Hipertenzija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Tijana123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 15, 2005 10:46 pm

Hipertenzija

Post od Tijana123 »

Molila bih za savet. Nalazim se u 21 nedelji trudnoce, imam 28 godina i prva trudnoca mi je u pitanju. Jos od pocetka trudnoce imam problema sa pritiskom koji uglavnom iznosi oko 140/85 nekada i 145/90. Inace pre trudnoce imala sam normalan pritisak oko 120/80. Analizu krvi i urina radila sam jos u decembru i sve je bilo ok. Sada mi je ginekolog prepisao bensedin od 2mg i to ujutru, ali cim pocne dejstvo bensedina dobijem jace lupanje srca i pritisak mi se povisi, da bi se tek sutradan ujutru pritisak malo snizio oko 135/80.
Zanima me sta bi trebalo da uradim dali da pijem i dalje bensedin, dali trebam da uzimam neke lekove za pritisak?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Moram odmah da kazem Tijana da je Vase pitanje nepotpuno ( niste procitali ljepljivu na ovom dijelu foruma ), ne znam da li ste imali ikakvih problema sa zdravljem, da li Vasa porodicna istorija obiluje ikakvih znacajnim zdravstvenim problemima ( tromboza, kardiovaskularna oboljenja, secerna bolest...et cetera ), da li ste pusac, da li koristite ikakve lijekove....
Nemam vremena da odgovorim na ostala pitanja, ali Vas topik me je zaintrigirao jer je [b]Vas problem u trudnoci missmanaged !!! ili prosto receno Vas ginekolog ima pogresan pristup.[/b]
Povisen pritisak u trudnoci se klasifikuje u grupu oboljenja koje se zovu:
Hipertenzivna oboljenja u trudnoci.

Prema poslednjoj klasifikaciji iz 2004. dijelimo ih na:
1. Gestacijsku HTN ( hipertenziju ) koja se javlja obicno u drugom ili trecem trimestru trudnoce
2. Preeklampsija
3. Esencijalna hipertenzija koja je dijagnostikovana prije trudnoce
4. Superponirana ( nadgradjena ) preeklampsija na vec postojecu hipertenziju.

Da bi se postavila dijagnoza povisenog pritiska u trudnoci, potrebno je da se dobiju 2 mjerenja koja su = ili > od 140/90 u razmaku od 6 sati...i da se izmjeri prisustvo proteina u urinu, sto se obavlja obicnim testom u ambulanti ( traka za urin ), ako je rezultat pozitivan potrebno je uraditi 24 skupljanje urina i odredjivanje kolicine proteina.

Ako je kolicina protein = ili > od 300 mg/ L ili 0.3 g/L urina, onda sa povisenim pritiskom i proteinurijom pacijentkina pripada u grupu PREEKLAMPSIJE.

Pored test urina na proteine i mjerenja pritiska potrebno je uraditi kompletno laboratorisko ispitivanje ukljucujuci slijedece testove:

1. kompletnu krvnu sliku sa Er.Hgb, Leukociti, MCV, Trombociti
2. PT, PTT, INR
3. urea, kreatinin,
4. AST, ALT, total Bilirubin, LDH
5. uric acid
6. glukoza

Ako je test urina negativan a imate povisen pritisak onda pacijent pripada grupi GESTACIJSKE HIPERTENZIJE.

Menadzment svake od ovih kategorija je drugaciji.
Ako imate blago povisen pritisak ali nemate nikakve simptome, nema potrebe za terapiju, ali je potrebno da Vas ginekolog pregleda svake 2 nedjelje ( ne mislim na vaginalni pregled, jer je nepotreban ali je potrebno da Vam izmjeri pritisak i pita za moguce simptome eeklampsije ).

Ako Vas donji ( dijastolni ) pritisak dostigne granicu od 100 mm Hg, ja bih pocela terapiju antihipertenzivima, kao sto je labetolol, nifedipin...ali ne methyldopu a NIKAKO BENSEDIN !!! jer se ne koristi u trudnoci ako nije potrebno, a specijalno ne za povisen pritisak.

Ako osjetite bilo kakve simptome kao sto su glavobolja, nesvjestice, bol u gornjem desnom dijelu abdomena, svjetlucanje pred ocima, promjene u vdinom polju...ili ako osjetite da se beba manje krece, mrda,...potrebno je da se javite ODMAH ginekologu.

