Endometrioza i matematika - ako moze dr PedjaDj
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Endometrioza i matematika - ako moze dr PedjaDj
15.04.2008. odem na pregled i dr. ultrazvukom ustanovi da imam
LO: 10 ccm, sa folikulom od 3 ccm, ehogenog homogenog sadržaja, koji odgovara za hematican raspored kr. sudova, cirkularan, srednje izrazen, pravilan, ocekivano visokih otpora sto sugerise manju endometriozu, stroma homogen srednje izrazeba, noralnih protoka, ivice ovarijuma kapsula i zidovi folikula/ciste glatki, odgovarajuci.
Doktor savetuje da odem kod endokrinologa na pregled. Ja nisam otisla, i nastavila sam da pijem pilule za kontracepciju, na kojim sam prethodno bila.
30.07.2008. ultrazvukom doktor ustanovi da na istom levom jajniku imam "formaciju promera 17mm izgleda manje endometrioticne ciste". Preporuci da pokusam trudnocu ili nastavim sa pilulama. Posle otprilike 3 meseca pokusavanja, odem opet kod doktora.
8.10.2008. i opet ultrazvukom doktor ustanovi "obostrano hematicne ciste visokog r. koje odgovaraju endometriomu". Za Ovarum dex. stoji da je cista dimenzija 18x19, a za Ovarium sin. stoji 19x21. Doktor savetuje Diane35 3 meseca, pa kontrolu. (zaboravila sam da napomenem da su pocele iznenada da mi se javljaju akne, a ranije sam imala zdravu kozu lica)
Imam 28god, bez trudnoca, bez pobacaja. Svi ostali nalazi su u redu (brisevi i kolposkopija). 175 visoka, 60kg. Nemam hronicnih bolesti ili sl.
Ono sto meni nije jasno jeste: kako je moguce da se endometrioza smanjila sa 3ccm na 17mm? Jel to ja nesto ne razumem jer mi je matematika uvek bila slabija strana? Da li bi mozda trebalo da odem kod nekog drugog doktora po neko malo definitivnije misljenje?
LO: 10 ccm, sa folikulom od 3 ccm, ehogenog homogenog sadržaja, koji odgovara za hematican raspored kr. sudova, cirkularan, srednje izrazen, pravilan, ocekivano visokih otpora sto sugerise manju endometriozu, stroma homogen srednje izrazeba, noralnih protoka, ivice ovarijuma kapsula i zidovi folikula/ciste glatki, odgovarajuci.
Doktor savetuje da odem kod endokrinologa na pregled. Ja nisam otisla, i nastavila sam da pijem pilule za kontracepciju, na kojim sam prethodno bila.
30.07.2008. ultrazvukom doktor ustanovi da na istom levom jajniku imam "formaciju promera 17mm izgleda manje endometrioticne ciste". Preporuci da pokusam trudnocu ili nastavim sa pilulama. Posle otprilike 3 meseca pokusavanja, odem opet kod doktora.
8.10.2008. i opet ultrazvukom doktor ustanovi "obostrano hematicne ciste visokog r. koje odgovaraju endometriomu". Za Ovarum dex. stoji da je cista dimenzija 18x19, a za Ovarium sin. stoji 19x21. Doktor savetuje Diane35 3 meseca, pa kontrolu. (zaboravila sam da napomenem da su pocele iznenada da mi se javljaju akne, a ranije sam imala zdravu kozu lica)
Imam 28god, bez trudnoca, bez pobacaja. Svi ostali nalazi su u redu (brisevi i kolposkopija). 175 visoka, 60kg. Nemam hronicnih bolesti ili sl.
Ono sto meni nije jasno jeste: kako je moguce da se endometrioza smanjila sa 3ccm na 17mm? Jel to ja nesto ne razumem jer mi je matematika uvek bila slabija strana? Da li bi mozda trebalo da odem kod nekog drugog doktora po neko malo definitivnije misljenje?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Endometrioza
Draga Ifigenija
Dijagnoza endometrioze se postavlja laparoskopski, a ne UZ, njime se samo posumnja na ovo oboljenje.
Kod Vas se verovatno radilo o žutom telu jajnika, a ne o endometriotičnoj cisti!
Uvek nakon ovulacije kada "prsne" folikul na njegovom mestu se formira corpus luteum-žuto telo, koje podseća na cistu mada to nije a kasnije se smanjuje.
Endometriotična cista se ne smanjuje bar ne tako brzo.
