Endometrioza i vto

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
zazica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 3:09 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Endometrioza i vto

Post od zazica »

molila bih dr. za misljenje.
imam 29god.i problem sa endometriozama.prva operacija 1998 klasican zahvat,odstranjene velike endometrioze i izvadjen levi jajnik. ca125 bio pre op. 176,posle bio ok. potom 2004 ponovo se pojavila endometrioza na desnom jajniku. uradjena laparoskopija, tesko prosla trajala 3h, nakon toga zoladex 6meseci. dejstvo bilo i 8meseci. nakon svega toga nema trudnoce. uradjena inseminacija bez rezultata. da bi u maju pocela da osecam bolove. na uz otkrivena po treci put endometrioza za sada mala.lekari rekli hitno hitno van telesna a onda razmisljali o punkciji pa vto. na kraju su konstatovali da se radi van telesna bez punkcije.
zanima me da li je moguce raditi oplodnju kada postoje endometrioze? koliko to smanjuje sanse? i da li kada bi oplodnja uspela one mogu da nestanu tokom trudnoce?
unapred hvala :wink:
zazica
Novi član
Novi član

molim ObGyn za odgovor endometrioze i vto

Post od zazica »

molim vas da mi date vase misljenje na temu endometrioze i vto,
unapred hvala
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm

Post od Cat »

zazica
Novi član
Novi član

hvala

Post od zazica »

cat hvala puno, procitala sam sve ono. svaki savet sada dobro dodje. nadam se da ce mi i dr. uskoro dati odgovor, :-?
pozdrav
zazica
Novi član
Novi član

ObGyn

Post od zazica »

postovana dr.,
procitala sam sve sto ste na forumu pisali o endometriozi. da li mi mozete dati misljenje o mom slucaju? ako sam izostavila neke podatke molim vas ukazite mi koje i ja cu ih dostaviti. nisam rekla da je suprug radio spermogram jos pre inseminacije i da je bio u redu.
unapred hvala
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Draga Zazica,
Tesko mi je odgovoriti na Vase pitanje, jer nemam niti jednog operativnog nalaza sa Vasih laparoskopija i jedino sto znate jeste da Vam je odstranjen lijevi jajnik, ali niste napisali sta Vam je uradjeno sa desnim kada su drugi put uradili laparoskopiju.

Za ginekologe endometrioza je jos uvijek misteriozno oboljenje, i sto se tice nacina postanka i toka bolesti, kao i nacina na koji utice na fertilitet. Da li su to mehanicke prepreke zbog oziljnog tkiva koje nastaje poslije krvarenja u jajovodima ili oko jajovoda, ili neki biohemijski proces koji je vezan za endometriozu i sprecava oplodnju u jajovodima ??? na ta pitanja mi nemamo odgovor.

Najcesce se endometrioza nalazi u dubokoj karlici ( cul de sac, uterosakralnim ligamentima koji su vrlo blizu uretera, fossa ovarica - mjesto gdje leze jajnici, na peritoneumu mokracne besike, a onda jajovodima, jajnicima, materici, ostatku pelvisa, peritonemu abdominalne duplje, crijevima, dijafragmi, crijevima...nekad i plucima ).

Moj princip u hirurskom tretmanu endometrioze da nastojim da je hirurski odstranim koliko god mogu, i vrlo cesto ako je u pitanju 2.stadij bolesti, ta vrsta terapije je vrlo uspjesna i imam visok procenat trudnoca kod tih pacijenata a isto tako i duboki bol u karlici prestaje bar na odredjeno vrijeme ( 1-2-3 godine ), umjesto da se radi kauterizacija ( spaljivanje ) tih lezija endometrioze. Ova vrsta operacija je ponekad vrlo teska, jer su neke lezije vrlo nepristupacne i odstranjivanje istih zahtijeva dosta vremena, strpljenja operatera, i naravno strucnost da se to uradi bezbjedno.

Tako da se iz Vaseg pisma ne vidi sta je kod Vas uradjeno ! ali ako vi imate desni jajnik, na kome se nalazi endometrioza, mislim da je racionalno ne gubiti vrijeme, jer endometrioza ne odlazi - to je hronicno oboljenje, da idete na IVF.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
zazica
Novi član
Novi član

hvala

Post od zazica »

postovana dr.,
dostavicu otpusnu listu sa obe intervencije. onda ce slika biti daleko jasnija. ono sto ja znam bez liste je da su prvi put radili standardnu operaciju a ne laparoskopiju i da su jajnik izvadili zato sto je kako kaze hirurg bio unisten od endometrioze i nije ga mogao spasiti.
a sto se tice laparoskopije bez otpusne liste ne znam zato sto je spisak onoga sto su uradili podugacak.
meni svakako bol nije prosao ni posle prve a ni druge operacije jedino sam bila mirna kada sam bila sest meseci na inekcijama za zaustavljanje ciklusa. mada se i posle toga bol odmah vratio.
svakako se nadam da cete mi dati potpuniji odgovor cim dostavim dokumentaciju.
puno vam hvala na odgovoru,
pozdrav
Odgovori