Bicu malo opsirnija ali moram:
Imam 39,5 godina,do sada sam imala redovne menstruacije.Posle 6 meseci bezuspesnog pokusavanja da ostanem u drugom stanju mom suprugu je na uroloskom pregledu dijagnostikovana varicocela II stepena(granicni spermogram) i predlozena je hir.intervencija.Operisan je 22.7.2005.Posle 3 meseca kontrolni spermogram je pokazao poboljsanje,ali posle 6 meseci je gori od stanja pre operacije.Sada pije po nalogu lekara proksid.Inace ima 41 godinu.Ja sam 27.8.2005. bila na ginekoloskom pregledu gde mi je konstantovan intramuralni miom na zadnjem zidu materice 26x23mm,uterus u AVF 60x60x51, endometrijum 12mm, desni ovarijum 35x40 sa dva veca folikula 24x18 mm, i drugi 19x13mm. Levi ovarijum 23x18 sa istim brojem folikula,( koliko razumem procitano ). Uterus u AVF normalne velicine, adneksi b.o. Ultrazvuk je bio 27.08.2005 a dobila sam 14.08.2005.
Kolposkopiju i papu sam uradila 31.10.2005 i nalaz je bio uredan. 30.01.2006 ( prethodna je bila 02.01.2006 - trajala je 6 dana ), javilo se oskudno krvavljenje samo na WC papiru, koje se nastavilo 01 i 02.02.2006 da bi potpuno prestalo.Odlazim kod ginekologa sumnjajuci na trudnocu. Na ultrazvucnom nalazu (07.02.2006): uterus normalnih dimenzija, endometrijum 10.2mm, miom 31x26 levo folikul 30mm.Ginekolog mi kaze da nije u pitanju trudnoca, da postoji perzistentan folikul i da uradimo Betu.Sutradan Beta ne pokazuje da se radi o trudnoci, i ginekolog mi kaze da dodjem za 30 dana. Dobijam 03.03.2006 kasno popodne krvarenje sa dva tri manja ugruska, potpuno bezbolno.Posle vikenda,06.03.2006, odlazim kod istog ginekologa koji mi kaze da je ona bila (misli na mensturaciju ) toliko koliko je bila i da ja dodjem 8-og dana cikusa na folikolometriju i da vidimo da li ja uopste imam ovulaciju.Osmog dana ciklusa levo folikul 14x14, endometrijum 8.1mm. Posle ultrazvuka dodjem kuci i javi se opet oskudn krvarenje (samo na WC papiru) koje traje iz dana u dan. Jedanaestog dana cikluca levo foliku 17.5x16, endometrijum 8.8mm. Ja njemu kazem za krvavljenje, a on kaze kada smo poceli folikolumetriju da je nastavimo i da vidimo sta ce biti sa dominantnim folikulom (inace ong perzistentnog folikula od proslog ciklusa vise nema ). Ja i dalje kod kuce imam svakodnevna oskudna krvavljenja. Cetrnaestog dana ciklusa levo folikul 16.5x13 endometrijum 9.2mm.Posle folikulometrije video je da sonda nije krvava, rekao "Vidite sada nema krvavljenja!", reko je da nema ovulacije i da idem u Beograd na postupak vestacke oplodnje. Kada sam ga pitala a sta sa krvavljenjima on je rekao to ce oni da vide. Ja i dalje krvarim bezbolno nekad manjeg nekad srednjeg inteziteta ( jos od 10.03.2006 ).Posto nisam iz Beograda i za postupak vestacke oplodnje mi treba malo vise vremena planiram da idem kod drugog ginekloga nebi li mi u medjuvremenu zaustavio to krvavljenje.
Molim Vas za misljenje sto hitnije!!!
za ginekologa - HITNO!!!
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Pieta,
Vi niste napisali nalaz spermograma Vaseg supruga, tako da pretpostavljam da se radi oligo / astenosperiji...uzevsi u obzir Vase godine 39.5, fertilitet Vaseg braka da je sve u redu sa spermogramom Vaseg supruga je 10 % do 50-tih kada udjete u menopauzu.
Saglasna sam sa misljenjem Vaseg ginekologa da ne treba da trosite vrijeme na cekanje i samostalno 'probavanje'da ostanete u drugom stanju.
Sto se tice ovulacije...ustedite sebi vrijeme i pare, i kupite Clear Plan, ili Maybe baby...kit kojim mozete da odredite da li ste ovulirali, ili odredite vrijednost progesterona 23.dana ciklusa racunajuci od 1.dana slijedece menstruacije...i to ce Vam reci da li ovulirate ili ne....vjerovatno da ponekad, ali ne uvijek, jer se broj ovulatornih ciklusa smanjuje starenjem. Raditi folikulometriju u svakom ciklusu je nepotrebno !
Sto se tice krvaruckanja...uzmite Cycloproginovu 3 mjeseca, regulisace Vam cikluse, nije kontraceptivno sredstvo...ili endometril sedam dana i poslije toga cete imati menstruaciju, i ako se odlucite za ovu drugu opciju, onda kada dobijete menstruaciju uradite slijedece hormone....3.dana ciklusa...FSH, LH, estrogen, Prolactin, TSH, T4...a 23. dana ciklusa progesteron.
I da su Vasi rezultati najbolji...da ovulirate svaki mjesec, oligo ili astenospermija je indikacija za IVF proces.
Srecno.
Vi niste napisali nalaz spermograma Vaseg supruga, tako da pretpostavljam da se radi oligo / astenosperiji...uzevsi u obzir Vase godine 39.5, fertilitet Vaseg braka da je sve u redu sa spermogramom Vaseg supruga je 10 % do 50-tih kada udjete u menopauzu.
Saglasna sam sa misljenjem Vaseg ginekologa da ne treba da trosite vrijeme na cekanje i samostalno 'probavanje'da ostanete u drugom stanju.
Sto se tice ovulacije...ustedite sebi vrijeme i pare, i kupite Clear Plan, ili Maybe baby...kit kojim mozete da odredite da li ste ovulirali, ili odredite vrijednost progesterona 23.dana ciklusa racunajuci od 1.dana slijedece menstruacije...i to ce Vam reci da li ovulirate ili ne....vjerovatno da ponekad, ali ne uvijek, jer se broj ovulatornih ciklusa smanjuje starenjem. Raditi folikulometriju u svakom ciklusu je nepotrebno !
Sto se tice krvaruckanja...uzmite Cycloproginovu 3 mjeseca, regulisace Vam cikluse, nije kontraceptivno sredstvo...ili endometril sedam dana i poslije toga cete imati menstruaciju, i ako se odlucite za ovu drugu opciju, onda kada dobijete menstruaciju uradite slijedece hormone....3.dana ciklusa...FSH, LH, estrogen, Prolactin, TSH, T4...a 23. dana ciklusa progesteron.
I da su Vasi rezultati najbolji...da ovulirate svaki mjesec, oligo ili astenospermija je indikacija za IVF proces.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn