Evo mog iskustva. Imala sam 2 porodjaja. Prvi je bio bez periduralne anelgezije, a drugi sa.
Porodjaji su ko nebo i zemlja.
Znaci ne savetujem te sta da radis, vec samo iznosim svoje iskustvo!
Odprilike kada sam bila otvorena oko3,4 prsta i pod kontrakcijama, dobila sam anelgeziju. Dr. mi nista nije radio dok su kontrakcije bile u toku, vec u periodu "odmora" od istih. Meni su tada kontrakcije bile nesnosne i jedva sam cekla da ta anelgezija pocne da deluje. Anelgezija je pocela da deluje nakon 10 do 15 min. Juupiiii!
Noge mi nisu bile oduzete, mogla sam da ih kontrolisem (savijam, opruzam, drzim se za njih tokom porodjaja), ali posle porodjaj nisam mogla da kontrolisem kretanje, pa jedno 2, 3 sata nakon svega sto je zavrseno.
I pored te anelgezije, jedno vreme sam osecala bol samo na jednoj strani, ali smo to brzo sredili okretanjem na tu stranu. Kada ti plasiraju kateter u taj periduralni prostor, onda ga i fixiraju, tako da ti mozes nesmetano da se kreces (to kazem jer je mene sve vreme bunilo upravo to da li cu moci da se krecem i pomeram, kada mi sve to stave u kicmu).
Za mene je ovaj drugi porodjaj bio jedno fantasticno iskustvo, bez pretrpljenog traumatskog bola. Sa osmehom i odmorna sam docekala svoju drugu bebu. Kao da se nista nije desilo. Posle kada je usledilo usivanje, bila je pesma jer je anelgezija jos delovala, tako da su oni mogli da rade sta su hteli. Za razliku od prvog puta, kada sam jedva cekala da taj deo bude zavrsen. Ni sam porodjaj mi tada nije bio neprijatan, kao usivanje na kraju.
Licno sam odusevljena ovim nacinom porodjaja, mada znam da ima i oprecnih misljenja. Mislim da mi danas u 21. veku nemoramo da se poradjamo kao nase majke i bake.

I jos da dodam da se posle mene porodila jedna moja drugarica kojoj sam savetovala da bez epija ne ide na porodjaj, i koja se porodila bez istog i nije bila nesto impresionirana jacinom porodjajnih bolova. Eto tako da znas da ni prag bola nije isti kod svih zena. Mislim ipak da ti sama najbolje znas!
A kada ti je termin?