GYNAPRAL, kontrakcije, promena ginekologa – potreban savet

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

bubamara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 8:50 pm

GYNAPRAL, kontrakcije, promena ginekologa – potreban savet

Post od bubamara »

U 16oj sam nedelji trudnoće. Imam 35god,. prva trudnoća, nisam ranije imala spontanih niti abortusa niti bilo kakvih problema. Prva dva meseca trudnoće me je stomak boluckario kao pred menzis. Poslednjih oko mesec dana me uopšte nije ništa bolelo. Prošle nedelje je opet počeo da me boli stomak, onako otprilike kao kad trebam da dobijem, konstantno boluckari pa prestane i tako, pritiska. Kad stojim na nogama i kad se zamorim taj pritisak je jači, a kad leškarim mnogo mi je lakše, tada taj pritisak popusti. Pretpostavljam da je moguće da su u pitanju kontrakcije materice što sam tragajući po forumu saznala. Taj bol me ipak iritira i ponekad me čini nervoznom.

U petak sam uradila UZ a iako me je i u tom trenutku (a i prethodnih par dana) boleo stomak to nisam prijavila doktoru već sam sačekala da završi UZ, rekao je da je sve u redu, nije bilo kontrakcija. U utorak sam opet bila kod dr i rekla mu da me boli stomak, on ga je samo opipao i ništa nije komentarisao. Rekao je da sledeće nedelje dođem sa nalazom urinokulture, pa ako to bude ok prepisaće mi GINIPRAL da pijem a sledeći UZ je zakazan tek za početak aprila. Pitao me je i hoću li odma sad da mi prepiše GYNAPRAL. Začudila sam se na osnovu čega da mi ga prepiše, na UZ je bilo sve ok, ginekološki me nije pregledao, osim u 6. nedelji trudnoće i tako samo što sam rekla da me boli stomak da mi da gynapral! Pitala sam ga da li je normalno to što me boluckari stomak, rekao je da nije tj. da ne bi trebao da me boli.

Urinokultura je sterilna, nema bakterija tako da će mi u utorak onda prepisati GYNAPRAL KOJI NE ŽELIM DA PIJEM.

Čitala sam šta su obgyn i PedjaDj pisali o gynapralu.
Pisali su da je najnormalnije da postoje kontrakcije materice (Braxton-Hicksove tj. normalne kontrakcije) jer je ona mišić i da se to oseća kao bol u donjem delu stomaka ili krsta, kao menstrualni bolovi, da se za takve stvari ne piju tokolitici (gynapral). Gynapral se apsolutno ne pije preventivno, lekovi se piju samo u slučaju dijagnoze pretećeg pobačaja pri čemu su kontrakcije jake i neprestane i dovode do skraćivanja i otvaranja grlića a to je potrebno utvrditi i ginekološkim pregledom i UZ-om.

Zaprepastila sam se a i zabrinula između ostalog i zbog toga što sam saznala da je GYNAPRAL na zapadu ukinut već 10g, da je dokazano da uopšte ne pomaže tj. ne zaustavlja i ne sprečava prevremeni porođaj, da loše deluje na srce i da može da izazove smrt trudnice. A ja bih od utorka trebala da pijem isti taj GYNAPRAL.

Mene ipak brine zašto me boli stomak. Želela bih da mi neko preporuči privatnog ginekologa koji će mi voditi trudnoću a koji neće imati ovakva zastarela razmišljanja (o strogom mirovanju, serklažu, gynapralu...) a i koji ima pristojne cene svojih usluga. Mi zaista nismo u mogućnosti da se razbacujemo novcem i izlažemo nepotrebnim troškovima i očekujem da kod privatnog ginekologa obavljam samo ono što je zaista neophodno uraditi. Čini mi se da je potrebno da se što pre utvrdi zašto me boli stomak, da se konstatuje da li su to normalne kontrakcije ili one dovode do skraćivanja i otvaranja grlića. U tom slučaju opet ne treba piti gynapral (obgyn je rekla da ima svoja dva leka koja prepisuje, koja li?).