Srecno i nadam se da sam Vam pomogla, kao i medicinskom osoblju koje mozda cita moje odgovore.
Pozdrav,
ObGyn
Tijana123
Novi član
Novi član

Post od Tijana123 »

ObGyn hvala Vam na odgovoru, a sto se tice porodicne anamneze majka mi boluje od hipertenzije i angine pektoris, ali te bolesti su nastale sa godinama, dok sam ja pre trudnoce imala normalan pritisak, cak ponekad i pomalo snizen, dok mi sada pritisak u toku dana ne prelazi 145/90 mada mi varira, narocito ovaj donji koji dolazi i do 70. Moram da napomenem da nemam nikakvo srcano oboljenje. Inace uradila sam analize krvi i urina, pa ako bi mogli da mi rastumacite da li moji rezultati imaju ikakve veze sa pritiskom:
WBC: 10.22 +
Lym%: 22.9
Mon%: 3.5
Gra%: 73.6 +

RBC: 3.59 -
MCV: 88.6
Hct: 31.8 -
MCH: 30.4
MCHC: 343
RDW: 7.6 -
Hgb: 109

PLt: 204
MPV: 7.8
Pct: 0.2
Mode: 5.0
medn: 7.4
MPlt: 0.7
PDW: 9.5

Glukoza u krvi: 4.45

Dok je nalaz urina:
10-12 eritrocita, 2-3 leukocita, malo Ca-oksalata i malo plocastih celija, boja: zuta, izgled: mutan, specificna tezina 1025.

A sto se tice pokreta bebe primetila sam da ih redje osetim od kada pijem bensedin, a pijem ga jedno nedelju dana. Tako da ste me veoma uplasili sa vasim odgovorom, tako da necu vise da ga pijem, a sutra inace idem na zakazanu kontrolu kod ginekologa.
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

Tijana 123
ja sam imala povisen pritisak, cak sam i lezala u bolnici, ali bensedin sam dobila i to muskularno tek u prvom porodjajnom dobu, inace sam pila 3*500mg methyl dopa pa kad mi se stabilizovao 3*250mg, inace prvu dozu sam pila kad mi je pritisak bio 170/120, a drugu kad je spao na 140/90, inace evo i posle 9 meseci od porodjaja pritisak mi je visok, da ne zaboravim belancevine u mokraci nisam imala, a i nisam se ugojila puno 14kg sa dvojkama.

Koliko ja znam uvek daju methyl dopu u nekim slucajevima nifelat, ali retko, za bensedin kao terapiju nisam cula, otidji ti do porodilista nekog pa se tamo konsultuj sa nekim od dr
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Draga Veki,
Ne znam kako su Vam odredjivali bjelancevine u urinu ? da li su odredjivali svaki dan i da li ste skupljali urin 24 sata i da li je onda odredjivano prisustvo bjelancevina...jer ako tako nije radjeno, onda je moguce da zato niste dijagnostikovani.
Kakvu ste dijagnozu onda dobili u toku trudnoce ?

Koristenje Bensedina u tretmanu visokog pritiska u trudnoci, nema nikakvog naucnog opravdanja i moze samo da steti i trudnici i fetusu.

Za Tijanu...
Vasi laboratorijski testovi nisu potpuni...tako da je potrebno da se urade lab. nalazi koje sam Vam napisala. Urine nema proteine, sto je dobro. Hemoglobin Vam je nizak i potrebno je da uzimate gvozdje, i to 300 mg Fe glukonata, i zeljezo cesto izazove konstipaciju, pa nastojte da unosite mnogo cerealija, laneno sjeme, suve sljive, bademe...da biste imali redovnu stolicu.
Pritisak ne treba lijeciti ako ne prelazi dijastolicki 100 mm Hg i ako je pacijentkinja bez simptoma, tako da snizavati pritisak nize od 85% mm Hg, moze vise da smeta protoku kroz posteljicu nego da pomogne !

