hCG pre i posle IUI

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

emilija2004
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm

hCG pre i posle IUI

Post od emilija2004 »

dva dana Pre IUI sam primila injekciju Choragon 5000 IE (HCG) i to mi je jasno zasto.Nakon insemenacije lekar je rekao da uzimam gel sa progesteronom i da 4 dana kasnije odem da primim jos jednu injekciju HCG.Zasto se opet prima ova injekcija?
Kakve nus pojave ili posledice moze da stvori unosenje progesterona ovim putem,kao i posledice od uzimanja HCG-a?
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

kod kog lekara radis.

i ja sam kod tulica primala pregnile posle iui, i to 3 kom.
Gandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Gandra »

Ja sam radila kod dr Vojvodic dva puta IUI primila sam pregnil 5000 i posle inseminacije primala sam progesteron ali nisam ponovo primala pregnil i uspelo je.
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

sta ono bese razlog vaseg steriliteta gandra
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

i da li su obradjivali spermu pre iui, jer ja sam 2005 u visegradskoj radila iui i nisu obradjivali spermu.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Samo sam u prolazu...very busy week...odgovoricu na sva pitanja preko vikenda...dakle...HCG injekcija se daje da se izazove ovulacija ili prskanje folikula...od casa kad se da...folikul prsne nakon 32 sata ! ako je zreo ( ako je dostigao odgovarajucu velicinu ). Velicina folikula prije prskanja je drugacija ako se prirodno postignuta ili stimulisana ovulacija, tako da se vrijeme davanja HCG odredjuje prema velicini folikula, debljini endometrijuma i visini Estriola.

Ako Vas ginekolog zna kolika je normalna velicina folikula prije prskanja ( postignuta prirodnom ovulacijom i stimulisanom ) onda ce i znati kada treba da se da ta injekcija i izazove ovulacija...ako ne zna onda ce da Vam da dvije injekcije da bude siguran / sigurna da se desila ovulacija ! sto je nepotrebno izlaganje HCG i trosak za pacijenta.
Kakav uticaj HCG ima na embrion ? vjerovatno nikakav jer je HCG hormon trudnoce svakako...

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

imala sam 33 kad sam otisla na iui gde sam primila sledeci protokol:

Protokol:
14-tog dana ciklusa, folikulometrija
L.O. = fol. 17x16mm, 14mm, 10mm.
D.O. = 0.
Endometrijum je 12mm.

15 dan ciklusa, 1 amp. Pregnil a 5000IU NI i.m. u 10h.
16 dan ciklusa iui u 13h.
18 dan ciklusa, ili 2 dana od iui poceti sa Utrogestan glob. A 100mg 3x2 svaki dan, narednih 14 dana.
19 dana ciklusa, ili 3 dana od iui amp. Pregnyla a 1500 IU NI i.m
21 dan ciklusa, ili 6 dana od iui amp. Pregnyl 5000 IU NI i.m.
24 dana ciklusa, ili 9 dana posle iui amp. Pregnyl 1500 IU NI i.m. 30 dana ili 17 dana od iui mi je produzeno utrogestan 3x2, jos 7 dana.
----------------------------------------------------------
za to vreme, od te dve sedmice nakon iui, mi je usmeno rekao da vadim beta hcg u razmaku od 3 dana, a zamislite apsurda , da mi nisu saopstavali rezultate, naravno to se posebno placalo!
jedino mi je u protokolu napisao da vadim betu posle 14 dana.
ja je izvadila zadnji put 17 dana, ona bila 5-prvi put su mi je i saopstili i dali izvestaj, sutradan sam pocela da krvarim na crno i gusto, da povracam, sa jakim grcevima u donjem stomaku, ali je bio vikend a ta njegova ordinacija ne radi vikendom, i ostavio me je tako sve do srede(nije hteo od pon do srede da se dodje u ordinaciju), znaci tek mi je 5-ti dan tog odvratnog krvarenja i mucnine i grceva rekao preko telefona da prestanem sa utrogestanom kog sam pila 6 kom dnevno.
pa mogao mi jeci odmah da nije uspelo, da ne pijem uzalud taj utrogestan.

