escherichia coli u trudnoci

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
thome
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 23, 2005 7:56 pm

escherichia coli u trudnoci

Post od thome »

hitno mi je potreban odgovor koliko bakterija escherichia coli pronadjena u mokraci da utice na plod?...hitno molim vas...............
abmarija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 9:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od abmarija »

Nadam se da si u kontaktu sa nekim lekarom, jer pod hitno moras da lecis tu bakteriju. Mislim da ne utice na strukturu ploda, ako te to brine, ali je jedan od uzrocnika spontanog pobacaja. Imala ju je moja prijateljica, pocela je da krvari vec u cetvrtom mesecu i lezala u bolnici neko vreme. Na kraju, rodila je prelepu i zdravu devojcicu.
Jako je opasna, ali nije smak sveta ako se angazujes oko lecenja na vreme.
Srecno!
thome
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 23, 2005 7:56 pm

Post od thome »

hvala ti puno...........
doktorka je rekla da ce mi dati antibiotike,mada me i to plasi,znajuci kako antibiotici mogu da uticu na plod.............al videcemo..............nadam se najboljem.....................hvala puno.........
cutak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 04, 2005 10:05 am

Post od cutak »

koliko ja znam nije smak sveta ako imas eserihiju,u sustini svka druga trudnica ima bakterije u mokraci.Verovatno nije dobro sto je imas,ali nemoj se nervirati nego popi te antibiotike sto ti je dr dala,oni znaju sta sme da se pije u trudnoci.Ja sam imala eserihiju tokom cele trudnoce i nije mi ona pravila probleme.
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am

Post od dr Presetnik »

Vec sam negde dala odgovor da bez obzira na kolicinu bakterija, prisustvo , istih , u urinu ili grlicu materice zahteva odgovarajuce lecenje. Zato ce , Dr , koji prati trudnocu , odrediti vrstu leka i duzinu lecenja.
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

E.coli - molim Vas odgovorite

Post od veki30 »

Trenutno sam u 28. nedelji trudnoce, negde od 15. nedelje pa do sad su mi analize mokrace pokazivale dosta bakterija, ali uvek je urinokultura bila sterilna. Medjutim kako su mi u poslednjem nalazu bili povecani proteini, uradila sam ponovo mokracu, ispostavilo se da imam E.coli i to 800.000 kolonija u 1 ml. urina. Nemam nikakvih simptoma a ni bolova, da li je moguce da su u laboratoriji zamenili uzorak, da li se to jos nekome desilo ili je zaista moguce da se u roku od 7 dana kolika je razlika izmedju 2 urino kulture zaista pojave u tolikom broju. Lekar me je posla da ponovim analizu jos jednom, ali me zanima da li sam jedina u dilemi da li verovati laboratoriji ili ne? :wink:
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:o O mokraćnoj infekciji u trudnoći možemo govoriti ako je broj kolonija kod zasejavanja na podloge za rast bakterija veći od 100.000/mL. Nesreća je što zasejavanje nije baš uvek uspešno, te obavezno 2-3 puta ponoviti za nekoliko dana urinokulturu! Treba dati "srednji mlaz" mokraće.
Mislim da učestalo, a oskudno mokrenje, peckanje pri mokrenju, nelagodnost nad stidnom kosti, nešto kao "tup bol", otežano zadržavanje mokraće, zajedno sa Le (bela krvna zrnca) u mokraći već empirijski navode na upalu mokraćne bešike (cystitis ac.)! A najčešće je izazvana sa Esherihiom c.
U trudnoći često počinju "tiho" tj. bez simptoma, a onda napreduju ka bubrezima (pyelonephritis ac.) pa sve do "urosepse".
Često zna da se ponovi, te treba davati antibotike u manjoj dozu produženo. Ako se infekcija izleči u ovom stadijumu nema opasnosti po bebu.
Kod trudnica koje nisu alergične na penicilinske preparate preporučeni je lek Amoxicilin, koji ni za bebu nije štetan.
:)
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

.......sta sad

Post od veki30 »

Hvala na odgovoru.

Dobila sam najnoviji nalaz po kom mi je u urinokulturi pronadjeno 20.000kolonija/ml saprofita, e ali sada imam aceton 2 (ref.vrednost 0), secer mi je 3.4, pa cu morati opet sve da ponovim, bila bih zahvalna ako bi mi neko objasnio da li postoji veza izmedju trudnoce i acetona u urinu. Obzirom da mi se ovo prvi put pojavljuje u 30.nedelji trudnoce, i da je u pitanju blizanacka trudnoca, da li je mozda u pitanju samo opterecenje na bubrege.
Odgovori