Pozdrav,
ObGyn
veki30
Aktivan član
Aktivan član

Post od veki30 »

Lezala sam i u bolnici, skuplana je 24h mokraca i bila je negativna na belancevine, ja sam imala jedan drugoi problem, koji mi je nazalost jos uvek prisutan, a to je jako ubrzan rad srca, u trudnoci mi je cak puls dolazio i do 125 kad sam bila potpuno mirna, ali to je vec slucaj za kardiologiju i nasledni faktor, zato i kazem da znam za methyl dopu i nifelat, i nikome od nas koje smo lezale u bolnici zbog hipertenzije i nije dat bensedin
Tijana123
Novi član
Novi član

Post od Tijana123 »

Draga Veki30 i ObGyn zamislite sta mi se desilo. Otisla sam kod ginekologa na kontrolu i rekla sam da mi se cini da se beba slabije pokrece od kada pijem bensedin. Doktorka me je samo pogledala i pitala: pa ipak se pokrece? A kada sam joj saopstila da mi srci jace i brze kuca i da mi poraste pritisak cim pocne dejstvo bensedina, pocela je da mi se smeje i rekla mi je da sam ja FENOMEN. Tako da je na moje ubedjivanje odlucila da mi ukine bensedin. A sto se tice malokrvnosti dobila sam da pijem Folan 2x1 i Fero-gradument 1x1.Stvarno sam se razocarala i iznervirala. Ipak doktori su tu da saslusaju i pomognu, a ne da vas ismejavaju, tako da ozbiljno razmisljam o promeni ginekologa.

E da pitam jos ovo imam neki caj za snizavanje pritiska koji ima vazodilatatorno, hipertenzivno, diuretsko i sedativno dejstvo. Da li da pokusam sa tim da normalizujem pritisak?
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 06, 2005 11:23 am

Post od Ljubicica »

Tijana, budi oprezna sa tim cajem, jer biljne mesavine mogu da imaju itekako jako dejstvo i da budu stetne u trudnoci. Mislim da to nikako ne smes da uzimas na svoju ruku, bez toga da sastav caja proveri neki strucnjak i odobri ti.

Sto se tice doktorke koja se podsmeva tvojim problemima - promeni je.
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član

Post od Ljubicica »

Tijana, jos jedna sitnica - ako vec nemas taj obicaj, bilo bi jako dobro da svakodnevno izadjes u setnju, tempom koji ti prija, bar pola sata, a jos bolje sat vremena. To je dobro i za pritisak, i za bebu, i za tebe...

Pozdrav i sve najbolje!
Tijana123
Novi član
Novi član

Post od Tijana123 »

Hvala na odgovoru Ljubicice, caj nisam pocela da pijem, jer sam prvo htela da proverim da li smem, a i kao zna sta tu sve ima unutra jer je sve na latinskom pa ne razumem :D , tako da ga necu ni piti.
A sto se tice setnji praktikujem da sam sto vise na svezem vazduhu, jedem neslanu hranu, zbog pritiska i sto vise voca i povrca. Moramo da se pazimo :D :D
Pozdrav!
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Za Veki...
Methyldopa se ne daje u terapiji hipertenzivnih oboljenja u trudnoci zbog 2 razloga:
1. slab je antihipertenziv
2. izaziva anemiju nakon 3 nedjelje primjene

Nifelat je u redu, ali onaj koji ima 'slow release' SR znak na kutiji.
Sto se tice Vase tahikardije...u trudnoci dolazi do visestrukih kardiovaskularnih fizioloskih promjena, ukljucujuci i ubrzanje rada srca za oko 30% od normalnog ritma...dakle mi tolerisemo ritam oko 100-110, ali vise zasluzuje ispitivanje. Pretpostavljam da su Vam uradili EKG u bolnici i da se radi o obicnoj sinusnoj tahikardiji, kao i analizu hormona stitnjace, i svakako treba da odete kod kardiologa na ispitivanje i da nosite holter 24 sata, da Vam uslikaju srce i pluca, mozda UZ srca...ali to je u domenu kardiologije, ne bih ja tamo...

Za Tijanu,...
Za uzimanje cajeva, Ljubicica je dala odlican komentar kao i za fizicku aktivnost. Osim redovne kontrole od strane Vaseg ginekologa svake 2 nedjelje ukljucujuci i kontrolu pritiska trenutno nema potrebe za bilo kakvu intervenciju ili paniku. Ako zelite mozete da se osjecate sigurnije, kupite mjerac pritiska i malu svesku u koju cete pisati datume i vrijeme kada ste mjerili pritisak i da izmjerite svako jutro poslije ustajanja, 6 sati poslije i 3. put prije spavanja i da to odnesete svome ginekologu na kontrolu. Ako tamo postoje ceste vrijednosti iznad 140/90, trebalo bi ukljuciti antihipertenziv u maloj dozi i ponovo provjeriti urin na proteine.
To se zove 'log book' i mi to obicno radilo u pocetnom ispitivanju gestacijske hipertenzije i dijabetesa.