Ima li neko iskustva sa ovim bolom? Šta mogu da očekujem, do koje granice je on normalan? Da li je normalno ako on traje veći deo trudnoće, jer mi se čini da je logično da se nekako oseća to što se materica tokom cele trudnoće rasteže i rasteže.

Da ne govorim o tome što su na forumu mnoge trudnice (ANA011, Rara Avis…) bile potpuno zdrave a lekari su od njih pravili bolesnice, a zahvaljujući obgyn izbegle su serklaž, nenormalno strogo mirovanje tokom cele trudnoće (koje čak može dovesti i do smrti).

Ova rečenica obgyn koju je uputila jednoj osobi sa foruma me je posebno uzdrmala:
“Na vama je šta ćete uraditi…hoćete li nastaviti da ležite kao prostac do kraja trudnoće i pretvoriti se u bolesnika, ili ćete voditi normalan život i radovati se trudnoći. Odluka je vaša”.

Dakle, samo želim da iz neznanja ne platim previsoku cenu i želim da uživam u svojoj trudnoći ako je to uopšte u Srbiji moguće. Moja rođena sestra je rodila sa 24 godine, od 4og meseca je ležala, mrdala iz kuće nije, ubedili su je da ne sme čak ni da sedi, pila je gynapral na 3 sata i to joj je najtraumatičnije iskustvo u životu zbog koga se, verujem, još uvek, iako je prošlo skoro 9 godina ne usuđuje na drugu trudnoću. Trudnoću joj je vodio privatnik i taman sam mislila da kod njega idem (iako nije u Bg) a onda sam saznala za sve ovo o čemu je pisala obgyn i ne pada mi na pamet da idem kod njega kad je moja sestra ovako prošla a možda ništa od toga nije morala da prođe.

Najljubaznije se zahvaljujem na svakom savetu ili preporuci i svima puno pozdrava
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Apsolutno razumem tvoj strah od tog leka kao i od toga da se tvoja trudnoca na vodi kao bolest nego kao normalno stanje. Ne znam da li ces naici na razumevanje za to kod nasih ginekologa koji su, ako je suditi iz mnogih iskustava, previse interventni. Na tebi je da odes lekaru, ako imas hrabrosti, i lepo da objasnis da si protv toga da pijes taj lek. I ti imas prava na svoje misljenje, pogotovu ovako lepo objasnjeno i potkrepljeno. Ne treba da se krijes kao da si i sama dete pa se krijes da roditelj ne sazna da ne pijes lek! E sad, ja znam da kod nas postoji kult lekara i ljudi veoma retko suprotstave svoje misljenje "strucnom" ali mislim da to mras u ovom slucaju uraditi jer su cinjenice koje si i sama iznela na tvojoj strani. Ne znam da ti prrporucim nijednog ginekologa ali zaista mislim da treba da se oslonis na sve ovo sto si navela - pa to nisu nadrilekarska misljenja vec misljenja lekara kao sto je obgyn.
gloriamum
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2007 10:39 pm

Post od gloriamum »

U drugoj trudnoci sam imala kontrakcije i pila sam partusisten,koji je slican ginipralu.Tacno je da se kontrakcije smatraju normalnim,ali samo ako ih nema previse.Ako tebe stalno boli stomak,verovatno to nije normalno.Taj lek sprecava kontrakcije materice,to ti kazem iz licnog iskustva.Nisam imala nikakvih nezeljenih efekata.Isla sam i na kliniku i oni su mi rekli isto sto i dr. u domu zdravlja.Potrazi vise misljenja,pa onda odluci.Sama si primetila da te manje boli kad mirujes i manje si aktivna,a to se i meni desavalo.Posto je meni to bila druga trudnoca,jasno sam primetila razliku,i to nije za salu.Puno srece.
vedo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 2:52 pm

Post od vedo »

Ako imas mogucnosti za privatnog ginekologa onda je moj savet Dr. Zivanic sa klinike Ana Life, odlican dijagnosticar. Kod njega sam vodila trudnocu do 6.meseca, a onda se preselila za sloveniju. Inace je spomenuo da Ginipral ne prepisiuje jer nema efekta. On radi po zapadnim standardima. Sad , pregledi jesu malo skuplji ali kao redovan pacijent imala bi 20% popusta i zaista svu njihovu paznju. Inace ja sam imala boluckanja svo vreme trudnoce, jos blizancaka trudnoca, to sto boli nije strasno, pa misici materice se rastezu, kontrakcije sam tacno mogla da prepoznam tako sto se napne stomak i postane tvrd, ja sam bila u ubedjenju da se beba okrene i da ustvari ledja izbaci i da se zato zategne, ali ne, to su kontrakcije, nisam nista pila sem magnezijuma, a to su mi prepisali u sloveniji jer magnezijum opusta misice i stavrno je odlican, usput ce ti prestati kasnije grcevi u nogama u toku noci koji su mene izludjivali, tako da slobodno cak mimo lekara mozes da ga uzimas, u pocetku 1 dnevno, kasnije sam ja pila 2 dnevno, inace sam bez icega uz stalno prisutne te kontrakcije Brakston-Hiksove izgurala trudnocu do 36.nedelje, i rodila dva decaka svaki je imao po 2.8kg. Naravno sve zavisi od organizma, ali sve u svemu moj savet je Ana Life a ako kontrakcije ne ugrozavaju trudnocu onda obavezno magnezijum.
Puno pozdrava.
Korisnikov avatar
Olja 86
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Apr 23, 2007 9:53 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Olja 86 »

Mozda nekada mora da se lezi.
Kada sam bila trudna sa Anastasijom, u 5/toj nedelji imala sam braon krv i lezala nekoliko dana, ne bas lezala ali sam svaki slobodan momenat gledala da legnem ne neprezem se.

Kada je to proslo ja sam vodila bas "buran" zivot, isla u skolu itd, svuda sam se kretala.

U 7-mom sam opet malo prokrvarila i lezala 5 dana i prestalo je.

Rodila zdravu cerku.

Kada sam nakon 1,5 ponovo ostala trudna imala sam opet to braon, ali pored moje cerkice nisam mogla ni da pomislim na mirovanje (cak sam bila prinudjena da je nosim) i imala spontani.

Trudnoca nekada zahteva malo vece mirovanje.
Pa cak i ako je neophodno ni prelezati celu trudnocu ako mora nije strasno, i zna se zasto je, vredi, jer sta je tih 9 meseci naspram svega lepog sto imamo kad dobijemo dete.

Naravno, lepse je uzivati u celoj trudnoci, ali najvaznije je sacuvati je ako je beba zdrava na bilo koji nacin!
Anastasija, mamino najveće blago - 28.05.2005.

Promenila nick iz Dr. Olja u Olja 86
bubamara
Novi član
Novi član

Post od bubamara »

Eh Majmunche pa šta imam od toga da se krijem, nije to u pitanju. Nisam htela da sugerišem ništa pre UZ i on je bio ok, nije video nikakve kontrakcije inače pretpostavljam da bi mi još tada prepisao ginipral, pošto sam već srela 2-3 pacijentkinje koje su ga iz prve ruke dobile (a u petak čak još nisam ni znala za tu činjenicu da je ginipral loš, ali mi se nije svidelo to što mi je jedna rekla da udara na srce pa se pije i drugi koji to reguliše...).
Najviše bih volela da se opustim i verujem lekaru, da nemam šta da brinem o stvarima koje ne razumem, ali kao i većina vidim dosta šupljina pa moram sama da tragam i da se informišem i lupam glavu.

