Hipoglikemija u trudnoci 32.nedelja - za ObGyn ili Pedju

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Masha23
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 10:32 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Hipoglikemija u trudnoci 32.nedelja - za ObGyn ili Pedju

Post od Masha23 »

U 32. sam nedelji trudnoce. Prosle nedelje sam radila redovnu analizu krvi (kks, urin, gvozdje i glukoza) i nivo secera mi je bio 3,2. Prethodni mesec je bio cak 2,9 i moj ginekolog me je zato uputio da radim OGTT, koji je pokazao sledece:
3,7 - nataste
7,4 - nakon 30 min.
6.3 - nakon 90 min.
1,5 - nakon 150 min.
Zbog ovog poslednjeg nalaza dobila sam uput za endokrinologa, a koji mi je telefonom rekao, kada sam mu procitala ove nalaze, da bi trebala da legnem u bolnicu na krace ispitivanje, jer nizak nivo secera moze da bude takodje opasan, kao i visok.
Napominjem, da je beba normalne tezine (oko 1800gr), kao i da je normalna kolicina i izgled plodove vode. Nisam se ugojila preterano (+12kg), nisam ranije imala probleme sa secerom, niti iko u porodici ima dijabetes.
Ovi nalazi su me opet uspanicili i uplasili, jer mi je ginekolog rekao da fetus zbog toga moze da zaostaje u rastu i da se hitno javim endokrinologu.
Inace, osecam se sasvim dobro, normalno i zdravo se hranim, nisam pusac, ne pijem, setam i vezbam.
Molim Vas za savet.
Hvala unapred,
PS. Prva trudnoca, pre 6 godina, je protekla normalno, kao i porodjaj i nivo secera se tada kretao od 3,3 do 3,9.
Masha
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Masho,
Mene zanima da li ste Vi imali ikakve simptome kada ste imali tu hipoglikemiju od 1.5 ? lupanje srca, preznojavanje, drhtanje, uznemirenost, ili prosto niste se osjecali dobro ?

Skining test ( GCT - glucose challenge test ) za gestacijski dijabetes se radi sa opterecenjem od 50g glukoze koji je rastopljen u rastvoru od 500ml rastvora i koji se popije u roku od pet do deset minuta i onda se TACNO NAKON SAT VREMENA izmjeri glukoza u krvi i to se odredjuje izmedju 24 i 28 nedjelje trudnoce i ako je veci od 7.8, je indikacija za OGTT.

OGTT se radi tako da se mjeri glukoza u krvi:
1. nataste
2. nakon 1 sat i
3. nakon 2 sata .

I TO JE SVE...MJERENJE TRECEG SATA NIJE POTREBNO.

Neko je morao da Vam napise kada ce Vam se odredjivati glukoza u krvi, a ocigledno da time window, nije uradjen na nacin na koji bismo dobili KORISNE REZULTATE.

ZAKLJUCAK:
VASI REZULTATI SU NEUPOTREBLJIVI I POTREBNO IH JE PONOVITI I
MOGU DA SE KLADIM SA VASIM GINEKOLOGOM I ENDOKRINOLOGOM DA SU VAM VRIJEDNOSTI NORMALNE...MJESTO JA BIRAM !

Vasa hipoglikemija nije bila indikacija za OGTT. I kasno je da se radi...ali napisite mi kako ste se Vi osjecali kada su Vam mjerili secer nakon 3 sata ?

Puno pozdrava,
ObGyn
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

mislila sam mogu da se kladim u veceru...laku noc...obgyn.
Masha23
Aktivan član
Aktivan član

Post od Masha23 »

Draga ObGyn,
Pre svega, hvala puno na brzom i detaljnom odgovoru.
Opet se po "x" put pokazalo da u Srbiji ne moze nista da funkcionise kako treba.
Meni su prvo vadili krv nataste, pa sam onda pila taj napitak, koji je bio zaista "ofrlje" razredjen (to je bio neki prah, koji su oni sipali u vecu solju i razredili ga sa vodom). Kada ga je ostalo pri dnu solje, dolili su mi jos malo vode, da bi mi lakse bilo da popijem. Pila sam ga oko pola sata (bio mi je jako gadan, a inace nisam ljubitelj slatkog) i odmah nakon sto sam ga ispila vadjena mi je krv. (Nije se cekalo uopste).
Nakon poslednjeg, 4-og vadjenja krvi ja sam se osecala prilicno iscrpljeno, ali pre svega sto sam bila gladna, jer sam celo pre podne, skoro puna cetiri sata, provela vadeci krv u laboratoriji. Receno mi je da ne smem da jedem i pijem do poslednjeg vadjenja krvi, samo vodu.
Naime, ja pre toga nisam imala nikakvih simptoma, sem da mi zaista ponekad lupa srce (to mi se desavalo jednom u prvoj trudnoci (nakon izlaska iz aviona, u 6. mesecu) i tri puta do sada u ovoj, drugoj, trudnoci - jednom na planini, kada sam se pela na brdasce, pa sam mislila da je od napora). To mi se desi onako, iz cista mira, recimo kada napravim neki nagli pokret (ustanem sa kreveta). Traje oko 10-ak min, a poslednji put (prosle nedelje na planini) je trajalo mozda i oko sat vremena i kada sam prilegla, smirilo se.
Sutra pre podne bi trebala da se javim u Gradsku bolnicu u Beogradu, endokrinologu, koji je predlozio neki dnevni test glukoze. (Objasnio mi je da se ostaje 24h u bolnici). Ja bih rado to izbegla i ponovila bih test koji ste mi Vi rekli. Samo Vas jos jednom molim da mi napisete sta tacno treba da uradim? Da li da ponovim OGTT test ili samo kontrolu glukoze?
Puno Vas pozdravljam i
Sta bismo mi bez Vas!
Masha
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Kada sam napisala za OGTT zaboravih reci da se on radi sa 75 g glukoze ili sa 100 g kao sto je u mojoj bolnici. Preporuka Svjetske Zdravstvene Organizacije jeste 75 g, ali se u sjevernoj americi radi sa 100g, i nije velika razlika u rezultatima tako da su prihvacena i primjenljiva oba, samo imaju razlicite vrijednosti u rezultatima koji se smatraju normalnih / patoloskim vrijednostima.