Pozdrav,
ObGyn
veki30
Aktivan član
Aktivan član

Post od veki30 »

obgyn napisao:Za Veki...
Methyldopa se ne daje u terapiji hipertenzivnih oboljenja u trudnoci zbog 2 razloga:
1. slab je antihipertenziv
2. izaziva anemiju nakon 3 nedjelje primjene

Nifelat je u redu, ali onaj koji ima 'slow release' SR znak na kutiji.
Sto se tice Vase tahikardije...u trudnoci dolazi do visestrukih kardiovaskularnih fizioloskih promjena, ukljucujuci i ubrzanje rada srca za oko 30% od normalnog ritma...dakle mi tolerisemo ritam oko 100-110, ali vise zasluzuje ispitivanje. Pretpostavljam da su Vam uradili EKG u bolnici i da se radi o obicnoj sinusnoj tahikardiji, kao i analizu hormona stitnjace, i svakako treba da odete kod kardiologa na ispitivanje i da nosite holter 24 sata, da Vam uslikaju srce i pluca, mozda UZ srca...ali to je u domenu kardiologije, ne bih ja tamo...
Pozdrav,
ObGyn
EKG :P ma kakvi, ni puls mi u bolnici nisu izmerili, drzali su me tamo 7 dana, babice su bile ljubazne, klopa odlicna, higijena za 8 (na skali do 10), kad sam treceg dana boravka pitala st je pokazatelj otpustanja, rekli su samo da stignu rezultati urina, krvne slike i cervikalnog brisa, a ako ti ne padne pritisak do subote ides na carski. Opustili su me sa dijagnozom hipertenzije i stabilizovanim pritiskom na 140/90 (takav je bio 24h) u 35. nedelji sa preporukom da ne jedem slano (sto i inace ne radim).
Sto se tice stitne zlezde dr je samo pogledao i ispipao mi vrat rekavsi ma sve je ok
Posle porodjaja poslali me internisti, kod njega odem, stariji gospodin, postovan od strane svojih kolega, uradi mi EKG (8 nedelja nakon porodjaja, tad mi je zakazao, rekavsi da pustim da se organizam smiri, zvucalo mu je logicno), i pita ima te li mleka, kazem imam, a on na to nastavi da pijes methyl dopu 3*250mg, kalijum 1 dnevno, nesto za izbacivaje tecnosti 1/2 svaki drugi dan i 2 banane dnevno :o , i vidimo se za jedno godinu dana kad prestanete da dojite, pa da promenimo lek, drzala se ja njegovih preporuka jedno 2 meseca, ali nista nije pomoglo, rezultati nikakvi
Holter nije ni spomenuo, a kamoli mi dao
Trebalo bi ovih dana da zakazem kod drugog interniste pa cu videti sta covek kaze, svesna sam da moram i kilazu da dovedem u red, ali mislim da to nije osnovni problem.
Ovde trenutno kod vecine lekara vazi ono bitno, tj najbitnije je da majka doji, a krvna slika i zdravlje majke jedan broj lekara stavlja u drugi plan.

Za Tijanu, znas kako je meni jedan ginekolog rekao, kad popijes tabletu, mi tacno znamo sta si i u kojoj kolicini unela u organizam, a kad popijes biljni caj, znamo otprilike sta ali ne i koliko
double trouble is my life
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Veki a sta mislite da Vi promijeniti cika doktora ?
Tijana123
Novi član
Novi član

Post od Tijana123 »

Za veki30
Nema sanse da pijem taj caj, jedini caj sto pijem je caj od uve i to po preporuci ginekologa do kraja trudnoce po solju dnevno zbog Ca-oksalata i mogucih kamencica u bubregu.

Za ObGyn
Imam aparat za merenje pritiska i do sada sam merila samo ujutru i uvece. Ali poslusacu Vas savet pa cu voditi evidenciju kao sto se rekli i ako bude nekih odstupanja odnecu ginekologu pa da vidim koliko ce mi se onda smejati ili cu dobiti odgovor kao sto sam vec dobila da imam tremu od merenja i aparata za pritisak! Svasta!!!

Pozdrav svima!
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član

Post od Ljubicica »

Sto se tice treme pri merenju pritiska, od jedne odlicne doktorke sam cula da pritisak treba, ako se dobije povisena vrednost, izmeriti i drugi put, posle nekoliko minuta. Jer, nekome zaista malo "skoci" od treme. Drugi put izmerena vrednost je realnija, jer se covek opusti.
Odgovori