Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Menzes mi kasni 14 dana (inace je redovit,mozda 1x godisnje da zakasni 3-4 dana). Prije 7 dana sam napravila test na trudnocu koji je bio negativan. Kako menzes nije dosao i dalje, odlucim se jucer otici kod ginekologa. Napravio mi je standardni pregled + ultrazvukom sa sondom. Rekao je da je sve u redu na ultrazvuku. Ali mi napomene da u krajnjem slucaju moze biti da dodje do izvanmatericne trudnoce (koju on na ultrazvuku nije vidio) i da se u slucaju jakih bolova javim u bolnicu?????!!! Ja riknula!
(( Moram napomenuti da mi je februar bio stresan, dosta putovanja i lumpovanja , i da sam lezala 2 puta pod prehladom i gripom jednom 3 dana, a drugi put(prije 15 dana) 7 dana kad sam koristila Sumamed pa moze biti i od toga????))
Da li da sacekam jos ili da trazim drugo misljenje?
Prvo Vi niste postavili pitanje na nacin na koji bi trebalo...nije kritika, ali ako zelite sto bolji odgovor, morate ga upakovati u formu koja je postavljena na prvom topiku.
Drugo...ili ste trudni, ili niste trudni...
Ako ste radili test na trudnocu sami koristeci test koji se prodaje u apotekama i izvodi se na urinu, a jos uvijek nemate menstruaciju, a pri tome ste imali seksualne odnose bez zastite, sto znaci da ako ste u reproduktivnom periodu zivota, mogli ste ostati u drugom stanju i mozda ste trudni, a da je urin test bio lazno negativan. To se ponedak desava.
Najpouzdaniji test trudnoce je test krvi u kome se tretira prisutnost i koncentracija beta HCG, hormona koji luci posteljica.
Ako je Vas ginekolog imao bilo kakvu sumnju na osnovu anamneze, ginekoloskom pregleda ili testova da ste trudni, a trudnocu nije mogao da vidi na ultrazvuku, onda Vas nije trebalo poslati kuci, nego uraditi taj test krvi, i ako je pozitivan, ponoviti ultrazvuk ili traziti misljenje kolege koje je vise iskusan u ultrazvuku. Ektopicna ili vanmatericna trudnoca, ili bolje reci znaci na ultrazvucnoj slici koji su sugestivni na vanmatericnu trudnocu, se mogu detektovati ultrazvukom.
Ali pacijent obicno ima simptome kao sto su krvarenje, i bolovi sa lijeve i desne strane donjeg stomaka, mada ako je rana trudnoca 5-6 nedjelja od dana poslednje menstruacije, ponekada moze da bude jos bez simptoma, ali zato je Beta HCG pozitivan i njegova vrijednost raste vezano za starost trudnoce, a ako ultrazvuk ne pokazuje intrauterinu trudnocu...onda se mora donijeti odluka sta da se radi i da se sve terapijske opcije prodiskutuju sa pacijentom i preduzmu koraci koji ce rijestiti problem.
A ako je beta HCG negativan u krvi, onda najverovatnije niste trudni !!!
i vjerovatno je poremecaj ciklusa vezan za spomenute napore i stres.
Nedopustivo je poslati pacijenta kuci sa sumnjom da ima vanmatericnu trudnocu, jer to predstavlja hitno stanje u ginekologiji i mora se rjesavati odmah, a ne slati pacijenta kuci sa porukom da ocekuje bolove, i krvarenje i da onda dodje u bolnicu, jer mozda niste niti trudni !!!
Javite se drugom ginekologu i rijesite tu dilemu da mozete da spavate mirno.
Srecno
obgyn
A ako je beta HCG negativan u krvi, onda najverovatnije niste trudni !!!
i vjerovatno je poremecaj ciklusa vezan za spomenute napore i stres.
Nedopustivo je poslati pacijenta kuci sa sumnjom da ima vanmatericnu trudnocu, jer to predstavlja hitno stanje u ginekologiji i mora se rjesavati odmah, a ne slati pacijenta kuci sa porukom da ocekuje bolove, i krvarenje i da onda dodje u bolnicu, jer mozda niste niti trudni !!!
Javite se drugom ginekologu i rijesite tu dilemu da mozete da spavate mirno.
Srecno
obgyn
Hvala puno na ovako jasnom objasnjenju, ujutru idem vadit krv!