Hlamidija u trudnoci

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Summer
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 13, 2007 6:18 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Hlamidija u trudnoci

Post od Summer »

Molim vas da mi neko odgovori koliko je hlamidija opasna u trudnoci i da li je pravilo da se deca radjaju sa nekom anomalijom (npr. slepilo) ukoliko majka ima hlamidiju ili su to samo price....?
Loreana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 1:10 pm

Post od Loreana »

Kakav je uticaj hlamidije u trudnoci mozete procitati na mojoj temi-Da li zadrzati trudnocu?, odnosno u prvom delu odgovora doktorke Obgyn na moje pitanje.
Link je http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... highlight=
Poenta je da se ona moze leciti u trudnoci , jer osim navedenog u postu Dr Obgyn u knjigama pise da moze izazvati i sponatni pobacaj kao sto u mnogim slucajevima onemogucava zacece.

Posto je proslo nekoliko meseci od mog javljanja ,ukoliko nekog zanima zelim samo reci da za sada moja trudnoca dobro napreduje, u 19-oj sam nedelji, radila sam u medjuvremenu i kontrolni bris na hlamidiju koji je negativan, tako da mogu otpisati bar rizike vezane za nju, kao i dabl i tripl test koji su u redu, tako da necu morati da idem na amniocintezu.
Naravno do kraja cu biti u neizvesnosti zbog uticaja lekova , ali se nadam da ce nasa beba doci ziva i zdrava na ovaj svet.

Da se ne bih udaljavala od teme, osim mog posta mislim da imate dosta o hlamidiji na samom forumu, istrazite malo i srecno , zelim Vam svako dobro!
Summer
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 13, 2007 6:18 pm

Post od Summer »

Hvala na odgovoru. Pronasla sam mnogo tema na internetu vezano za hlamidiju u trudnoci, i da moze da se izleci, i da nosi sa sobom dosta rizika, ali bih volela da se javi neka mama koja se izlecila i rodila zdravu bebu...

Ja sam tek juce saznala da sam u drugom stanju. Kasnila mi je 3 dana, a posto sam u ponedeljak uradila test na hlamidiju i bila je pozitivna, uradila sam i test za trudnocu zbog lekova. Naravno nisam ih pila.
Ja se ustvari najvise brinem jer smo suprug i ja zajedno 10god. sto znaci da je imam svo vreme. Inace imam 33 godine, suprug 36. Pre otprilike godinu dana sam krenula da radim sve zive testove jer nisam mogla da zatrudnim, izmedju ostalog i test na hlamidiju koji je bio negativan! Procitala sam dosta slucajeva na ovom forumu gde se govori kako testovi radjeni u laboratorijamam nisu 100% tacni! Ja naravno tada nisam ni posumnjala u ispravnost testa. Ponovila sam test posle par meseci jer sam se spremala na HSG i bio je pozitivan. I suprug i ja smo se lecili istovremeno, on je dobio mnogo vecu dozu lekova od mene (dovicin, hemomicin i jos nesto...ne mogu da se setim), uglavnom ja sam dobila da pijem hemomicin 2 kutije. Posle otprilike mesec dana oboje smo uradili test i bili negativni. To je bilo pre mesec dana.
Ubedjeni da smo se izlecili, imali smo redovne odnose i ja sam zatrudnela. Medjutim, opet hlamidija....:(. Mislila sam da uradim test na hlamidiju preko urina, cula sam da je to najpreciznija metoda, pa da budem sigurna.
Da li se hlamidija u trudnoci uopste moze izleciti ako je u organizmu tako dugo vremena?
Ja naravno zelim da zadrzim trudnocu i trudim se da razmisljam pozitivno ali sam i zabrinuta istovremeno....nadam se da me razumete...
bi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 02, 2006 1:01 am

Post od bi »

znam da si zabrinuta,ali nemoj jos da se dodatno sekiras...ja verujem da mozes da se izlecis...i ja sam dugo imala kandidu,jer nisam imal pojma da je imam...nakon 1g i 2 meseca aktivnog pijenja raznih lekova,ja se izlecih kod dr.u ns( bila je kombinacija UZ i tableta)...zato verujem da se i ti mozes izleciti,ali je pre svega najbitnije da odes kod pravog doktrora da ne bi gubila vreme. moj ti je predlog da se raspitas kako lece hlamidiju u tvom gradu..meni recimo nije bas pomoglo sto sam se samo kljukala tableta( sto ne znaci da tebi nece pomoci),ali u kombinaciji sa uz ( bar mislim,nisma sigurna,al neki aparat jeste,koji utice da se lekove koje pijes brze i vise apsorbuju u organizmu) meni je pomoglo...e sad,ne znam ,da li bi ti smela da koristis ovu metodu koju sam ja jer si trudna...u svakom slucaju-najbitnbije je da budes u pravim rukama!!!! zelim ti puno srece!
ps.ovaj moj dr. je rekao da je neophodno da se 3 meseca uzastopno rezultati na hlamidiju pokazu negativni da bih sa sigurnoscu znala da sam izlecena.tako da vodi brigu i o tome!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Drage dame,

Nakon izlečenja infekcije hlamidijom u krvi ostaju još izvesno vreme antitela kao i antigeni (proteini mikroorganizma) na mestu infekcije, tako da suviše brzo ponavljanje testa pre 30-45 dana daje lažnu sliku da je infekcija prisutna iako nije (lažno pozitivan).
Rezultat tj. preciznost testa zavisi i od toga da li se radi o DIF, PCR ili nekoj drugoj metodi detekcije hlamidije.
Takođe s obzirom da je hlamidija intracelularni organizam moguće je da se tehnički loše uzme bris (ne zagrebu se ćelije) tada je test lažno negativan.
Potražite dosta je na ovom sajtu pisano na ovu temu.

Pozdrav Dr PeđaDj
Odgovori