnije, tako da se svuda u svetu i dalje radi HSG.
To posetioci foruma mogu da pronađu na mnogim stranim sajtovima! :-?
Cena HSG u opštoj anesteziji recimo u "SOLDO" klinici na južnom bulevaru košta oko 100 evra. :wink:
D.J.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm

Post od D.J. »

Ja sam radila HSG na zivo...bez anestezije...i nije nista strasno...u Visegradskoj sam radila...mislim da ne mora da se radi sa anestezijom u opste..pogotovo ako ulazi u cenu kod privatnih klinika...

pozdrav
Odgovori