Moguće je da npr. ipak nešto ne bude ok (što prethodno treba ispitati, kao što veda reče da se vidi da li kontrakcije ugrožavaju trudnoću ili ne) pa da ipak treba piti neki lek (možda i za kontrakcije, jer i obgyn daje 2 leka za kontrakcije). Samo se bojim da će mi u svakom slučaju prepisati te tokolitike (kao što je Gynipral, Pre-Par, Partusisten...) koji se na zapadu više ne proizvode zbog svega lošeg navedenog.

Inače, moja sestra me je zaprepastila: ona se kune u ginipral i najstrožije moguće mirovanje koje je iskusila, kaže da danas ne bi imala ćerku da tako nije postupila, najviše zato jer joj je popivši poslednji ginipral posle 2-3 sata pukao vodenjak i porodila se. Kaže mi da sam luda što čak samoinicijativno ne počnem da ga pijem. Da izludiš.

vedo, misliš da magnezijum mogu odmah da pijem po 1 tableticu (ja znam samo za šumeće, da li si i ti pila šumeće?) Čak iako npr. ne osećam bol, danas i juče vrlo malo osećam stomak. Mogu ti reći da mi je utešno što si mi navela svoj primer, otprilike vrlo slično meni, boluckarenje, stomak se napne i postane tvrđi a opet si izgurala blizanačku trudnoću i čestitam ti na tvojim dečacima! Nekako za sada intuitivno osećam da je sve ok, da je to sve normalno, pa nemoguće mi se čini da se ne osećaju tako velike promene koje se događaju u trudnoći, što kažeš mišići materice se rastežu... I hvala za preporuku. Za Analife sam već čula sve pozitivno, a ako se odlučim za njih, super je što si ti imala upravo iskustvo za vođenje trudnoće kod tog doktora. I sviđa mi se što je to izjavio za taj ginipral.

Interesuje me i da li je neko čuo za ordinaciju JURIŠIĆ? Neki na Internetu ih hvale, a meni su blizu, za razliku od Analife koja je čak u Zemunu.
vedo
Stalni član
Stalni  član

Post od vedo »

Da u pitanju su šumeće tablete magnezijuma, sad ne znam da li je bitan proizvodjač, doktor mi je rekao da je nebitno, koje nadjem u apoteci, pa sam pila Biofarove koje sam dok sam dolazila kupovala tu u Srbiji, a onda Krkine slovenačke.
Pazi, naravno da je moj savet da se konsultuje lekar u vezi kontrakcija, ali je mene moj pitao o tipu kontrakcija, koliko se često javljaju, da li imam osećaj pritiska u donjem delu stomaka, što ja nista nisam osećala sem tog zatezanja koji sam opisala, na mesec dana mi je radjen i ginekološki pregled iako kažu kao da ne valja puno dirati dole, ali jednostavno ginekološkim pregledom se utvrdi dužina grlića i da li je slučajno došlo do promena tj. do popuštanja. Jer nije mi jasno kad čujem priče da se ginekološki pregled nekad nikako ni ne radi, a može doći do promena grlića i popuštanja a da žena ništa ne oseti.
U Ana life rade u jednom periodu uz ultrazvuk i pregled grlića vaginalnom sondom, meni nisu jer sam imala malo detaljnije preglede zbog pojave mozaika na grliću pa sam radila kolposkopski pregled, ali je sve bilo u redu, radila sam i papa test.
Nekako, imala sam i ja taj osećaj sigurnosti da će sve biti kako treba, i zaista verujem u taj unutrašnji instikt koji se kasnije pretvara onaj pravi majčinski pa osećate da li je vaša beba potpno zdrava iako recimo jako plače. Tako da super što se tako osećaš jer si onda verovatno smirena i pozitivna osoba što će tvojoj bebici sigurno značiti.
Ginipral olako prepisuju, meni je moj prvi lekar kad sam u drugom mesecu rekla da me boli stomak, i posle saznala da je to normalno, onako mi je usput spomenula pa ako budeš osetila pritisak počni da pijes Utrogestan (valjda se tako zove) i kao ne moraš često na preglede, i jedan dan sam se zaista uplašila, imala sam malo jače bolove i valjda sam sebe ubedila da imam taj osećaj da će mi ispasti nešto, otišla sam i kupila taj tokolitik , ali ga nikad nisam uzela. Naravno, lekara sam promenila i otišla u ana Life isto na osnovu preporuka.
Tokolitike su mi davali u porodilištu 48 sati jer su kontrakcije bile na 10min, ali nisu se pojačavale, pa su mi uveli tokolitike kako bih mogla primiti steroide za ubrzan razvoj pluća beba, da nemaju problema sa disanjem jer većina blizanačkih trudnoća kraće traje, i kao što sam rekla sve je bilo u redu.
Veruj svom osećaju i dalje, ali ipak nadji dobrog lekara koji će te saslušati i proceniti pregledom da li kontrakcije na bilo koji način ugrožavaju tvoju trudnoću.
Tad ćeš i ti biti mirnija i srećnija.
bubamara
Novi član
Novi član

