Pozdrav svima!
Moze li neko da mi odgovori koje analize/postupci su potrebni pre inseminacije?
O samom postupku sam uspela da ''pohvatam konce'' po raznim forumima, ali ova ispitivanja mi nisu bas najjasnija. Da li postoji neki standardni/preporuceni spisak analiza ili to zavisi iskljucivo od lekara?
Prvi put ulazim u ovaj postupak, a dr mi je uradila vaginalni UZ treceg dana ciklusa (kada je konstatovano da su oba jajnika savrseno u redu). Samoinicijativno sam uradila bris vagine i cerviksa iako dr to nije trazila, a nije ni bila posebno zainteresovana za ove rezultate. U cerviksu su pronadjene koke i candida u malom broju (po dr to nece praviti smetnju za inseminaciju). Spermogram MM na granici, rezultat od pre 6 meseci, nije trazen novi.
Na forumima sam videla (procitala) da se za insemenaciju prilicno cesto vezuje HSG, a i neki hormonski testovi.
Ima li smisla pokusavati inseminaciju bez prethodno odradjenog HSG-a i kada se HSG preporucuje?
Takodje, imala sam vodenu cistu na jednom jajniku koja je ''razbijena'' terapijom Mikroginona (pre toga jajnici nisu bili skloni cistama, ovo je prva koja se pojavila). Dr je rekla da ce inseminacija biti bez stimulacije jer se stimulacija ne preporucuje ukoliko su postojale ciste. Koja je razlika izmedju stimulisane inseminacije i one iz prirodnog ciklusa? Koje su uspesnije?
Znacio bi mi odgovor sto pre, narocito nekog od lekara. Na zalost, i pored mog insistiranja na informacijama, nisam uspela da sve ovo saznam od svoje dr. MM i ja tek ulazimo u ove vode, zapravo sad se prvi put nesto konkretno desava, pa smo malo u zbunu, kao da tapkamo u mraku.
ispitivanja pre inseminacije (hitno)?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik