glavobolje i trudnoca

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

vesna7
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 10:42 am

glavobolje i trudnoca

Post od vesna7 »

Nalazim se u 17 nedelji, u zadnjih mesec dana ima ucestle glavobolje koje me cine jako nervoznom...popila sam 3 puta paracetamol u toku tih mesec dana, pa mez zanima da li neko zna koja doza j edozvoljena i koliko cesto sme da se uzme

p.s. upravo me ubi glavobolja (migrenoznog tipa) i sad sam u nedoumici da li da ga popijem ili ne (paracetamol).

unapred hvala
mirjana777
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 14, 2006 12:33 am

Post od mirjana777 »

Nisam doktor ali sam cula da ti lekovi mogu da se piju u trudnoci ali samo ako je nesto strasno bolje uvek odspavaj odmori nego da pijes na svoju ruku!
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Imala sam iste probleme. Sad sam u 20 nedelji i glavobolje su malo popustile. Meni je lekar rekao da mogu da uzimam paracetamol kod glavobolje. Kolicina koju si ti popila nije prevelika. Opusti se i uzivaj, mozda i tebi kao i meni glavobolje daju malo mira u narednim nedeljama.....
vesna7
Stalni član
Stalni  član

Post od vesna7 »

Nadam se...hvala ti
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:D Drage dame,
Mislim da je bitnije da otkrijete zašto vas boli glava, nego da nasumice pijete tablete pogotovu Paracetamol, koji je toksičan, za utehu u većim dozama.
Obično se u prvih 20 nedelja trudnoće snižava krvni pritisak, pa hipotenzija zna da izazove glavobolje. Trebalo bi da bar izmerite krvni pritisak. :-?

Pozdrav Dr Peđa
vesna7
Stalni član
Stalni  član

Post od vesna7 »

sve je to ok, mene recimo boli glava od jake napetosti i nervoze, a i radim za kompjuterom pa me cesto koci jedna strane posle cega nastupi glavobolja...e sad ok ne treba se nervirati biti napet, anksiozan i tako to
(ali koliko je to moguce izbeci?)

sta i kad znas razloge a ne mozes nesto uticati na njih (isprobano...recimo necu dozvolim da me nerviraju na poslu, necu dozvolim dragom da me izbaci iz takta i tako to..al ne ide to bash uvek)

i onda glavobolje i muke po 2 do 3 dana... i jos pocne ucestalo, mislim 1 nedeljno po 2 dana meni je dovoljno cesto, i sta onda? trpeti ili popiti lekic bar nekad
vesna7
Stalni član
Stalni  član

Post od vesna7 »

moje pitanje i jeste bilo koliko cesto sme da se uzme, mislim na kombinaciju nekad istrpis nekad lekic :D
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Pa moram da priznam da su mi svi nalazi bili ok. I pritisak i sve drugo, a i dalje sam imala glavobolje, pa cak ponekad i prave migrene. Evo sta sam nasla na internetu:

"Kod 85% trudnica koje imaju ovaj problem, posle završenog prvog tromesečja simptomi se znatno ublažavaju ili prestaju. Posteljica, koja se stvara tokom prva tri meseca, prihvata hormonske funkcije koje su bile vezane za centralni nervni sistem. Moždana cirkulacija je tako rasterećena, pa se intenzitet glavobolja smanjuje, ili čak prestaje.

U trudnoći mogu da se jave i organske glavobolje, koje su vezane za teška oboljenja - gravidarne toksemije (nefropatije, preeklampsija, eklampsija).

Danas se u lečenju glavobolja kod trudnica insistira na primeni niacina (vitamina B3), kao i B vitaminskog kompleksa, zajedno sa preparatima kalcijuma i magnezijuma"

Meni licno je sinoc pomoglo sto sam po maminom savetu vezala cvrsto krpu oko glave i u ceonom predelu ispod krpe ugurala isecene kolutove krompira. Ne znam u cemu je caka....ali prestalo je!
vesna7
Stalni član
Stalni  član

Post od vesna7 »

to sa krompirima je odlicna fora, ja to stalno radim i ne znam kako al pomaze cak i spavam sa krompirima....medjutim nezgodno je kad moram na posao malo je onda nezgodno...mada moram priznati da u zadnjih 2 nedelje nemam problema pa je moguce da se nesto desava sa hormonima da to regulise, bar se nadam se :D da je tako
patraskovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm

Post od patraskovic »

Jaoooj kad se samo setim :o
Prva trudnoća mi je bila praćena takvim glavoboljama da sam se plašila hoću li izdržati.
Krvna slika mi je bila potpuno u redu,osim Materne nisam ništa drugo pila a pritisak mi je bio školski.
Sa glavoboljom sam odlazila u krevet i tako se budila ... to je bilo strašno...dr. mi je rekla da smem da popijem paracetamol ali ja nisam htela popiti ni jednu tabletu ( ne znam,plašila sam se jako da ne naškodim bebi ).
Muž mi je pomagao tako što mi je stavljao obloge,tople i hladne naizmenično .
Sećam se da sam imala potrebu da mi prozor bude stalno otvoren,da je totalni mrak i tišina ... joj ne ponovilo se,zaista je bilo strašno.
vesna7
Stalni član
Stalni  član

Post od vesna7 »

e svaka ti cast, ja ne mogu da izdrzim recimo prosle nedelje, u nedelju, sam popila 2 paracetamola u toku 1 dana, trpela sam al nije se moglo vise, 2 puta sam povracala , boze oprosti al morfijum bi popila da sam imala, al sam se ipak odlucila za paracetamol, i evo danas opet pocinje....mazem neku biljnu rosu (etericnu mast-JUuuu valjda to sme nisam ni razmisljala do ovog momenta)

takodje mi frka da mi ne naskodi paracetamol, mada sam citala, pitala i svi kazu moze,cak do 6 dnevno, naravno ne cesto, pa ja racunam u zadnja 2 meseca sam popila ukupno 4 (sto je manje nego dnevna doza :D )
patraskovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm

Post od patraskovic »

Od te trudnoće imam fobiju od glavobolje.
Meni je rekla doktorica koja mi je tada vodila trudnoću Dr. Gordana Kozarov ( N.Sad ) da smem popiti 2 tablete paracetamola dnevno,ali ja bi se pre raspala nego da sam ih popila...trpela sam i mislila da ću poludeti ...
Razumem te i više nego što možeš da naslutiš.
Jako mi je žao što se tako patiš :cry:

Šta da ti kažem, držim ti fige da to već jednom prođe :P
vesna7
Stalni član
Stalni  član

Post od vesna7 »

sto bi rekli iz tvojih usta u bozije usi :lol:

sve prolazi pa ce i ovo

hvala :D
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Meni je protiv glavobolje dosta pomoglo sto pijem puno tecnosti.To mi je savetovala i moja sestra koja ima vec dva decaka. Desavalo mi se da me glava zaboli ali ja odmah krenem sa vodom , limunadom sa medom, odspavam malo i glavobolja prodje.Da kucnem u drvo evo do sad ( a sada sam 25. nedelja ) nisam imala vecih problema niti sam bila u situaciji da me toliko zaboli da pijem nesto protiv bolova.
vesna7
Stalni član
Stalni  član

Post od vesna7 »

verovatno sve zavisi od tipa glavobolje, ja nekad mogu da preguram tako, mislim da se umirim tu je i obavezan krompir na glavi i voda...al kad je bash zestoko onda nema sanse da ne popijem lek (slab karakter pa ti ti je), a pitam se kako cu porodjaj pregurati kad glavobolju ne mogu da istrpim :(
Odgovori