ispitivanja pre inseminacije (hitno)?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

antea
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 07, 2008 3:03 pm

ispitivanja pre inseminacije (hitno)?

Post od antea »

Pozdrav svima!

Moze li neko da mi odgovori koje analize/postupci su potrebni pre inseminacije?
O samom postupku sam uspela da ''pohvatam konce'' po raznim forumima, ali ova ispitivanja mi nisu bas najjasnija. Da li postoji neki standardni/preporuceni spisak analiza ili to zavisi iskljucivo od lekara?

Prvi put ulazim u ovaj postupak, a dr mi je uradila vaginalni UZ treceg dana ciklusa (kada je konstatovano da su oba jajnika savrseno u redu). Samoinicijativno sam uradila bris vagine i cerviksa iako dr to nije trazila, a nije ni bila posebno zainteresovana za ove rezultate. U cerviksu su pronadjene koke i candida u malom broju (po dr to nece praviti smetnju za inseminaciju). Spermogram MM na granici, rezultat od pre 6 meseci, nije trazen novi.

Na forumima sam videla (procitala) da se za insemenaciju prilicno cesto vezuje HSG, a i neki hormonski testovi.

Ima li smisla pokusavati inseminaciju bez prethodno odradjenog HSG-a i kada se HSG preporucuje?

Takodje, imala sam vodenu cistu na jednom jajniku koja je ''razbijena'' terapijom Mikroginona (pre toga jajnici nisu bili skloni cistama, ovo je prva koja se pojavila). Dr je rekla da ce inseminacija biti bez stimulacije jer se stimulacija ne preporucuje ukoliko su postojale ciste. Koja je razlika izmedju stimulisane inseminacije i one iz prirodnog ciklusa? Koje su uspesnije?

Znacio bi mi odgovor sto pre, narocito nekog od lekara. Na zalost, i pored mog insistiranja na informacijama, nisam uspela da sve ovo saznam od svoje dr. MM i ja tek ulazimo u ove vode, zapravo sad se prvi put nesto konkretno desava, pa smo malo u zbunu, kao da tapkamo u mraku.
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

Pa po pravilu pre IUI bi trebalo da se radi HSG jer na osnovu UZ ne mozes znati da li su ti jajnici prohodni, i da ne radite dzabe IUI a ne znate jel je sve OK!
Mada ima i dr. koji prvo isprobaju par IUI pa tek onda HSG.
Ono sto meni nije jasno je to kako ces raditi IUI ako imas koke na cerviksu, koliko ja znam toi ne bi trebalo da bude.
IUI se moze raditi i na prirodnjaka a moze i stimulisano klomifenom, zavisi kako lekar proceni. Tebi zbog ciste nije hteo da uvede stimulaciju.
antea
Novi član
Novi član

Post od antea »

Gala, hvala na brzom odgovoru, iako sam sad malo i zbunjena. ocekivala sam da dobijem neku terapiju zbog koka i candide, iako su u malom broju, ali dr je samo preletela pogledom preko rezultata i rekla da nije potrebno leciti i da nece praviti smetnju.

ne znam u cemu je fora da se prvo proba IUI vise puta pa tek onda HSG, ako vec HSG moze da promeni stvar?

iskreno, mogu li ista da ocekujem od IUI bez u ovakvoj situaciji? uzgred, ne znam da li je i to bitno, ja imam 36 godina a MM 49
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

pa, ja da sam na tvom mestu ja bih probala nekoliko puta IUI, pa ukoliko ne uspe, presla bih na IVF(ali ne kod bilo koga, nego u dobro izabranoj i po uspesnosti poznatoj klinici). Ne bih gubila mnogo vremena jer, ipak, bioloski sat otkucava...
antea
Novi član
Novi član

Post od antea »

to i jeste bio nas plan: prvo da vidimo ima li nekih smetnji, pa ako je sve ok, da ne gubimo na vremenu, prvo IUI par puta a ako to ne uspe onda IVF.

i jesmo otisli kod poznatih i proverenih, ali smo se razocarali jer smo skoro godinu dana izgubili u nekom praznom hodu sa dr a da na kraju imamo uradjeno samo nekoliko briseva i spermogram i nikakve druge pretrage. najgore nam je sto dr ne daje dovoljno informacija, a nekako nam se cini i da nam nije posvetila adekvatnu paznju i da nije mnogo zainteresovana. ne sumnjam u njenu strucnost, ali tretmanom nisam zadovoljna. dvoumim se da li uopste da odradimo IUI ovaj mesec kod nje ili da promenimo doktora. mada vise ne znam ni gde bih isla, citajuci ovakve forume cini mi se da je sve lutrija.
antea
Novi član
Novi član