Post od bubamara »

vedo, hvala na savetima i sugestijama, između ostalog odlično je što si mi rekla ovo za magnezijum da znam a i ako se dogodi da dođe do grčeva bar ću znati šta može pomoći. Trenutno mi je stomak bolje pa sam se umirila, mada čim nešto malo secne odmah se uspaničim. Evo ja ulazim već u 17. nedeljicu, krckamo polako...
Puno pozdrava

Još uvek me interesuje ordinacija JURIŠIĆ ako je neko bio tamo dobrodošlo bi svako iskustvo.

Takođe, zvala sam u Analife, 4D im košta 6800 din a ako se ima neki kupon onda 5500. A ginekološki pregled to nepitah. Kad bih se opredelila da mi oni vode trudnoću problem je to što oni imaju samo taj skupi 4D, a smatram da nije neophodno njime stalno proveravati trudnoću pa mi dođe skupo. Mislim da običan ultrazvuk 3D koji je oko 2000 može dobro da posluži za stalne kontrole.

Interesuje me šta podrazumeva redovno vođenje trudnoće, da li je to samo UZ i eventualno ginekološki pregled (jednom mesečno) ili još nešto. Proveru krvne slike i urinokulture bih svakako radila u DZ a za sada je ok, briseve i papa test su ok sa početka trudnoće, valjda ih ne treba ponavljati.
Korisnikov avatar
Olja 86
Stalni član
Stalni  član

Post od Olja 86 »

Ja sam celu trudnocu vodila u domu zdravlja.

Radila sam:
- krvnu sliku (3X u toku trudnoce) koja je uvek bila Ok pa nisam pila nista
- Urin isto 3X zajedno sa krvnom slikom s tim sto sam jednom imala napisno da je bakterija mnogo pa sam morala da je ponovo dam samo u higijenski da bi se eventualno otkrila i izlecila neka patogena bakterija (jer sam malo pre trudnoce imala ešerihiju) ali je na svu srecu nije bilo
- UZ (obican) na svakih mesec dana
- Nuhealna translucenca (isto UZ aparatom), radi se izmedju 11 i 13 nedelje da bi se eventualno otkrile anomalije nakupljanja plodove vode i nadebljanje vrata oko ploda.
- Triple test izmedju 16 i 18 nedelje gde se uzima krv u tri bocice i salje na ispitivanje isto za anomalije.
- Ako pokazje veliki rizik trudnica se salje na amniocentezu na koju nisam isla.
- Na kraju trudnoce test na sidu (bilo je obavezno)
- Od 7-mog meseca u skolicu za trudnice jednom nedeljno (ima 10 casova)

Pila sam vitamine Maternu, gledala da jedem sto vise voca i povrca, odmaram, ucim da bih zavrsila cetvrtu godinu gimnazije :wink: i tabletice Fluorogal od 6-tog meseca.

