38 godina-upomoc

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

cecans
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 20, 2007 10:32 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

38 godina-upomoc

Post od cecans »

Pozdrav svima,molim da mi neko protumaci rezultate i da mi napise sta dalje.Imam 38 godina,dve godine pokusavamo da dobijemo bebu,nikada nisam ostajala u drugom stanju,nisam imala abortus.Menstruacije su mi uredne,na svakih 28-30 dana,ovulaciju osetim svaki put kao neprijatne bolove u stomaku.Lecila sam se od ureaplazme i mico plazme.Uspesno izleceno.Bris cerviksa je u redu.Test na chlamidiu pcr-metodom u redu.u poslednjih dve godine ugojila sam se 10 kg.visoka sam 162 cm , tezina 70 kg.Radim kao poslovni sekretar i ne smatram posao preterano stresnim,mada sam u poslednjih 3-4 godine imala izuzeno stresnih situacija.Nalaz mog doktora-objektivno> PVU epitelizirano ali lako hiperemicno.Grlic skracen, palpatorno>uterus u AVF,pokretna bezbolan uredna velicina,glatak,Adenxa obostrano,b,o,UZ nalaz > Uterus u AVF,ednometrijum periovulatonof iygleda debbljine 10 mm na prednjem zidu prema desnom rugu malo hiperehogeno polje obs endometralni polip promera 10mm.Oba jajnika sa znacima ovulacije -lako policisticni-svi folikuli do 8 mm i ima ih oko 7-8 na oba jajnika ali bez dominantnog folikula.Napominjem da je preglad radjen tri dana posle ciklusa,Uradjen mi je hormonski status i govori u prilog PCO Sy.FSH 7,73 LH 13,05 E2 65,77 prolaktin 11,87 , testosteron 0,9 .Hormonski status radjen 3 dana ciklusa.Trenutno pijem siofor 500 ,.Spermogram supruga je od jako loseg dosao do normospermije ali ima povecan broj leukocita.Njemu je utvrdjena ureaplazma i clamidija.clamidija uspesno izlecena,jos uvek je pod terapijom za ureaplazmu.Surug ima 38 godina i radi poprilicno stresan posao.Oboje smo pusaci.Suprug se i aktivnio bavi sportom.Svakodnevni odlasci u teretanu.Bicikl je prestao da vozi.Suprugov 1 spermogram >volumen 2,0 ml , viskoznost povecana,likvefakcija preko 30 minuta , ph 8,5 , hos test 60% (+),40% ( - ),укупан број сперматоѕоида 10,8 x 10/6 ml ,broj pokretnih 0,7 x 10/6 ml,pokretljivost stepen 4 ----- , stepen 3 ) 0,4 x 10/6 ml , stepen 2) 0,2x10/6 ml stepen 1)0,1 x 10/6 ml.metodom swim up posle 45 min in vitro -broj progresivnih spermatozoida 0,6 x 10/6 u 1 ml , pokretljivost stepen 3) 0,6 x 10/6
spermocitogram >abnormalne forme 58%,mikro 20%, kon;aste glave 3%,glava pod uglom 9%,duple glave 3%,dupli repovi 3%,uvrnuti repovi 10%,okrugle glave 5 %,nezreli oblici 5%,ostale celije 10x10/6 ml.sledeci spermogram radjen posle 2 meseca-volumen 2 ml ,viskoznost povecana liferakcija preko 30 minuta ph.7,5 hos test 60% + , 40% - .ukupan broj spermatozoida 8.6 x10/6, broj pokretnih spermatoyoida 1.7x 10/6,poretljivost stepen 4-------,stepen 3)0.6x10/6ml,2)0.7x10/6ml,1)0.4x10/6ml,spermocitogram.abnormalne forme 34%,mikro 16%,kon;aste glave,3% ,glava pod uglom 7%,duple glave 2%,dupli repovi 4%,uvrnuti repovi6%,okrugle glave 2%,nezreli oblici 4%,ostale celije 4x10/6 ml.Tada je prvi put zatrazena spermokultura.nadjene protozoe.Lekar kod koga je do tada isao mu je za ove rezultate rekao da cak ni vantelesna nece pomoci.Posle toga odlazi kod drugog lekara,a u medjuvremenu smo culi za eliksir dr.dusana obrenovica koji moj suprug pocinje da pije.Posle sest meseci rezultati su sledeci.NAJNOVIJI SPERMOGRAM-volume ejakulata 2.6,ph 7.5 ,likvefakcija 30 min. konzistencija -normalna.broj spermatozoida 27.0 , ukupan broj spermatozoida 70.2 ,progresivno pokretnih 0.42,pokretnih 0.17 , nepokretnih 0.41, leukociti 7.59,ostale aelije 6.46,vitalnosr 0.77,hipoosmotski test 0.76.morfologija spermatozoida -normalni oblici 0.47,patoloski oblici 0.53.zbog povecanog broja leukocita radjena spermokultura gde je i utvrdjena ureaplazma i klamidija.Posle mesec dana uradjena ponovo spermokulura i klamidije nema ali u tragovima jos uvek ima ureaplazme.trenutno je pod terapijom sa vizirenom.
Molim vas najlepse da nam odgovorite,sta ciniti dalje .Kakvi su nam zaista rezultati i imamo li mi sanse za nesto sto zelimo oboje najvise na svetu..unapred hvala ..
manaus78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 19, 2006 8:33 am

