Nakon kolposkopskog pregleda gde je utvrdjena promena na grlicu, uradjena mi je biopsija koja je dala sledecu dijagnozu:
HPV cervicitis chronica activa. Metaplasia squamosa completa et incompleta epithelii endocervicis cum HSIL (CIN 2, sa koilocitoticnom atipijom et CIN 3 focalis).
Lekar je predlozio kolposkopiju, koriscenjem niskofrekventne struje, tj. nekakvim radio talasima gde ce mi biti odstranjen, tj. srkacen grlic i to ne samo na nivou epidermisa nego i dublje. Receno mi je da to ne ugrozava moje zdravlje, buduce trudnoce itd..
Da li je to `skracenje grlica` u vidu konusa neophodno ili je moguca i neka manje radikalna metoda.
Unapred hvala na odgovoru
HSIL/konizacija
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
Saniranje promena na grliću može da se radi i laserom što je manje komplikovano,ali kod takvih promena(pošto su dublje)radi se radio nožem jer laserom ne može precizno da se odredi koliku površinu treba otkloniti i koje dubine.Laserom se otklanjaju samo površinske promene.
Mislim da je preporuka tvog lekara ispravna.
Ako se bojiš zbog trudnoće,nema nikakvih posledica.
Moja prijateljica je bila u braku 5 godina bez dece.Kada su otkrili promene na grliću urađeno je otklanjanje radio nožem i sve je super zaraslo.To je bilo pre 1,5 godinu.Sada je trudna treći mesec.
Možda će ti neki lekar bolje i stručnije objasniti,ali ovo je suština.
Srećno
Mislim da je preporuka tvog lekara ispravna.
Ako se bojiš zbog trudnoće,nema nikakvih posledica.
Moja prijateljica je bila u braku 5 godina bez dece.Kada su otkrili promene na grliću urađeno je otklanjanje radio nožem i sve je super zaraslo.To je bilo pre 1,5 godinu.Sada je trudna treći mesec.
Možda će ti neki lekar bolje i stručnije objasniti,ali ovo je suština.
Srećno
Hvala na brzom odgovoru. Napravila sam gresku u mojoj prvoj poruci i rekla da mi je nakon dijagnoze lekar predlozio kolposkopiju, umesto konizaciju!
Volela bih samo jos da razjasnim da li konizacija (bez obzira da li se radi nozem, laserom itd..) uvek podrazumeva istu metodu, i da li t uvek znaci fizicko skracivanje grlica?
Volela bih samo jos da razjasnim da li konizacija (bez obzira da li se radi nozem, laserom itd..) uvek podrazumeva istu metodu, i da li t uvek znaci fizicko skracivanje grlica?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
draga farfar
s obzirom da niste rađali najbolje bi bilo da vam se uradi Loop ekscizija, eventualno LEETZ, koje su manjeobimne, konizacija je najobimnije odstranjenje dela grlića, posle koga se teže ostaje trudan, a u slučaju trudnoće češći su pobačaji i prevremeni porođaji zbog inkompetencije istog.
Potražite na temu konizacije je puno pisano na forumu.
PS. Za miku43 vidim da volite da delite savete. Razlika između kako Vi kažete "radio noža" tj. raditalasa i klasičnog elektrokautera je samo u frekvenci struje na kojoj isti rade, tj. oba su elektrokauteri.
Što se tiče laserske konizacije veruj mi ona je najkomplikovanija, to tvrdim iz iskustva, a imam sve tri opcije na raspolaganju.
Veoma je bitno koliki se deo grlića (nepotrebno) odstrani konizacijom u odnosu na Loop i LEETZ!
Pravilo je da se prvo uradi najmanja operacija a ako tzv. resekcione ivice reza nisu do u zdravo ili je histopatološki nalaz "patološki" u narednoj operaciji radikalizuje tj. proširi.
Pozdrav DrPeđaDj
s obzirom da niste rađali najbolje bi bilo da vam se uradi Loop ekscizija, eventualno LEETZ, koje su manjeobimne, konizacija je najobimnije odstranjenje dela grlića, posle koga se teže ostaje trudan, a u slučaju trudnoće češći su pobačaji i prevremeni porođaji zbog inkompetencije istog.
Potražite na temu konizacije je puno pisano na forumu.