Post od antea »

to i jeste bio nas plan: prvo da vidimo ima li nekih smetnji, pa ako je sve ok, da ne gubimo na vremenu, prvo IUI par puta a ako to ne uspe onda IVF.

i jesmo otisli kod poznatih i proverenih, ali smo se razocarali jer smo skoro godinu dana izgubili u nekom praznom hodu sa dr a da na kraju imamo uradjeno samo nekoliko briseva i spermogram i nikakve druge pretrage. najgore nam je sto dr ne daje dovoljno informacija, a nekako nam se cini i da nam nije posvetila adekvatnu paznju i da nije mnogo zainteresovana. ne sumnjam u njenu strucnost, ali tretmanom nisam zadovoljna. dvoumim se da li uopste da odradimo IUI ovaj mesec kod nje ili da promenimo doktora. mada vise ne znam ni gde bih isla, citajuci ovakve forume cini mi se da je sve lutrija.
dacica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 20, 2009 1:21 am

Post od dacica »

mislim da je suludo pokusavati inseminacije,bez uradjenog hsg,samo bacate pare,koje ce vam trebati za kasnije,imas na internetu sta sve trebas da uradis od analiza,pa mozes i sama,netreba ti doktorka,tako sam i ja,da nebi gubila vreme,koje nemam kao ni ti,cak sam isla sama i na laparaskopiju,i hvala bogu,sve je u redu...skrati put sama...pozzz i srecno..
sgs
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:23 pm

Post od sgs »

Antea ja sam radila inseminaciju dva puta i od analiza koje sam radila su,obavezni HSG vaginalni i cervikalni bris,test na hlamidiju mikoplazma ureaplazma.Hormonske analize nisam radila neznam zasto mi dr .nije rekao da radim ali mislim da nije lose da i to proveris.jos jednom da ti naglasim da je HSG obavezan.
antea
Novi član
Novi član

Post od antea »

Hvala vam na savetima. Konsultovala sam se sa još jednim doktorom i na kraju sam uradila briseve i HSG.

Inseminaciju sam planirala kod dr. Goce Ivanović. Pravo da vam kažem, sve me je to malo iznerviralo. Goca nije baš ništa htela da mi kaže o samom postupku inseminacije (''Pročitajte na internetu''), niti me je uputila na briseve, a HSG nije ni pominjala. Malo mi je sve to neozbiljno. Čak i da je imala neku drugu ideju i da taj mesec nije htela da uradi inseminaciju, mogla je da kaže kakvi su joj planovi. Ovako imam utisak da se nije mnogo potrudila da se ''udubi'' u moj slučaj. Ne sumnjam u njenu stručnost, ali iskreno imam utisak da nije mnogo zainteresovana ni koncetrisana. Takav pristup mi ne odgovara, uostalom, isti tretman sam mogla da dobijem i na bilo kojoj državnoj klinici za manje para.
Kod Goce idem već godinu dana, ona samo razvlači a do sad jedino što sam uradila kod nje bili su brisevi i MM 2 spermograma. I ide mi na živce što mi pri svakom odlasku odradi i naplati vaginalni UZ (do sad sam ih uradila bar 10), a još na prvom je konstatovala da je sve ok. Čak i kad smo zakazali tumačenje jednog spermograma, mogla sam da zakažem jednino drugog dana menstruacije. Insistirala je da mi radi UZ iako je radila 10 dana pre toga i iako smo došli samo da nam protumači te rezultate.
Sve mi je to malo neozbiljno i stiče se utisak da im treba ostaviti dosta love na uzaludne preglede i pokušaje pre nego što se uradi nešto konkretnije.
Sada za inseminaciju razmišljam o Jovanovoj i dr. Raduloviću. Sa nama je sve OK, ali pošto se ništa ne dešava, hteli smo da ubrzamo priču zbog godina.

Gde ste vi radili inseminaciju?
dacica
Novi član
Novi član

Post od dacica »

i Ja sam kod Goce,i meni je cudna,nepristupacna,hladna....nesumnjam ja u njenu strucnost,ali ni malo optimizma nema u njoj,osmeha...brrrrrrrr
i kod nas je sve u redu,ja sam sama na svoju ruku obavila sve pretrage,ali nista.....spermogram nam bas nije savrsen,ali nije ni ocajan...zakazali smo insem.da ubrzamo.....ali jutros sam bila kod Goce,o folikul je vec pukao juce,a ja bila u sred.pet.ned.na folikulometriji,i danas odem....cvrc...a odnose nam je rekla da nemamo zbog insem.tako da ode jos jedan mesec...javi kako je u Jovanovoj...ili gde budes isla....
pozzz i srecno...
dacica
Novi član
Novi član

Post od dacica »

ps.ali i dalje o Goci mislim da je strucna...samo ima los pristup...
antea
Novi član
Novi član

Post od antea »

ne smeta meni njena nepristupačnost i hladnoća, ja ni ne očekujem od doktora prisnost, ali očekujem zainteresovanost i informaciju. kratku, jasnu informaciju o tome kakav je postupak, šta da očekujem, šta da uradim, kakav je plan, ne neke duboke priče, samo suštinu.

ja sam otišla 3. dana menstruacije. rekla mi je da 9. dana imamo odnos, a onda da 11. dana dođemo kod nje. zašto odnos tog dana? šta ćemo dalje raditi? šta ćemo kod nje raditi 11. dana? da li ćemo tog meseca raditi inseminaciju? kakav je plan za dalje? šta možemo da očekujemo? da li su potrebni brisevi ili još neke analize? ni na jedno pitanje nije htela da odgovori. bila mi je potpuna enigma šta se dešava. ne znam čak ni koja je cena inseminacije kod nje (mi smo neku lovu spremili, nadam se da će biti dovoljno, ali mislim da je glupo da se o tome ne priča i da se pacijent ne pripremi na troškove koji ga očekuju).

ne sumnjam ja u njenu stručnost, ali kako da imaš poverenja u lekara, i pored njegove stručnosti, koji ti deluje nezainteresovano i koji ti ne daje dovoljno informacija?

nakon cele priče, MM i ja smo odlučili da uradimo HSG i da Gocu taj mesec preskočimo. iskreno, ne znam ni kako bi ona reagovala što smo uradili HSG bez konsultacije sa njom.
ovaj mesec pokušavamo prirodno, a ako se ništa ne desi, sledeći idemo u Jovanovu.
dacica
Novi član
Novi član

Post od dacica »

insem.je oko 30 hilj.bez kekova,i folik.ja sam sve uradila sama od analiza,cak sam na kraju imala lazan hsg-kao zaousen mi jajovod-ima priraslica,i Goca me poslala u Valjevo na laparaskopiju,gde su mi ustanovili da su mi oba otpusena,i prohodna,bez priraslica,tako da i hsg-zna da bude lazan.....ma Ja na kraju mislim da je 80%kriva glava,jer su mi svi rezultati ispravni....i mislim da je to moj najveci problem,i najstrasnije mi je kad mi kazu da se opustim i ne razmisljam o tome............kao da to i Ja sama neznam....ali..zelja je jaca...
antea
Novi član
Novi član

Post od antea »

dacice, a gde si radila HSG?

a sto se tice opustanja.... lako je reći, teško učiniti. svesni smo da nemamo puno vremena zbog godina pa je pritisak veći. koliko god se trudili da to potisnemo, uvek je tu negde i ne možeš da se opustiš sasvim i da ne razmišljaš. i nas to nervira, ali ne možemo da pobegnemo od toga.
Little monster
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Sep 07, 2008 8:35 pm

Post od Little monster »

Aneta zao mi je sto se sve tako dogadja i sto nemas vise informacija. Ja sam radila insemenacije i mogu ti objasniti postupak ako hoces. Imas i temu insemenacija ali je otisla negde u zapecak na forumu.
To je i meni smetalo sto kad odem kod mog dr uvek 2000 za uz. Kazes sigurno si do sada imala 10 uz. Kad krenes sa iui za jedan mesec se meni dogodi da me 5 puta pogled na uz. Znaci 10 000 mesecno samo na uz. Plus lekovi. Plus cena same insemenacij.
To sto ti je rekla da imate odnos 9 d.c. i da dodjes 11 dc verovatno zato jer spermatozoidi u telu zene mogu da prezive (po teoriji) nekoliko dana 3-4 pa je mozda mislila ako folikul pukne ranije da imate rezervni plan. To nagadjam iz onog kroz sta sam ja prosla. Ni moj dr nije odmah radio hsg vec smo imali 3-4 stimulacije klomifenom i ciljane odnose. Pa kad to nije uspelo isla sam na hsg od briseva sam morala da imam negat. bris na hlamidiju ali ne dif metoda nego nesto pouzdanije i cervikalni. Nista mi drugo nije trazio. On mi je odradio hsg i bila sam prezadovoljna. Nista me nije bolelo. Ali i kad sam htela iui malo sam morala da ga poguram pitanjima jel moze sledeci mesec i tako sam malo dosadjivala. Razlog sto ne rade odmah hsg je taj sto nije kod svake zene jajovod zacepljen pa kao pokusaju par puta ciljane odnose, takvo sam ja objasnjenje dobila od mog doce.
Nadam se da ces pronaci dr kojim ces biti skroz zadovoljna ili da ces se sporazumeti sa Gocom. A za cenu postupka...ne znam kako je kod njih mozda si vec pokusala ovu vatijantu ali ja bih nazovala telefonom pa pitala za cenovnik sestru, mozda ce ona znati da kaze, bar okvirno. Pozzz
Odgovori