Hocu li vidjeti svoju bebu u Maju?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

D600
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 30, 2006 4:22 pm

Hocu li vidjeti svoju bebu u Maju?

Post od D600 »

Zamolila bih ili strucan savjet ili da mi neko napise svoje iskustvo vezano za moj problem,naime:
Par mjeseci nisam mogla da ostanem u drugom stanju.Nisam zeljela da nam prolazi vrijeme pa sam povadila bar osnovne nalaze.Ginekoloski pregled, PAPA Test, dopler jajnika i materice, analiza krvi i mokrace...U mokraci su mi pronasli Echerichiju coli.Odmah su mi ukljucili terapiju 7x2 Garamicin injekcije mada sam rekla doktorici da se ne cuvam i da postoji mogucnost da sam u drugom stanju.
Pocela sam primati injekcije taj dan kad sam ocekivala ciklus.Peti dan po izostanku ciklusa izvadila sam krv i potvrdili su mi da sam u drugom stanju 4-5 sedmicu.Odmah sam prekinula terapiju sa Garamicinom poslije primljenih 10 u 5 dana.Moj ginekolog me je poslao u Visegradsku.
Bila sam u Visegradskoj na ginekoloskom pregledu i ultrazvuku i na genetskom savjetovalistu gdje mi je doktorica samo ispisala sta treba dalje da uradim od ispitivanja i poslije 15 sekundi potrosenih na mene izgurala me van ordinacije.
U Utorak cu da idem kod svog ginekologa da mi objasni sta dalje jer u Visegradskoj osim maltretiranja nista drugo nisam dobila.
MOLIM VAS,
ako znate da me posavjetujete ili da mi kazete bilo kakve statisticke podatke koliko je opasno da zadrzim bebu?
Ja sam tek u 5 sedmici trudnoce i pod stresom treba da budem do 4-og mjeseca kad bi se kao iz plodne vode moglo vidjeti dali je sve u redu ili ne.
Molim vas za malo strpljenja i paznje jer sama trudnoca i sve ovo mi se desava prvi put u zivotu.Mnogo mi je stalo da muz i ja imamo dijete ali naravno kao svako drugi zelimo da imamo zivo i zdravo dijete.
Mene je uhvatila blaga depresija i strah, mog muza takodje.Znam da takva osjecanja nisu dobra za trudnocu ali kako ih se rijesiti do 4-og mjeseca.
Hvala vam cak i ako samo podijelite moja osjecanja sa vama.
milosav
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 29, 2006 9:37 am

Post od milosav »

Posto si u velokoj panici mozes da posetis sajt YU Mama tamo ima postavljenih oko 1000 pitanja, odgovara ginekolog i veruj mi nacices bar nekoliko zena koje su postavile isto pitanje. Ja te razumem jer sam i sama pila neke lekove neznajuci da sam trudna
D600
Novi član
Novi član

Post od D600 »

Jesam, u panici sam.
Citam na internetu sve sto nadjem vezano za ovo i pokusavam sebi pronaci bilo kakav odgovor.
Tesko mi pada to da u ustanovama koje jesu za ova pitanja ljudi nemaju ni vremena ni strpljenja za bilo kakav odgovor.
Da su bar bili neki lijekovi nego injekcije...ali sad kad je bilo-bilo je.
Samo sta dalje?!
Ako bih cekala 4 mjeseca i sazivjela se sa bebom i tek onda shvatila da nesto nije u redu ....uffff
Necu plakati, nadam se dobru.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Nekoliko komentara...iako zurim...

1. lijecenje prvi put slulcajno izolovane E.coli intramuskularnim injekcijama, kod pacijenata bez simptoma, je apsolutno klinicki neopravdano! Antibiotik se ukljucuje prema antibiogramu bar kad je E.coli u pitanju, jer razvija vrlo brzo rezistentnost, ako se ne lijeci pravim antibiotikom i dovoljno dugo.
Dakle postojale su opcije davanja drugih antibiotika prema antibiogramu...
Uradite ponovo urinokulturu sa antibiogramom, i tamo ce sigurno biti neki od antibiotika na koje je vasa bakterija osjetljiva a koja se moze lijeciti peroralno ( preko usta ) danim antibioticima.