PS. Za miku43 vidim da volite da delite savete. Razlika između kako Vi kažete "radio noža" tj. raditalasa i klasičnog elektrokautera je samo u frekvenci struje na kojoj isti rade, tj. oba su elektrokauteri.
Što se tiče laserske konizacije veruj mi ona je najkomplikovanija, to tvrdim iz iskustva, a imam sve tri opcije na raspolaganju.
Veoma je bitno koliki se deo grlića (nepotrebno) odstrani konizacijom u odnosu na Loop i LEETZ!
Pravilo je da se prvo uradi najmanja operacija a ako tzv. resekcione ivice reza nisu do u zdravo ili je histopatološki nalaz "patološki" u narednoj operaciji radikalizuje tj. proširi.
Pozdrav DrPeđaDj
Da ,volim da kažem nešto drugima kao utehu.
A drago mi je da se i Vi kao lekar javite da ispravite ako nešto nije u redu.
Čini mi se da reagujete samo kada Vas iritira nečije laičko mišljenje.
Većina nas na ovom forumu nije iz lekarske struke,ali mislim da bilo kakvim savetom ili iskustvom možemo pomoći-makar to bila samo uteha.
Šta bi bilo da na sva pitanja odgovarate samo vi lekari?Ne bi ni bilo ovakvih foruma ni diskusija.
Na kraju,uvek vi presečete diskusije svojim stručnim mišljenjem i date pravi savet.
Mislim da su nam se mišljenja dosta slagala,bez obzira na razliku u profesiji.
Možda mi se učinilo ,ali Vaše obraćanje meni nije bilo dobronamerno-što smatram nekorektnim.U predhodnom postu sam i napisala da bi bilo bolje čuti mišljenje lekara koji je kompetentan da da najpravilniji odgovor.Do tada je farfar bila bez odgovora,pa je neko rešio da je posavetuje najbolje što ume.
Ako poruka nije bila zlonamerna-onda ok i veliki pozdrav od mene
A drago mi je da se i Vi kao lekar javite da ispravite ako nešto nije u redu.
Čini mi se da reagujete samo kada Vas iritira nečije laičko mišljenje.
Većina nas na ovom forumu nije iz lekarske struke,ali mislim da bilo kakvim savetom ili iskustvom možemo pomoći-makar to bila samo uteha.
Šta bi bilo da na sva pitanja odgovarate samo vi lekari?Ne bi ni bilo ovakvih foruma ni diskusija.
Na kraju,uvek vi presečete diskusije svojim stručnim mišljenjem i date pravi savet.
Mislim da su nam se mišljenja dosta slagala,bez obzira na razliku u profesiji.
Možda mi se učinilo ,ali Vaše obraćanje meni nije bilo dobronamerno-što smatram nekorektnim.U predhodnom postu sam i napisala da bi bilo bolje čuti mišljenje lekara koji je kompetentan da da najpravilniji odgovor.Do tada je farfar bila bez odgovora,pa je neko rešio da je posavetuje najbolje što ume.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga Mika43mika43 napisao: Možda mi se učinilo ,ali Vaše obraćanje meni nije bilo dobronamerno-što smatram nekorektnim.U predhodnom postu sam i napisala da bi bilo bolje čuti mišljenje lekara koji je kompetentan da da najpravilniji odgovor.Do tada je farfar bila bez odgovora,pa je neko rešio da je posavetuje najbolje što ume.
lepo je što želite da pomognete drugima (to valjda svi radimo), ali to ne trebate raditi na dosadašnji način.
Pričom radi priče nećete nikom pomoći, smatram da trebate iznositi lična iskustva ako ih imate, a ne stručna mišljenja.
Napišite reči podrške, saosećajte, hrabrite ali nemojte davati "stručne" savete, to ipak nije vaš posao.
To kažem zato što davanjem takvih saveta možete odmoći što mislim da vam nije namera, bar nisam stekao takav utisak o Vama, a možete i naškoditi, to je ono što mi smeta kod vašeg pisanja a nevidim šta bi moglo biti "zlonamerno" u mojoj komunikaciji sa Vama?
Shvatite sve ovo kao dobronamernu sugestiju sagovornika sa foruma, na istom smo zadatku.
Pozdrav DrPeđaDj