Pozdrav!

bubamara
Novi član
Novi član

Post od bubamara »

Dobro si mi rekla za Fluorogal, tražila sam po Internetu vidim da je to za zube. Negde piše da se pije već od četvrtog meseca znači da bih već trebala da počnem sa njim.
Inače ja pijem Mamavit, gvožđe Ferohel sirup (on je dobar za nisko gvožđe, a šta je dobro od preparata za hemoglobin na donjoj granici?). Počeću onda verovatno i magnezijum i taj Fluorogal i nadam se to je to, naravno ako i dalje sve bude ok.

Dakle dalje vođenje trudnoće koje bih radila privatno od moje 17. nedelje bi podrazumevalo samo mesečno rađenje UZ-a i ništa više. A krvna slika i urin redovno u DZ. Ne znam šta je sa ginekološkim pregledima, da li oni mogu štetiti i koliko su potrebni (koliko sam shvatila do sada njima je potrebno utvrditi dužinu grlića materice, ali nekome ni to ne rade)

Gde si išla u školu za trudnice, šta se tamo radi. Ja sam čula za psihofizičku pripremu trudnica od 24-te nedelje koja se odvija do kraja trudnoće u N.Fronta i za školu roditeljstva u DZ koja je otprilike od 8. meseca trudnoće (valjda je to to).

Pozdrav!
Korisnikov avatar
Olja 86
Stalni član
Stalni  član

Post od Olja 86 »

Pa znas kako, trudnoca koja se normalno odvija bez komplikacija trebalo bi da se prati tako na mesecni UZ.

Ranije ni to nije bilo, moja mama je bila sa mnom na UZ tek kada je bila 8-mi mesec prvi i jedini put, a ja imam 21 godinu (odnosno 86-to god).

A na psihofizicke pripreme bar ovde to ide tako da se prijavis u svom domu zdravlja i ide se jednom nedeljno a ima 10 casova.
Traje 1,5h svaki cas sa tim sto prih 45min je teorija, prica se o toku porodjaja, onda o tome kako kada se porodite, kako se beba kupa, presvlaci, a drugi deo su fizicke pripreme za porodjaj, na strunjacama i vezbe disanja, na taj deo se ide samo ako trudnoca nije rizicna i ako se planira prirodni porodjaj.

vedo
Stalni član
Stalni  član

Post od vedo »

Ako je trudnoca normalna onda se radi UZ pregled jednom mesecno uz labaratorijske analize krvi i urina. E sad, ja sam se opredelila za Ana-Life pre svega sto je kod mene bila blizanacka trudnoca, a svaka blizanacka trudnoca se smatra rizicnom i zato sam naravno htela i sto boljeg lekara i sam pregled.
Zbog takve trudnoce sam bila anemicna i pila Tothemu, ampule gvozdja, mamavit i magnezijum sumeci. Da bih sprecila urinarne infekcije znala sam da popijem kako kad i Uvin caj iako ga farmaceuti zabranjuju trudnicama, ali su meni cajevi za decu i trudnice bili slabi jer sam imala malo osetljiviju besiku. Jako je bitno piti dosta vode, hraniti se sto zdravije.
Sto se tice drugih testova radila sam test na HIV, hepatitis, male boginje jer nisam bila sigurna da li sam ih prelezala i na toxoplasmosu. Takve testove trazi lekar koji vodi trudnocu, naravno uz analizu krvne grupe i Rh faktora. A znala sam da odem do apoteke gde uz pomoc aparata se radi kontrola secera u krvi. Privatne apoteke to rade sa malim iglicama, ne vadi se klasicno krv.
Ja sam imala malo detaljnije preglede jer je kao sto sam rekla bila blizanacka trudnoca i imala sam jos od ranije promene na grlicu materice, pa je moj lekar to hteo da prati, jer trudnocu prati pad imuniteta sto moze biti pogodno za dalje promene na grlicu, osim toga na taj nacin se gledalo koliko grlic dobro drzi jer je opterecenje bilo vece.
Mada moram reci da cak i kad sam se javila u porodiliste sa kontrakcijama na 10 minuta ja sam i dalje bila potpuno zatvorena, porodila sam se carskim rezom jer su bebe u poslednjem trenutku promenile polozaj i postavile se vertikalno.
Dve bebe od po 2.8kg , jos sam bila puna plodove vode, zato su uspele i da se okrenu, stomak mi je bio zaista ogroman, ali grlic je svo vreme bio zatvoren kako treba, tako da s tim nisam imala problema, zato se izmedjuostalog moj lekar nije puno obazirao na te lazne kontrakcije.
A da i da spomenem da sam imala papiloma virus koji se aktivirao zbog pada imuniteta pa su se bili javili kondilomi, koji su u 26.nedelji laserski odstranjeni uz lokalnu anesteziju, nista nije bolelo, tako da je i to sve proslo dobro.
Sve u svemu redovne UZ kontrole i labaratorijske analize su osnovno, a ja mislim i 2-3 ginekoloska pregleda, ja sam navela zbog cega su kod mene bili cesci ali i svaki put kad mi je pregledan grlic to mi je ulivalo jos vece samopouzdanje da ce sve biti u redu.
Mina2008
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 3:22 pm