Kao sto rekoh mjerenje glukoze se radi nataste, 1 sat poslije opterecenja glukozom, i 2 sata poslije ( mjerenje poslije 3 sata je napusteno, jer nije potrebno za dg dijabetesa u trudnoci ). Ako su dva od tri rezultata iznad treshhold-a ( normalne granice ) onda pacijentkinja ima dg gestacijskog dijabetesa a ako je 1 vrijednost abnormalna, onda ima impaired glucose tolerance...anyway...Vi ste ocigledno imali testiranje koje je neadekvatno, tako su rezultati neprihvatljivi.

Preduslov za dobrog akusera jeste poznavanje fiziologije trudnoce...dakle normalnih promjena koje nastaju u trudnoci, pa tako i sta se desava sa metabolizmom glukoze i lucenjem inzulina u trudnoci...samo par napomena...trudnoca jeste kako mi akuseri to zovemo 'dijabetogeno stanje' koje je udruzeno sa rezistencijom inzulina. Ta rezistencija inzulina je uzrokovana hormonalnim promjenama u trudnoci, prije svega visokom koncentracijom progesterona, HPL ( human placental lactogen koji se luci u posteljici ), kortizolom, prolaktinom...nakon te 'interplay' medjuigre izmedju svih ovih hormona najznacajnije promjene u metabolizmu glukoze i inzulina se desavaju izmedju 24 - 28 nedjelje trudnoce, jer dolazi do uvecavanja placente, koja onda povecava produkciju nabrojanih hormona i dovodi do ispoljavanja dijabetesa kod trudnica na testovima koji se specificno rade u tom periodu.

U trudnoci dolazi do povecane potrebe za inzulinom za oko 35-50%...zasto ? Zato sto postoji izvjesna 'borba' izmedju majke i fetus za glukozu...zato sto fetus se primarno sluzi Vasom glukozom i povisena koncentracija inzulina u vasoj krvi nastoji da POHRANI VASU GLUKOZU VASE STANICE PRIJE NEGO STO JE UZME FETUS, i zato sto 'hranite dvoje', pa ako ne jedete kao sto niste jeli to jutro, fetus Vam uzme svu glukozu jer ste Vi jedini izvor iste...i onda mama postane hipoglikemicna i lako padne u nesvjest....u toku noci dolazi do 2 vala povisenog lucenja inzulina koji su pod uticajem kortizola i koji obaraju majcin nivo glukoze tako da se desava vrlo cesto svim trudnicama da se probude ujutro neizdrzljivo gladne...i to opet pripada normalnim promjenama u trudnoci.
Postoji vrlo rijetko stanje koje zovemo IMPAIRED FASTING GLUCOSE, i obicno je vezano sa dijabetes, ali to ostavljam Vasem endokrinologu.

Sve najbolje i javite se kada se porodite...jedite svaka dva sata neaki snek...voce, povrce, cereal bar...i normalno se hranite sa 3 glavna obroka...pozdrav,
ObGyn
Masha23
Aktivan član
Aktivan član

Post od Masha23 »

Draga ObGyn,

Upravo sam se vratila sa pregleda endokrinologa, koji je potvrdio sve ono sto ste Vi rekli, da OGTT nije uradjen kako valja, ali da nema potrebe da ga radimo ponovo, jer smatra da je sve u redu.
Rekao mi je da dodjem na kontrolu za 2 nedelje, sa nalazom krvi (glukoza), ali da mi se ne vadi krv nataste, vec u toku dana.
Takodje da imam min. 5 obroka i da izbegavam teske slatkise.

Jos jednom, puno Vam hvala na savetima.

Pozdrav i javljam se uskoro sa lepim vestima!

Masha
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:-? Draga Mašo, pored nespretno urađenog OGTT (definitivno se radi sa 75gr glukoze i 3x se meri konc.u krvi) vi navodite i pre toga niske koncentracije šećera u krvi, možda bi trebalo da uradite i koncentraciju insulina u krvi? Naravno da je rešenje u češćim a manjim obrocima, ali za to bi trebalo posetiti dijetetičara da vam odredi jelovnik.
Srećno, to se uvek dobro rešava! :wink:
Masha23
Aktivan član
Aktivan član

Post od Masha23 »

Dragi Pedja,

Hvala puno na odgovoru. Kazite mi samo kako i gde se radi taj test insulina?
Nasla sam neke svoje nalaze iz prethodne trudnoce (od pre 6 god.), gde su mi takodje vrednosti glukoze bile snizene, ali ne ovoliko kao sada (kretale su se od 3,3 do 3,7).
Pozdrav,

Masha
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:) Masho, ako endokrinolog odredi da trebate raditi insulina u krvi, možete ga uraditi u Hexalab-u, BioMedici, Konzilijumu.
Kao što rekoh verovatno će manjim a češćim obrocima biti rešen vaš problem.
Odgovori