2. Niti jedna trudnoca nije 100 % sigurna, kada se govori i majci i o bebi, dok god sve ne prodje, ukljucujuci porodjaj, postporodjajni period, prvu godinu razvoja bebe, kada se brzo razvija neuroloski sistem.

Sto se tice garamicina ili gentamicina to je lijek koji spada u grupu lijekova sa vrlo niskim teratogenim rizikom za trudnocu. Ono sto se zna za garamicin jeste da vrlo rijetko ( svako zna neki slucaj ) izaziva ostecenje bubrega, 8.kranijalnog zivca - sluh, i ostecenje jetre, ali vrlo rijetko i ako se daje u vrlo visokih dozama ( > 240mg/dnevno ) i duze od 10 dana.

Sansa za ostecenje trudnoce u periodu implantacije je minimalna, jer se u to vrijeme ne odvija organogeneza, i obicno se steta uzrokovana bilo kakvih teratogenom odvija po principu " sve ili nista ". Ne mogu da Vam garantujem 100 %, ali mogu a kazem na osnovu istrazivanja koja su navedena u knjizi Dr. Briggsa ( Lijekovi u trudnoci i porodjaju iz 2004.) da je sansa da se nesto lose desi sa Vasom bebom vezano sa ranu terapiju garamicina minimalna.

Srecno i mirno spavajte...i bas me interesuje koja je to lista pretraga koje morate obaviti da bi se ustanovila normalna trudnoca.
Pozdrav,
ObGyn
D600
Novi član
Novi član

Post od D600 »

Ja nisam ni po cemu osjecala da imam Escherichiju coli a na nalazima je rezultat bio 1 000 000/ml
osjetljivost bakterije na:
ampicillin
cefalexin
ceftriaxon
gentamycin
pipemidinska kis.
ciprofloxacin
trimethoprim+sulfa
nitrofurantoin

Cim sam prekinula terapiju (poslije 5-og dana a 10-te injekcije) dala sam urin da mi se uradi urinokutura ponovo.
Nalazi ce mi biti gotovi tek u srijedu.

U Visegradskoj me je pregledao doktor Bila i uradio je ultrazvuk.
On je potvrdio da je 5 sedmica trudnoca ali nista vise nije mogao vidjeti jer je plod jako mali.
Poslao me je na genetsko savjetovaliste gdje je doktorica napisala da je potrebno da uradim:
NTC vitalnih organa
CNS amicinteza
ultrazvuk
RAC
nosna kost
...
nadam se da ce bolje i vise znati da procita moj ginekolog kad se budem vidjela s njom u utorak.

U svakom slucaju ste mi pomogli i smirili me svojim odgovorom i mnogo sam vam zahvalna.
S postovanjem.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Zar dr Sreten Bila nije penzionisan ?

Neke od ovih pretraga ne znam ni sta znace, a druge smatram potpuno nekorisnim i nepotrebnim kao sto je amniocenteza !!!

Pa sta ocekuju da ce dobiti sa amniocentezom ???
Jako me zanima a Vi pitajte Vaseg ginekologa ili dr Bilu za odgovore na slijedeca pitanja:

1. Kakve veze imaju potencijalna ostecenja bubrega, 8.kranijalnog nerva i jetre sa analizom na hromozomske anomalije ???

2. Kakve veze ima garamicin sa hromozomskim anomalijama kao sto je Down, Edwards, Patau syndrome ???

3. Kakve veze ima nalaz nosne kosti ili odsustvo iste sa potencijalno teratogenim garamicinom ???
Odsutna nosna kost jeste ultrazvucni 'soft marker' za fetus sa Down syndromom ? a nema nikakve veze sa teratogenoscu garamicina...

pitajte sta znaci NTC vitalnih organa, RAC i sta zele da urade sa CNS-om ( centralni nervni sistem ), da bi iskljucili potencijalne efekte...

