Molila bih sve koji znaju da mi kazu da li mogu bradavice na dojkama da bole i malo nabreknu pred menstruaciju.Do sada nikada nisam imala takav simptom pa me jako zanima.Molim sve za odgovor.
Hvala vam unapred!
HITNO-ZBUNJENA SAM
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Osjetljivost dojki, bradavica i osjecaj da su dojke 'nabrekle' su normalne pratece pojave koje osjeca oko 75% zena prije i u pocetku menstruacije.
Promjene se desavaju usljed djelovanja hormona progesterona, koji uzrokuje vezivanje vode za vezivno tkivo...neke se pacijentkinje zale da dobije na tezini kg-dva prije menstruacije, ali cim dobiju istu, te tegove prestaju.
Ako bol u dojkama/ bradavicama tzv. mastodinija, ometa Vase funkcionisanje, postoji lijek koji se zove Danazol, koji je inhibitor gonadotropina i koji uzrokuje anovulaciju i odsustvo tih hormonalnih skokova i promjena u toku menstrualnog ciklusa i time dovodi to poboljsanja simptoma, i u isto vrijeme je kontraceptiv.
Puno pozdrava,
obgyn
Promjene se desavaju usljed djelovanja hormona progesterona, koji uzrokuje vezivanje vode za vezivno tkivo...neke se pacijentkinje zale da dobije na tezini kg-dva prije menstruacije, ali cim dobiju istu, te tegove prestaju.
Ako bol u dojkama/ bradavicama tzv. mastodinija, ometa Vase funkcionisanje, postoji lijek koji se zove Danazol, koji je inhibitor gonadotropina i koji uzrokuje anovulaciju i odsustvo tih hormonalnih skokova i promjena u toku menstrualnog ciklusa i time dovodi to poboljsanja simptoma, i u isto vrijeme je kontraceptiv.
Puno pozdrava,
obgyn