Post od manaus78 »

Nisam lekar, ali i ja se mucim sa infertilitetom i razumem kroz sta prolazite ti i tvoj muz.
Verovatno lekari ne postizu da ti odgovore na pitanje, ali budi strpljiva.
Pretpostavljam da ili imaju previse posla ili su na odmoru.
U svakom slucaju, ovim sam htela da ti makar malo podignem temu, da se ne izgubi medju starijim.
Pozdrav i srecno :)
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Ceco
Ako je vaš ginekolog dobro video, vi imate tzv. endometrijalni polip koji morate odstraniti, najbolje histeroskopski.
Nisam video da je ijedna zatrudnela uz prisustvo endometrijalnog polipa.
Vaš suprug ima loš spermogram, tako da je nakon kompletiranja vaših pretraga poželjno ukoliko nema začepljenja da se kod vas uradi IUI inseminacija, a uz obradu sperme supruga.
Ukoliko inseminacija iz 3-6 puta ne uspe trebate ići na IVF, vreme nije na vašoj strani morate požuriti.

Pozdrav Dr PeđaDj
cecans
Novi član
Novi član

hvala PedjaDj...

Post od cecans »

Veliko Hvala PedjaDj sto ste mi odmah posle mog pisanja odgovorili.Moj lekar mi nije pomenuo endometrijalni polip.Mozda preterujem ali vas molim ako ste u mogucnosti da mi napisete nesto vise o tome.Sada sam strasno zaprinuta i tuzna mnogo vise nego sto sam bila .Da li je moguce da za tolike godine pregleda i kojekakvih analiza niko ama bas niko mi nije rekao u cemu je zaista problem.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Draga Ceco
umesto da trošite energiju na prošlo, ono što je već bilo, pokušajte da se fokusirate na budućnost.
Endometrijalni polip ste vi pomenuli u Vašem UZ nalazu.
Niste pomenuli HSG nalaz ili vam ga nisu uradili?
Ukoliko nalaz perzistira, uradite histeroskopiju i ovim putem odstranite polip.

Pozdrav Dr PeđaDj
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

Draga Ceco
ne znam zašto prelazite na komunikaciju putem privatnih poruka, nema potrebe a vaše (ne)iskustvo može biti poučno i za druge posetioce sajta.

Kao prvo uradite HSG!
Kao drugo ako polip postoji, uklonite ga histeroskopski uz histopatološku analizu istog.
Neću da vas plašim ali mada se to retko događa nisu svi polipi benigni, a to se jedino sazanaje HP analizom!

Pozdrav DrPeđaDj
cecans
Novi član
Novi član

Post od cecans »

pozdrav PedjaDj,u pravu ste za privatne poruke,malo se ne snalazim u svemu ovome.Hvala vam uradicu HSG, i da znate poprilicno ste me uplasili..Nadam se da ce biti sve o.k.Javljam Vam se sa rezultatima.
Pozdrav
cecans
Novi član
Novi član