on nije jedini u bg koji daje takav protokol, doduse ostali koji daju taj protokol, a inf sam se na sc, daju posle ivf.
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

hormonski status, 2 meseca pre iui uradjen

2 dan ciklusa
estradiol =110 pmol ¤ l, ref. 92-811 pmol ¤ l.
LH =4,5 mlU ¤ml, ref. 1-18 mlU ¤ml.
FSH =6,3 mlU ¤ml, ref. 4-13 mlU ¤ml.
Progesteron =1,05 nmol ¤l, ref. 0,85-8,3 nmol ¤l.
Prolaktin =481,2 min ¤l, ref. 33.3-580,8 min ¤l.

13 dan ciklusa
LH =20,9 mlU ¤ml, ref. 0,4-20 mlU ¤ml.
FSH =7,1 mlU ¤ml, ref. 2-13 mlU ¤ml.

22 dan ciklusa.
Progesteron =70,7 nmol ¤l, ref. 16,7-123 nmol ¤l.

Ja:u to vreme sam imala HSG-uredan nalaz, jajnici, hormoni, nalazi sekreta, briseva itd. u redu.
MM ima nalaz koji varira(oligosperija, astenooligospermija), trenutno ima problem sa morfologijom.
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

u srbiji niko ne meri estradiol kad radi iui
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

jos apsurdnije je to sto nam uopste nisu saopstili sa kojim vrednostima spermograma je radjen iui

Spermogram mesec dana pre iui je bio:
br. 15,5 m/ml, pp 11+13%, pat 64%, swim up 2,1x106
Gandra
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gandra »

Nijenina, kod mene je postcoitaqlni test bio negativan i zato smo isli na IUI.
Gandra
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gandra »

Nijenina, zaboravila sam jos nesto, barem na Gak Visegradska koliko se secam, prvu IUI se proba sa neobradjenim partnerovim materijalom a drugi put sa sam radila sa obradjenim materijalom.Do IUI sam odradila kompletnu dijagnostiku,od briseva do folikumetrije.Ja sam bila vrlo zadovoljna sa dr Vojvodic jedini problem je sto te lekare koji nesto znaju jako tesko nahvatati, meni se desavalo da zenu cekam po ceo dan pa da me primi.Kazu mi prijateljice koje idu tamo da je sada jos teze doci do njih.Iskustva su razlicita jedino sto mogu da ti pozelim puno strpljenja i naravno srece!!!
kaca bb
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 7:59 am

Post od kaca bb »

Posto nema odgovora na moje pitanje a vezano je za vasu temu da pokusam i ovde:
dakle, danas mi je 35 dan jos nisam dobila, primam dva puta nedeljno pregnil od 1500 i tablete dabroston 2x1. Tj. dabroston tablete pijem od 27 ( otprilike ) dana a danas mi je treca inekcija pregnila ( kao sto rekoh primam ga na cetiri dana ).
Juce sam radila test i pokazao je pozitivno, znaci treci dan od inekcije ( doduse mala roze linija ) ali probacu za neki dan i sa rezultatima iz krvi. E sad, mene zanima da li neko zna koliko ova kolicina hormona moze da utice na pozitivan test? Ja bih volela da sam u drugom stanju ali mi je lakse da mislim da nisam pa kada se bude otkrilo da jesam bicu presrecna!!!
Da napomenem da me od pre nekih desetak dana uzasno bole grudi ( dobro ne bas tako neizdrzljivo ali boga mi bol je konstantan ) , s vremena na vreme imam osecaj kao da cu da dobijem pa nista....
Sve ovo vas pitam jer je moj ginekolog na odmoru jos jedno mesec dana a samo mi je dao instrukcije sta da radim ako jeste ili ako nije. Razmisljala sam da odem i kod drugog ginekologa ali trenutno sam na odmoru pa mi se ne ide bas kod svakog.
Nestrpljivo ocekujem bilo kakav odgovor!
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

a sta ti je radjeno
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

i ako je radjeno koji je danas dan od te intervencije