Zanima me procedura za pracenje gestacijskog dijabetisa. Meni je u trinaestoj nedelji radjen OGTT sa 100 ml glukoze. Iako se glukoza posle tri sata izvukla, posle sat je bila preko deset, pa sam ipak nagrabusila.
U 22 nedelji imam u najavi ultra zvuk bebinog srca, jos jedan OGTT i zatim neku hospitalizaciju.
Da li se taj kasniji OGTT radi u bolnickim uslovima, ako ne, sta se prati pri toj hospitalizaciji i sta ona podrazumeva?
Kakva je dinamika ovih kontrola kasnije?
Upucuje se korak po korak, a meni je lakse da ovo znam u napred.
Gestacijski dijabetis
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Jul 03, 2008 9:08 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
O seceru u trudnoci
Nadam se da ti ne odgovaram kasno, nisam ranije videla tvoje pitanje.
Meni se u trudnoci bio pojavio secer i u Narodnom frontu su mi radili takozvani Dnevni profil koji podrazumeva da te od ujutru do jutra narednog dana (dakle, dodjes tamo ujutru, ostajes preko noci i sutradan te pustaju) bockaju na otprilike 3 sata ( vade ti krv iz prstiju, menjas prste da te manje boli
, bude te i nocu da te bocnu
; u Zemunskoj bolnici vade krv iz vene, kazu da je tako sigurnije, ne znam gde ti planiras na pregled ) i tako ti odredjuju kako ti funkcionise metabolizam tj. kako varis secer, kojom brzinom ga izbacujes iz organizma prilikom normalne ishrane bez secera, tj. bolnicke hrane. Posle te upucuju, ako vec nisu, na dijetu bez secera, dijabeticnu dijetu, i toga se pridrzavas do kraja trudnoce (trebalo bi da ti je daju otkucanu na papiru, bar su meni tako). Kakve su druge kontrole - to ti ne mogu reci iz sopstvenog iskustva, jer su meni secer otkrili na kraju 8.meseca i samo sam pazila na ishranu do kraja trudnoce, ali znam po nekim trudnicama iz moje okoline da se nakon nekog vremena opet radi taj Dnevno profil i da ako rezultati ne valjaju stavljaju te na insulin. Posto se tebi nakon 180 minuta vec normalizovao secer, mislim da ce ti i dnevni profil biti u redu i da ces samo morati izbaciti secer iz ishrane do kraja trudnoce.
Eto, to je ono cega se ja secam. Pitaj ako jos nesto treba..
Meni se u trudnoci bio pojavio secer i u Narodnom frontu su mi radili takozvani Dnevni profil koji podrazumeva da te od ujutru do jutra narednog dana (dakle, dodjes tamo ujutru, ostajes preko noci i sutradan te pustaju) bockaju na otprilike 3 sata ( vade ti krv iz prstiju, menjas prste da te manje boli

Eto, to je ono cega se ja secam. Pitaj ako jos nesto treba..
Hvala na odgovoru.
Ja sam sticajem okolnosti "zavrsila" na ovakvom pracenju u Visegradskoj. Svaki mesec moram da budem dva dana na odeljenju, ali se glikemije ne kontrolisu i nocu kao sto opisujes u Frontu. Ovde se profil odredjuje sa samo tri vadjenja po danu, oko dva sata posle obroka.
Iskreno, za sada ovo je pre svega psihicko opterecenje (uputi, brisevi i laboratorija pre svake hospitalizacije i stres zbog atmosfere u bolnici). Sto se koristi od ovakvog pracenja tice, ne vidim zasto ne moze da se odradi i bez hospitalizacije, za one koji su iz Bg i koji su u relativno dobroj regulaciji tj. nisu na insulinu. Ovo mogu malte ne i kuci da otpratim pomocu aparatica, a hranu tamo bolje da ne pominjem. Ispreskakali su mi obroke, za rucak bila na uz, pa je prvi boravak bas obesmisljen. A evo, vec stize vreme za sledeci.
Ovde se na zalost ne dobije nista stampano oko jelovnika, bar ja nisam dobila. Jedino sto mogu da pohvalim je higijena i osoblje na samom odeljenju infertiliteta je ljubazno (prijem i ostalo je druga prica).
Ja sam sticajem okolnosti "zavrsila" na ovakvom pracenju u Visegradskoj. Svaki mesec moram da budem dva dana na odeljenju, ali se glikemije ne kontrolisu i nocu kao sto opisujes u Frontu. Ovde se profil odredjuje sa samo tri vadjenja po danu, oko dva sata posle obroka.
Iskreno, za sada ovo je pre svega psihicko opterecenje (uputi, brisevi i laboratorija pre svake hospitalizacije i stres zbog atmosfere u bolnici). Sto se koristi od ovakvog pracenja tice, ne vidim zasto ne moze da se odradi i bez hospitalizacije, za one koji su iz Bg i koji su u relativno dobroj regulaciji tj. nisu na insulinu. Ovo mogu malte ne i kuci da otpratim pomocu aparatica, a hranu tamo bolje da ne pominjem. Ispreskakali su mi obroke, za rucak bila na uz, pa je prvi boravak bas obesmisljen. A evo, vec stize vreme za sledeci.
Ovde se na zalost ne dobije nista stampano oko jelovnika, bar ja nisam dobila. Jedino sto mogu da pohvalim je higijena i osoblje na samom odeljenju infertiliteta je ljubazno (prijem i ostalo je druga prica).
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Jul 03, 2008 9:08 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Trudnicki secer
Pa, ne znam, Ejmi, to mi je malo cudno, ja sam shvatila lekare u Frontu da se tzv.Dnevni profil radi tako sto se vadi krv u toku jednog CELOG dana, tj. skoro 24h, zato se i zove tako. Dodjes rano ujutru,odes sutradan iza podneva. I bodu te MNOGO puta, otprilike na 3 sata, a ne samo tri puta kao tebe. Koga god znam da je na tu proveru upucen, ostao je u bolnici na nocenju. Mozda to i nije pravilo, samo ja nisam obavestena :-? Sigurna sam da se moze pratiti i na taj nacin, ja ipak nisam strucna, samo sam opisala kako sam se ja "lepo" provela! A, sto se tice uslova, hrane itd - to te potpuno razumem! I u Frontu je osoblje prilicno strpljivo, a o stalo je Boze sacuvaj! Znam da sam na sobu cekala, i cekala, i.... Dosla rano ujutru, a smestena iza 14h. Hranu su nam dali na hodniku.Kazu nam sestre da se nekada oslobodi soba tek iza 17h. Klasika o nasim bolnicama, nista me vise ne iznenadjuje..
Nadam se da si psihicki pripremljena i na slicne uslove i situacije kada ti dodje vreme za porodjaj :o !
Zelim ti sve NAJBOLJE!!!
Nadam se da si psihicki pripremljena i na slicne uslove i situacije kada ti dodje vreme za porodjaj :o !
Zelim ti sve NAJBOLJE!!!