Ja Vam sve ovo smatram potpuno nepotrebnom dramom i nepotrebnim ispitivanjima. Ono sto mislim bazirano na rezultatima istrazivanja jeste da imate isti broj pregleda i analiza kao i svaka druga nisko rizicna trudnica.

Sto se tice urinokulture, mislim da je uradjena rano, i da taj rezultat nije od koristi. Potrebno je sacekati najmanje 8 dana poslije prekida teraije da bi se uradio kontrolni nalaz i vidjelo da li Vam je potrebna dodatna terapija.
Pozdrav,
ObGyn
Ardagast
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 01, 2006 4:14 pm
Kontakt:

Post od Ardagast »

Draga D600, opusti se i poslusaj Obgyn! Pa, ovi nasi doktori definitivno nisu normalni! Ako si iole bistra, a cinimi se da jesi, opusti se i batali kretene- i malo dete zna da je minimalna sansa za ostecenje ploda u procesu implantacije (Obgyn ti je strucnjak a ja ti laicki savatujem!). Znaci, budi mirna i menjaj kliniku! Ja sam iz provincije ali mi se ponekad cini da imamo razumnije doktore, majke mi!
Matija, mamina i tatina sreckica
11.11.2005.
dasa
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 11, 2004 12:52 pm

Post od dasa »

Navijamo za vas! Bice to jedna prelepa majska beba.
Slazem se sa Ardagast - menjaj lekare i uzivaj u trudnoci.
Veliki pozdrav od Dase
D600
Novi član
Novi član

Post od D600 »

Jutros sam prokrvarila.Ne mnogo ali...
Dok sam otisla do doktora i stigla na red za pregled vise nije bilo te sukrvice.
Uglavnom opet su me pregledali UZ i doplerom.5 sedmica i dva dana je star plod i nista nemoze da se ustanovi ima li ostecenja.Ako ne busdem krvarila i nebudem imala bolove doktor je rekao da dodjem za dvije sedmice na UZ.Tad ce bebac imati 7 sedmica i jasno bi se trebalo vidjeti dali je formirano ili nije.
Do tad....moja agonija se nastavlja.

Toliko su mi pricali da je drugo stanje lijep osjecaj i blazeno stanje.Ja sam toliko razocarana i zabrinuta.
Inace sam jako aktivna i fleksibilna osoba ali ovo me je blokiralo.Da se moze prespavala bih jos ove dvije sedmice pa da onda znam jeli imam bebu ili ne.Kako iskljuciti mozak da ne razmislja....

Hvala vama svima koji dijelite samnom moju muku.
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

D600, koliko ti je pouzdana laboratorija, ja sam 2 uta dobila nalaz e.coli, pa se ispostavilo da su pomesali rezultate
double trouble is my life
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Pa je smijesno u klinickom pogledu iako ste Vi tuzni...dakle...za 2 nedjelje ce vidjete odjek embriona, i nista drugo !!! kakvo formiranje a da ne govorim gledanje organa...potpuno nekoristan ultrazvuk, a Vama izvor tjeskobe i straha. Sva sreca pa sam u pravu...ne brinite.
Pozdrav,
ObGyn
milosav
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 29, 2006 9:37 am

Post od milosav »

Nemoj vise da se nerviras ja sam ti vec napisala da sam pila lekove a da nisam znala da sam trudna ( analgin, kafetin, brufen). Moj ginekolog mi je rekao kada sam otkrila da sam trudna da ce plod preziveti ili nece a ako prezivi bice sasvim u redu. Ja sam takodje prokrvarila u 8 nedelji i nista strasno . Mirovanja malo i to je to. Sada sam 31 nedelja trudnoce i beba je u redu . Ja ti savetujem da poslusas nasu divnu Dr. jer je u pravu samo se opusti i uzivaj u trudnoci
D600
Novi član
Novi član

Post od D600 »

Uzela sam nalaze urinokulture.Escherihije coli vise nema.Ponovit cu nalaz za par dana da bi bili sigurni da je napravljena dovoljno velika pauza poslije Garamicina.
Juce malo a evo i danas cijeli dan imam blago krvarenje.To vise ide na roze nego na crvenu boju.
Koliko jos smijem da cekam jer znam da ljekarima kojima idem je ostalo jedino to jos da mi urade kiretazu.
Dali je opasno sto odugovlacim u nadi da ce se iscjedak smiriti i nestati ?
Postoji li neki labaratorijski nalaz s obzirom da se na UZ ne moze nista jos ustanoviti.
Unaprijed hvala.
D600
Novi član
Novi član

Post od D600 »

Ljudi moji ja ne znam vise nista.
U Palmoticevoj su me pitali koja me je budala poslala da vadim sve te nalaze ukljucujuci i aminocintezu.Oni su mi rekli da uzimanje Garamicina u trudnoci se odrazava na sluh i vid djeteta a to se ne moze ni cim utvrditi dok se dijete ne rodi.Rekli su mi da ne postoji bilo kakvo dokazivanje nikakvim testovima prije rodjenja djeteta.Znaci da je sva odgovornost na meni dali cu rizikovati.Sanse po njihovom postoje da je plod ostecen.U Visegradskoj su mi rekli sve drugacije.
Ocajni muz i ja smo odlucili da radim kiretazu da bi se postedili i sdasnjeg i moguceg kasnijeg bola.Zamolila sam ga da odemo jos do instituta Majka i dijete da bi uporedili i njohovo misljenje i bili sigurni da smo donijeli pravu odluku.Na institutu Majka i dijete nisu mogli da vjeruju sta su mi rekli u Palmoticevoj.Ovdje sad tvrde da nemoze imati nikakvo dejstvo uzimanje Garamicina u drugoj-trecoj sedmici trudnoce.Zakazali su mi razgovore sa doktorima i preglede 27og septembra.
Vidim da je i muz vise izvan sebe.Ja amortizujem svoj ocaj pred njim koliko god je to moguce ali ovo sve vise prelazi granice tolerancije.Razgovarali smo i on kaze da je mozda najbolje da radim kiretazu jer ako nam sa djetetom ne bude sve u redu doktori ce samo slijegati ramenima, kao i kad su mi davali Garamicin.
Oboje smo potpuno zdravi i zivimo maximalno zdrav zivot ni jedno od nas ne zeli osuditi ni sebe ni dijete na zivot sa poremecajima i da nam dijete ide u specijalne skole i sl.
Mojih 6 sedmica trudnoce je kao 6 godina.
Ludnica kojoj izgleda nema kraja...
mg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 1:50 pm

Post od mg »

Cao.

Nisam doktor, ali ovaj forum pratim vec neko vreme. Ne znam da li ste citali ovu prichu sa srecnim krajem: http://doktor.rs/forum/viewtopic.php ... e6102fecc1

Trenutno sam i sama trudnica ( 29 nedelja ), i koliko sam ja shvatila bilo sta sto se desava u drugoj i trecoj nedelji trudnoce ( to je vreme oplodnje koje se odvija u jajovodu, i vreme do usadjivanja u matericu - laichki receno ), najmanje moze da poremeti embrion, jer nema razmene sa majkom. Embrion tada "hrani" zuto telo. Tek posle usadjivanja u matericu, krene "razmena materija" sa majkom.

Koliko sam shvatila ObGyn, ona vas smatra jednom potpuno normalnom trudnicom - nisko rizichnom. Ja bih poslusala ObGyn da sam na vasem mestu, i opustila se :)

Pozdrav
Odgovori