Post od cecans »

pozdrav PedjaDj,
Evo i mene opet..uradjen mi je HSG i javljam Vam se kao sto sam Vam i napisala...na zalost,rezultati su veoma losi,odnosno desni jajovod mi ne propusta nista ,ni ne vidi se na snimku.Levi jajovod se vidi ali veoma lose propusta kontraste.Za sledeci mesec mi je zakazana laparaskopija sa histeroskopijom da bi se uklonile ciste i polipi.Molim Vas najlepse za odgovor.Da li posle te operacije ako je sve u redu, naravno,postoji sansa za prirodno zacece i da li postoji sansa da se taj jedan jajovod na neki nacin dovede u normalnu funkciju..
Unapred hvala i iskrene cestitke za rodjenje Vaseg deteta...
cecans
Novi član
Novi član

Post od cecans »

Draga ObGyn...Molim Vas da mi ako ste u mogucnosti odgovorite na pitanja koja sma postavila..Uzasno sam zabrinuta...
Veliki pozdrav
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Mozete li da napisete izdvojeno vrijednosti poslednjeg spermograma Vaseg supruga, sa izdvojenim jedinicima i brojkama. Javicu Vam se veceras.
Pozdrav,
ObGyn
cecans
Novi član
Novi član

Post od cecans »

Draga ObGyn,hvala Vam sto ste mi tako brzo odgovorili.
Poslednji spermogram mog supruga radjen je 24.05.2007 jer se od tada borimo sa bakterijom ureaplazmom koju vec toliko meseci bezuspesno leci.Pisem Vam koje je lekove do sada koristio za lecenje,doksiciklin,pa eritomicin,visiren,marocen(nadam se da sam ovaj dobro napisala) i sada je ponpvo bio na terapiji eritromicinom jer po recima njegove dr.najbolje do sada je reagovao na njih.
Pisem Vam sada vrednosti poslednjeg spermograma:
volumen ejakulata :2.6
ph :7.5
likvefakcija:30 minuta
konzistencija : normalna
normalni oblici :0.47
patoloski oblici :0.53
broj spermatozoida :27.0
ukpan broj spermatozoida :70.2
progresivno pokretnih :0.42
pokretnih :0.17
nepokretnih :0.41
leukociti :7.59
ostale aelije :6.46
vitalnost :0.77
hipoosmotski test :0.76
Veliko Hvala
cecans
Novi član
Novi član

Post od cecans »

Draga ObGyn,
napisala bih vam jos i tacnu dijagnozu sa mog HSG-a :
HSG :Cavum uteri ispunjen kontrastom,sinistroponiran,sa defektom u senci kontrasta ismikocervikalno sa leve strane (obs endometralni polip) i defektom u senci kontrasta u predelu desnog roga.Leva tuba se prikazuje u svom proksimalnom delu,ali kontrast se veoma oskudno izliva.Desna tuba se ne prikazuje.
Dg:Oclusio l dex
Suboclusio tubae l sin
Polypus endometralis in obs

Da li mi moyete napisati nesto o tome i sta ynaci to sa defektom u senci kontrasta.
Poydrav cecans
cecans
Novi član
Novi član

Post od cecans »

Draga ObGyn,hvala Vam sto ste mi tako brzo odgovorili.
Poslednji spermogram mog supruga radjen je 24.05.2007 jer se od tada borimo sa bakterijom ureaplazmom koju vec toliko meseci bezuspesno leci.Pisem Vam koje je lekove do sada koristio za lecenje,doksiciklin,pa eritomicin,visiren,marocen(nadam se da sam ovaj dobro napisala) i sada je ponpvo bio na terapiji eritromicinom jer po recima njegove dr.najbolje do sada je reagovao na njih.
Pisem Vam sada vrednosti poslednjeg spermograma:
volumen ejakulata :2.6 ( 2-7 ml )
ph :7.5 (7.2-7.8)
likvefakcija:30 minuta
konzistencija : normalna
normalni oblici :0.47 (>0.6)
patoloski oblici :0.53 (<0.4)
broj spermatozoida :27.0 (20-250 mil/ml)
ukpan broj spermatozoida :70.2 (>50 miliona )
progresivno pokretnih :0.42(>0.35%)
pokretnih :0.17
nepokretnih :0.41
leukociti :7.59 (<1mil/ml)
ostale aelije :6.46
vitalnost :0.77
hipoosmotski test :0.76
Veliko Hvala
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Ovako Ceco...

Uocavam da imate problem infertiliteta poslednjih 2 godine, da ste oboje stari 38 godina, i da nemate mnogo vremena za cekanje, posebno ne Vi kojoj bioloski casovnik otkucava kao i svakoj zeni u 38.godini veoma brzo i nemate mnogo vremena za bilo kakve druge pokusave osim IVF-a.