jurisic

Post od Mina2008 »

Bubamaro,
dr Jurisic ima ordinaciju u Dimitrija Tucovica. Kada dolazis iz pravca Cvijiceve, ordinacija je sa desene strane kod stanice trola posle nadvoznjaka. Moja prijateljica je bila kod njega na 4D uz i nije ostavio neki utisak na nju. Ja sam pri kraju 22 nedelje. Ima 35 godina i trudnocu kontrolisem kombinovano. Malo kod svog dr, a malo i Analajfu. Zadovoljna sam dr Zivanicem. Odlican je. On ujedno radi na odeljenju uz u Narodnog fronta. Preporucujem ga. Sto se tice kontrakcija, magnezijum je ok. I sama ga pijem. Sumeci, biofarov koji jos sadrzi i vitamine b1, b2,b12.
Ne brini mnogo zbog bola koji osecas. I ja ga povremeno imam. Dr kaze da je to zbog istezanja materice i ligamenata koji je drze u stomaku. Idi redovno na kontrole i proveravaj grlic. Za nas od 35 godina vazno je i da vodimo racuna o vrednostima krvnog pritiska, secera u krvi i belancevina u mokraci. Barem, moj dr insistira na tome. Odbila sam amniocentezu, jer sam zahtevala da mi se pre te intervencije uradi prenatalni skrining. Posto su rezultati bili ok nisam otisla na intervenciju. Slobodno, bez obzira na to ko ti je lekar, ucestvuj u donosenju odluka o tvojoj trudnoci. Ako treba odstampaj ono sto nadjes na netu i diskutuj sa dr. Osecaces se bolje. Tako sam ja. Dojadilo mi je da zbog godina smatraju da automatski MORAM na amniocentezu i druge neke stavri.
Zelim ti sve najbolje i laku trudnocu.
Mina2008
p.s. ukoliko te zanima koliko sta kosta u Analajfu samo kazi. Imam negde njihov cenovnik
bubamara
Novi član
Novi član

Post od bubamara »

Draga Mina,
baš mi je drago da čujem iskustvo nekoga ko je baš mojih godina (a i tu smo šišaš me nekih 5-6 nedelja :D ). Ja takođe nisam radila amniocentezu iz istih razloga kao i ti. Ti si me dodatno umirila što se tiče tih kontrakcija tj. bola zbog istezanja materice i ligamenata. Videla sam na forumu da je važno između 18-20 nedelje, negde piše čak i do 24. nedelje uraditi ekspertski UZ i da je to najvažniji UZ u trudnoći. I ja tebi želim lepu i laku trudnoću bez ikakvih problema.

