Hipertenzija i preeklampsija u trudnoci

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am

Hipertenzija i preeklampsija u trudnoci

Post od Skywalker »

Postovani,

pre nekoliko meseci sam na vasem forumu dobila odgovor na neka pitanja i savet kojim sam vise nego zadovoljna, i ponovo se javljam sa nedoumicama, ovog puta u vezi sa zdravljem sestre.

Ima 30 godina, u 29. nedelji trudnoce je, ima oko 80 kg, visina oko 175. U pitanju je prva trudnoca, poslednjih godina je zbog izuzetno neredovnih ciklusa bilo teskoca i napokon je ostala u drugom stanju.

Krajem prosle nedelje se pojavilo zadrzavanje tecnosti, u sredu naglasena otecenost i po licu i telu, vrlo visok pritisak (preko 150/110) i u petak cak 180/110 pa je primljena u Narodni Front, vodi je doktorka Hajric.

Primala je od prvog dana manje doze Bensedina, iako je smirena i nije bilo nervoze ni stresa. Tokom juce rasnjeg dana je pritisak ponovo dostigao normalu 120/80 i tako je bilo nekih 24 sata, ali je sinoc oko 23 ponovo isao do 180/110.

Terapija je do juce bila 3x2 Metildopa od 250 mg i Bensedin 2,5 puta dnevno.
Sada je Metildop 4x1, Bensedin 2x1 od 5 mg i Vazotal 2x1.
Danas je primenjena nova terapija, dobila je Vazotal, iako na specifikaciji http://www.mojlekar.com/05/02/05020002.htm citam OPREZ za trudnocu jer prolazi kroz placentu.

Molila bih misljenje, ne samo u vezi sa terapijom, iako me i to zanima, vec i uopste - koliko su ceste i opasne ovakve promene u 7.mesecu, moze li se naloziti raniji porodjaj, i da li se pri hipertenziji obavezno radi carski rez?

Radjeni su ctg i kolor dopler, i sa bebom je sve ok, tezine je oko 1300 g.

Ukoliko neko zna za slicna iskustva, volela bih da cujem.
Slika
interrupted
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 2:44 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od interrupted »

Cini se sve da se izgura sto duze. Sto je duze beba u stomaku, ima vise sanse. Ja sam imala preeklampsiju i zbog odrubljivanja posteljice, obavljen je carski rez u 35. nedelji, u poslednji trenutak. Nisam lekar, ali cini mi se da sam negde citala da se kod ovih slucajeva uglavnom radi carski.
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am

i test na TROMBOFILIJU?

Post od Skywalker »

HVALA, HVALA, HVALA!

Ona ce zaista ostati u Frontu, po svoj prilici do porodjaja - prevremenog ili u terminu, a kako je pritisak visok uprkos terapiji verovatniji je carski rez.

U medjuvremenu su trazili da posalje krv na analizu za TROMBOFILIJU u Svetog Save, ali ce rezultate dobiti jako kasno - tek sredinom jula, a njoj je termin 12.08.
Za trombofiliju sam procitala da je izuzetno opasna po trudnicu, da su zene gubile plod u tim kasnim mesecima trudnoce, ne mogu da verujem da u tako opasnoj situaciji njima treba vise od meseca da urade analizu, a jasno je da je ugrozen i plod i trudnica.
Zna li mozda neko nesto vise o ovome?
Slika
Odgovori