hormoni

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
heonaty
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jul 25, 2008 4:00 pm

hormoni

Post od heonaty »

molim da mi pomognete nekim objasnjenjem.imam 39godina i vec duze vreme imam problema pred ciklus.samo da nezaboravim pijem pronizon vec 8godina zbog auto imune bolesti.jedno vreme sam dobijala na 22 do 23 dana rekli su mi da je to normalno zbog pronizona,sad dobijam na 25 do 26 dana ali su bolne i problem je u stvari u tom periodu pre.jedno tri do pet dana pre dobijam strasne napade gladi preznojavam se ,vruce mi je,place mi se za svasta a najteze mi je to sto me noge otkidaju kao da nisu moje od kolena pa na dole i to je sve praceno strasnim lupanjem srca i vrtoglavicama prosto nesmem iz kuce dva tri dana samo mi se nesvesti.sad me zanima da li to ima veze sa klimaksom,jatrogenim kako kazu ili mi je rano za to i da li uopste ima veze sa hormonima ?da li da opet idem kod ginekologa ili sta da radim?jel svi ovi simptomi se samo ponavljaju kad treba da dobijem posle prodju pa sam ih zato povezala sa klimaksom. bila bi zahvalna ako bi mi neko odgovorio
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Proveri fsh i E2 (estradiol) 2. ili 3. dana ciklusa. Samo hormoska slika ti moze reci da li si blizu menopauze...a da je moguce u 39-toj...moguce je.
Talasi vrucine, nesanica, anksioznost (nesvestica i strah, lupanje srca) mogu biti deo simptomatologije perimenopauze.
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
heonaty
Stalni član
Stalni  član

hormoni

Post od heonaty »

hvala na odgovoru ,uradicu hormone pa videcu.kad sam pitala doktora dali da ih radim rekao mi je na nemojte dzaba da bacatye pare naravno ,da je poceo klimaks ,pa zeno 10godina pijes pronizon dobro da jos imas normalne hormone...eto ,i ja zato neuradi,ali sad me bas nesto udara u tom periodu.molim vas mozete li mi reci da li se hormoni za sve uvek vade drugi ili treci dan ciklusa ili to vazi samo za ovaj slucaj.zanima me zato sto moja cerka ima zadnjih par meseci problema sa ciklusima ili su produzeni ili kad dobije traju po 10 dana a doktor je urasdio ultra zvuk i rekao nam da su jajnici mikrocisticni i da uradimo hormone negde privatno ali nam nije rekao kad jenajbolje da se to uradi.i da li treba da uradi jos neke testove kao npr.test za ovulaciju ista jos i gde seto radi mislim jwel se i to radi preko krvi.znam reci cete da previse pitam ali nekako bi volela da kad vec platim bar bude to ono sto treba.hvala i pozdrav
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 07, 2006 2:59 pm

Post od black magic woman »

Draga heonaty,
kod tebe je verovatno nastupila menopauza,ali to svakako ne moze dr.reci napamet.

Moj savet je da uradis polne hormone i to FSH,LH,E2,prolaktin 2dc,a posto je prerana menopauza nasledna, povedi narocito racuna o svojoj kcerki,te predlazem da i ona izvadi ove iste hormone drugog dana ciklusa.

Oni ce pokazatinesto,a dalje svakako da se obratite ginekologu, pa i endokrinologu ukoliko je neophodno.

Sve ovo govorim iz sopstvenog iskustva,jer sam ja kcerka majke koja je u 39 godini usla u menopauzu.Mene je nazalost ona zakacila sa svega 23 godine!!!

Zato brinite pre svega o kcerki.

Pozdrav i nadam se da je sa vasom kcerkom sve u redu,ali kontrole mora da se sprovode redovno bas zbog vase prerane nmenopauze.
heonaty
Stalni član
Stalni  član

hormoni

Post od heonaty »

hvala na savetima.inace i ja imam 39 godina a moja cerka 20g. i od kada je dobila ima produzene cikluse na 32 do 34 dana mada nije ranije imala neke probleme sada je imala upalu besike i jajnika i od tad katastrofa krvari po deset dana bolucka je a najvise me brinew sto je droktor rekao da takvi jajnici mogu da predstasve sutra problem za trutnocu.rekao nam je da nije vazno kad radimo hormone ali da ih odradimo sto pre da bi joj kad dobije sledeci ciklus uvewo neku hormonsku terapiju i probao tako da regfulise cikluse i pomogne jajnicima.mene malo brine da li ce ta terapija da je goji posto inace ima problem sa tim mislim nije debela ali malo je jaca .ali kad treba da dobije devojka je nervozna placljiva i jede ko mecava ..pa ako ce joj to pomoci nisam protivnik lekova ali zbog nekih iskustava nisam bas ni za ,ali kapiram sta se mora mora se. negde sam citala da su mikrocisticni jajnici ustvari normalni a egde da i nisu pa sad neznam sta je istina a sta fatamorgana...salim se cinjenica da cu sve stro treba za nju da iscackam i odradim jel za koga cu ako ne za nju a usout cu prekontrolisati i sebe i to samo zato sto me zanima ,posto imam druge ozbiljne zdravstvene probleme pa da se nije nesto potkralo,a klimaks ah taj klimaks niko nije od njega ustvari pobegao on nas sveceka kad tad.mislkim ja to ne dozivljavam kao nesto jsao klimaks sad nidsam zena i te babske gluposti sve to nije tako stvar je u glavi i u tome da shvatimo sta nam se desava i nekako uskladimo te hormonske disbalanse i probamo da u tom periodu msal;o usporimo mislim da je samo to problem a ne nege gluposti.svasta sam se naslusala o tome aali mislim da je to bla bla truc truc i da zena samo mora a gl;eda tada da olaksa sebi zivot bilo terapijom hormonskom ili vec necim da bi ublazila te neke valunge i padove raspolozenja kao i da se krece vise i vezba da bi izbegle osteoporozu.sobzirom da ja vec 8 godina imam osteoporozu zbog hormonske terapije pronizonom onda nemam sta da brinem hahsa ...sem za cerku hvala vam na savetu i sve najbolje
Odgovori