Nalaz spermograma Vaseg supruga pokazuje oligospermiju ciji uzrok moze da bude infektivni, ali nakon te mase antibiotika i 'eliksira' koji pretpostavljam sadrzi biljne ekstrakte jeste popravljen da mozete planirati IVF ili inseminaciju ( da su Vasi jajovodi normalni !) i ocekivati uspjeh. Zapuseni jajovodi u drugom zivotnom dobu bi mozda zahtijevali laparoskopiju i operativno otvaranje i onda inseminacija sa indukcijom ovulacije, ali...38...su godine u kojima ja kao ginekolog ne bih savjetovala niti jedan mjesec cekanja !

Ono sto je kolega rekao, endometrijalni polip se mora odstraniti u svakom slucaju, a vidim da imate planiranu laparoskopiju i histeroskopiju uskoro, tako da ce se pretpostavljam odstranjenje istog uraditi tada. Sto se tice laparoskopije njome moze da se urade dvije stvari:

1. da se operativno blokiraju tube i nakon IVF sprijeci nastajanje ektopicne trudnoce ( vanmatericne ), sto bih ja uradila

2. ili da se operativno otvaraju tube, ali cim je doslo do okluzie ( zacepljenja ) morao je postojati neku najcesce upalni proces koji je doveo do istog...sto znaci...epitel jajovoda je vec ostecen, i ako se ostave otvorene, moguce je da kao takve otvorene i ostecene dovedu od vanmatericne nidacije embriona.

Ono sto bih Vam ja savjetovala jeste:
- kariotip Vaseg supruga i
- IVF za oboje i to sto prije...ako je moguce pocnite slijedeci mjesec !

Ovo nije pesimisticni odgovor, nego realan i daje Vam najvise sanse za trudnocu ako odaberete dobru IVF kliniku ( cini mi se da Slovenija obecava svjetske standarde ili ih dobro prati !).

Srecno.

Svakako biste trebali otici po jos jedno misljenje od IVF specijaliste ! prije nego donesete definitivnu odluku.

Ovo sto Vam je receno u nalazima hormoalnog profila i UZ:
Oba jajnika sa znacima ovulacije -lako policisticni-svi folikuli do 8 mm i ima ih oko 7-8 na oba jajnika ali bez dominantnog folikula.Napominjem da je preglad radjen tri dana posle ciklusa,Uradjen mi je hormonski status i govori u prilog PCO Sy.FSH 7,73 LH 13,05 E2 65,77 prolaktin 11,87 , testosteron 0,9 .Hormonski status radjen 3 dana ciklusa
nema nikakvu vrijednost.
Vi nemate PCOS.
Pozdrav,
ObGyn
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Ja bih ti isto savetovala da ides sto pre. Ja sam isto pocela sa 36. Uradila sve pretrage. Dr mi je rekao da je sve ok i da pokusavam prirodno.... Sa 38 sam pitala da li treba da idem an IVF (inace zivim u Londonu) ali dr mi je predlozio klomid i rekao da jos nije vreme za IVF. Sa 38.5 sam upucena na privatan tretman. Otisla na ivf privatno sa 39. Bilo je vec kasno za mene. Nakon 6 meseci su mi savetovali donaciju jaja.

Uradjene su mi 4 inseminacije - negativan rezultat. Svaki put samo jedna folikula. Odbili su da me tretiraju sa ivf zato sto mi je fsh bio 10.9. Ovo je rec o eminentnoj bolnici u Londonu. Oni su vrlo osetljivi na svoje statistike i nece da tretiraju pacijente koji nisu u idealnoj kategoriji. Onda sam u drugoj bolnici radila fsh testove svaki mesec dok nisu vrednosti bile ispod 10. Prvi IVF za moj 40-ti rodjendan. Nazalost samo 3 jajeta pod max dozom lekova. Dali mi takodje klomid sto je istanjilo endometrij i rezultat negativan.

Sad cu da pokusam prirodni ivf, ali hvatam se za slamke. Dali su mi ispod 10 % uspesnosti.
Ne bi zelela da dospes u istu situaciju. Savetovala bih ti IVF/ICSI sto pre. nemoj uopste ni da radis inseminacije jer su gubljenje vremena. Ja nisam lekar, ali ovo su moja licna iskustva.

Sve najbolje.
Mini
Odgovori