Što se tiče provere grlića, znaš li kako je najbolje: ginekološkim pregledom ili vaginalnom sondom i kad tj. u kojoj nedelji trudnoće?

Što se tiče cenovnika u Analife vrlo me interesuju njihove cene jer ću izgleda i ja tamo ići (hvala što si mi rekla za ordinaciju Jurišić, iako su mi baš u komšiluku neću tamo ići jer mi je dovoljno to što tvoja drugarica lično nije bila nešto zadovoljna i već nemam poverenja u njih). Ti si ko zna koja po redu koja uporno hvali dr Živanića u Analife tako da ću verovatno kod njega i ići. Za 4D su mi rekli da košta 6800 din. (ili 5500 sa nekim kuponom). Interesuje me koliko košta ginekološki pregled sa pregledom grlića, zatim pregled grlića vaginalnom sondom, konsultacije i ne znam šta još rade, pa ako ti nije teško napiši još neku cenu.

Vedo i tebi zahvaljujem na informacijama. Sve ste mi pomogle da mi stvari budu jasnije. Dobro je što si mi skrenula pažnju za moguće probleme sa imunitetom kao i moguće urinarne infekcije (da ih treba sprečiti, pošto mi je bilo ok ja sam se opustila), to bi verovatno trebalo barem jednom mesečno proveravati. Dobra fora je i merenje šećera u privatnim apotekama, znaš li u kojoj apoteci to konkretno rade?

Što se tiče pada imuniteta da li ste dodatno nešto pile? Čula sam da je dobar Ecomer. Meni je bogme opao imunitet, ovih dala se loše osećam, iscrpljeno, na ivici prehlade, preključe su me boleli mišići i glava a hranim se prilično dobro, pijem cveklu, bozu, vitamine, jedem voće i povrće, dosta jogurta, ali tu nešto nije dovoljno, krvna slika nije sjajna, gvožđe treba da je ok, bar je pre tri nedelje bilo ok s tim što sad pijem i Ferohel.

Sve najnajbolje i puno pozdrava!
Mina2008
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 3:22 pm

Analajf

Post od Mina2008 »

Draga Bubamaro,
bas mi je drago da sam ti malo pomogla!
Inace, izgleda da smo komsinice posto je i meni Jurisic u komsiluku :D. E, sto se tice imuniteta izgleda da je normalno da u trudnoci malo opadne. Jer, prema informacijama koje sam nasla na netu, nase bebe imaju pola hromozoma od njihovih tata. Nas imunitet, zato, moze da ih prepozna kao strano telo i da stvori antitela na njih. Od preparata pijem prenatal i magnezijum.
Na kontroli u 20.nedelji moj dr mi je izmerio grlic materice transabdominalnom sondom i rekao da je to dovoljno. Mada, nasla sam takodje na netu, da je bolje merenje grlica transvaginalnom sondom. Dr Zivanic mi je u 16. nedelji tako izmerio. Pitaj ga kada budes otisla na pregled. Na sledecu kontrolu idem kod njega.
Sto se tice cena u Analajfu one nisu bas male. 4D UZ kosta 6800 dinara. U casopisu Trudnoca imas kupon koji ti donosi 20 odsto popusta i tada pregled kosta 5500 dinara. Videces, vredi svaku paru. Traje oko pola sata, dobijas slicice bebe, kao i disk sa snimcima... Moja beba se svaki put ponasa kao njen tata, jer pokriva lice rucicama kada hocemo da je slikamo :lol:. Super je pregled! Kada jednom odes tamo, tretirace te kao njihovog pacijenta i popust ce vaziti svakim put kada se budes pojavila.
Njihov broj telefona je 3196-809, 3196-808, 3196-811.
Srecno!
Mina
p.s. preporucila bih ti da nadjes knjigu Sta da ocekujem dok cekam bebu. Meni je bolje cinila od mog dr. Imas odgovore na skoro svako moguce stanje u trudnoci. Naravno, smirujuce.
Aj cao sada stvarno! :D
Odgovori