FSH

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
stesha
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 14, 2007 1:24 pm

FSH

Post od stesha »

Suprug i ja imamo 29. godina i 5 godina pokušavamo da napravimo bebu. Ja sam uradila hidrolaparaskopiju i histeroskopiju i sve je u redu. Uradili smo i sve ostale testove, i jedino je meni povišen FSH 3. dana ciklusa je 16.7, a posle dva meseca 10.48. Doktorka mi preporučuje veštačku oplodnju. Šta da radim? :(
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Stesha, i ja imam slican problem i na kraju je i meni preporucena vantelesna. Tvoj FSH govori da su ti smanjene rezerve jajnih celija i da nemas mnogo vremena za gubljenje. Zato se i preporucuje VTO ili eventualno inseminacija. Ako se budes odlucila za VTO treba da pazis kod koga ces da radis da ti ne bi istrosili i ono malo rezerve sto imas. Da li si radila inhibin B i antimullerian hormon?
stesha
Novi član
Novi član

Post od stesha »

Ne, nisam to radila! Niko mi još to nije rekao! Ako budem radila veštačku, ja planiram da radim u Betaniji u Novom Sadu, pošto sam ja iz Novog Sada i sve analize i intervencije sam radila kod njih. Za sada čekam da mi se doktorica vrati sa godišnjeg odmora da vidi najnovije nalaze, pa da odlučimo šta će dalje. Znam samo da mi je pre veštačke oplodnje preporučivala neki CCC test, šta god to bilo?!?
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

CCC test je skracenica od Clomiphene Challenge Test . To znaci da ces ponovo raditi fsh 3. dana a zatim ces uzimati klomifen (klomid) od 100 mg dnevno (2 tabletice) od 5 do 9 dana ciklusa i zatim ces ponovo proveravati nivo fsh i to 10. dana.
Klomifen inace dodatno povecava fsh ali kod zena s ocuvanom rezervom fsh 10. dana padne na normalu. Dok kod onih zena kod kojih je smanjena ovarijalna rezerva fsh ostaje povisen.
Ja nisam radila taj test ali sam radila spomenute hormone (inhibin B i Antimullerian hormon) za koje se smatra da daju bolju indikaciju o stanju rezerve. To su relativno nove procedure tako da ih ne rade svi po automatizmu. Postoji jos jedan indikator a to je volumen jajnika, ukoliko je on preko 5 ml onda bi trebalo da je rezerva ocuvana, jer je pretpostavka da volumen odrazava kolicinu primordijalnih folikula. U najvecem broju slucajeva labaratorijski parametri koreliraju s fizickim nalazima (dakle volumenom jajnika), ali na zalost kod mene je sve nesto nenormalno. Imam dobar volumen jajnika a lab. analize kazu da sat brzo otkucava. Koja je vrednost merodavna u mom slucaju nemam pojma.
Ako budes imala jos kojih pitanja vezano za rezervu (a da znam) pitaj! :D
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

CCC test je skracenica od Clomiphene Challenge Test . To znaci da ces ponovo raditi fsh 3. dana a zatim ces uzimati klomifen (klomid) od 100 mg dnevno (2 tabletice) od 5 do 9 dana ciklusa i zatim ces ponovo proveravati nivo fsh i to 10. dana.
Klomifen inace dodatno povecava fsh ali kod zena s ocuvanom rezervom fsh 10. dana padne na normalu. Dok kod onih zena kod kojih je smanjena ovarijalna rezerva fsh ostaje povisen.
Ja nisam radila taj test ali sam radila spomenute hormone (inhibin B i Antimullerian hormon) za koje se smatra da daju bolju indikaciju o stanju rezerve. To su relativno nove procedure tako da ih ne rade svi po automatizmu. Postoji jos jedan indikator a to je volumen jajnika, ukoliko je on preko 5 ml onda bi trebalo da je rezerva ocuvana, jer je pretpostavka da volumen odrazava kolicinu primordijalnih folikula. U najvecem broju slucajeva labaratorijski parametri koreliraju s fizickim nalazima (dakle volumenom jajnika), ali na zalost kod mene je sve nesto nenormalno. Imam dobar volumen jajnika a lab. analize kazu da sat brzo otkucava. Koja je vrednost merodavna u mom slucaju nemam pojma.
Ako budes imala jos kojih pitanja vezano za rezervu (a da znam) pitaj! :D
stesha
Novi član
Novi član

Post od stesha »

Hvala ti puno na odgovorima. Za sada sam shvatila. Iskreno da ti kažem, idem na more u utorak, da se malo opustim. Pa kada se vratim, da nastavljamo sa akcijama!!!
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Lep odmor ti zelim i sretno u novim akcijama! :D
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

16.7 je poprilicno visok FSH i pokazuje da ti je rezerva jaja niska. Bitno je da izmeris estradiol jer on moze da potisne fsh tako da ne dobijes tacne vrednosti. Anitmullerian test je dobar indikator plodnosti.
Treba sto pre da uradis vantelesnu i da ne gubis vreme na priordne pokusaje. Akupunktura je super za snizavanje FSH, ali ne znam da li ima u N. Sadu. Javi mi ako ima. Ja zivim vani, ali imam stan u N. Sadu i tamo odlazim na godisnji. Inace ja sam prosla sve bozije testove u vezi s plodnosti tako da ovo gore pisem iz podebelog iskustva. Mozes naci dosta informacija o svemu na fertility friends. Ako znas engleski ovo je fantastican izvor informacija.

Javi ako se ovo radi na Betaniji. Hocu da preporucim drugarici da se testira. Ona je iz Mitrovice, ali nece tamo da se testira. Mala 'carsija' a dugi jezici.
Odgovori