za ginekologa - ranica na grlicu materice

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Bojjjana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 12, 2005 3:19 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

za ginekologa - ranica na grlicu materice

Post od Bojjjana »

Imam 20 godina i ranicu na grlicu materice. Ginekolog mi je nakon raznih vaginaleta preporucio da radimo biopsiju, nakon oga spaljivanje ranice. Molim Vas, (ginekologa) da mi kaze da li ce mi se nakon tog spaljivanja obnoviti ta spaljena povrshina, da li iamm razloga da se brinem da li cu moci da imam dece. . i josh po neshto zaniljivo mi napishite, zato shto sam se mnogo uplashila.. evo vam
Nalaz histopatologa : Neobojen razmaz brisa cerviksa.
Citoloski nalaz: Analizirani materijal pokazuje celije najpovrsnijih slojeva, dosta sluzi, umereno akutno zapaljenje kao i umeren broj celija nesto dubljih slojeva. Uoceni su i brojni eritrociti.
Nema znakova atipije.
Pa II, umereno akutno zapaljenje.

Unapred zahvalna na brzom odgovoru.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Ranica je kod nas udomaceni naziv za erythroplakiju...sto znaci 'crvena mrlja', to je vizualna dijagnoza a ne patoloska ili mikrobioloska...to je inflamatorna infekcija grlica materice.
Postoje dvije faze u zivotu zene kada se 'crvena mrlja', sto predstavlja spustanje viserednog cilindricnog epitela iz cervikalnog kanala na povrsni dio vaginalnog dijela grlica, nalazi KAO NORMALAN NALAZ kod pregleda:
1. u trudnoci
2. u pubertetu i adolescenciji

Ja bih radije da se urade cervikalni brisevi na hlamidiju i gonoreju i uradi cervikalni bris i posalje mikrobiologu i prema nalazu lijeci ako je potrebno.
Ako je Vas ginekolog to sve uradio i lijecio Vas antibioticima prema antiobiogramu i Vaseg partnera...a Vi i dalje imate simptome
pojacanog iscjedka, svraba, iritacije u vuvlarnom dijelu...onda bi dosla u obzir neka od metoda tipa krioterapije, laser therapy...ali prije toga bih sve iskljucila i to ostavila kao poslednji korak.
Puno pozdrava
Obgyn
marivi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 13, 2005 1:05 pm

Post od marivi »

posle porodjaja,na kontroli,doktor mi je konstatovao kolpitis,i verovatno ranicu na grlicu materice.pritom mi je prepisao vaginalete koje ne smem da koristim u toku dojenja.sta reci na to? da li neko zna sta koristiti protiv kolpitisa?
Odgovori