Trebali su opisati sadržaj ciste, dali je bistar ili gust, eventualno prisustvo nivoa tečnosti, možda uraditi i tumorske markere.
Pozdrav DrPeđaDj
Dijagnoza endometrioze se postavlja laparoskopski, a ne UZ, njime se samo posumnja na ovo oboljenje.
Kod Vas se verovatno radilo o žutom telu jajnika, a ne o endometriotičnoj cisti!
Uvek nakon ovulacije kada "prsne" folikul na njegovom mestu se formira corpus luteum-žuto telo, koje podseća na cistu mada to nije a kasnije se smanjuje.
Endometriotična cista se ne smanjuje bar ne tako brzo.
Trebali su opisati sadržaj ciste, dali je bistar ili gust, eventualno prisustvo nivoa tečnosti, možda uraditi i tumorske markere.
Pozdrav DrPeđaDj
Dragi doktore,
Hvala na brzom odgovoru! Procitala sam sve nalaze i ni na jednom ne pise kakav je sadrzaj ciste, tumor markere niko nije predlagao.
Zanima me kako je moguce da je u pitanju zuto telo ako sam, prvi put kada sam dobila dg. da imam endometriozu bila na pilulama?
Svakako nameravam da promenim doktora, posto shvatam da je u pitanju ozbiljna stvar.
Hvala na brzom odgovoru! Procitala sam sve nalaze i ni na jednom ne pise kakav je sadrzaj ciste, tumor markere niko nije predlagao.
Zanima me kako je moguce da je u pitanju zuto telo ako sam, prvi put kada sam dobila dg. da imam endometriozu bila na pilulama?
Svakako nameravam da promenim doktora, posto shvatam da je u pitanju ozbiljna stvar.
Nakon Diferelina 3.75 za Dr PedjuDj
Zabrinuta sam jer sam poslednju injekciju Diferelin 3.75 dobila 11.oktobra 2008. i jos uvek nisam dobila ciklus? Pre toga mi je 02. jula 2008. godine laparoskopski sa desnog jajnika uklonjena endometrioticna cista. Moj najveci fsh pre laparoskopije je bio 12,2? Do kada bi trebala da cekam pojavu ciklusa?
mislim da se doktori kod nas frljaju sa dijagnozama endometrioze i policisticnih jajnika. pre 3 godine mi je doktorka jednim pregledom ultrazvukom konstatovala sindrom policisticnih jajnika !? da bi mi 3 doktora kod kojih sam isla kasnije rekli da nemam policisticne jajnike (pritom je jedini simptom koji sam imala bio akne, dok su mi ciklusi bili redovni kao satic).
skoro mi je doktor isto ultrazvukom konstatovao endometriozu i dao mi da pijem jeanine pa za 3 meseca na kontrolu. iskreno ne znam sta da mislim o tome, ali sve to mi zvuci veoma neozbiljno.
skoro mi je doktor isto ultrazvukom konstatovao endometriozu i dao mi da pijem jeanine pa za 3 meseca na kontrolu. iskreno ne znam sta da mislim o tome, ali sve to mi zvuci veoma neozbiljno.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am
Prilikom neke operacije delila sam sobu sa devojkom koja je imala laparaskopiju da bi UTVRDILI je li u pitanju endometrioza na koju su posle UZ sumnjali. Nijedan prisutan lekar nije tvrdio da je to to, bar ne pre laparaskopije. Pitajte svoje lekare šta, kako i zbog čega. Ponekad oni prosto zaborave da pacijenti nisu studirali s njima i da ne znaju sve, da im treba objasniti sve u tančine... a nekad su prosto bahati 

kako je meni doktor objasnio, on je na UZ video da je to endometrioza, pa cemo pokusati da pilulama, pa onda zacece, pa ako to ne uspe, onda tek laparoskopija. posle uzmem da citam po netu i dodjem do zakljucka da on bas na UZ nije mogao sigurno da vidi endometriozu. iskreno, mnogo bolje bih se osecala, i imala bolje misljenje o doktoru koji mi kaze "lichi ali nisam siguran, moze da se potvrdi samo laparoskopijom, ali hajde prvo da probamo sa hormonima da ne ides odmah pod noz". jasno mi je da je mnogim doktorima problem da priznaju da ne znaju sve, ali, ja bih pre cenila takav pristup. sve u svemu, eto meni kontrole uskoro, pa cemo videti kako se situacija razvila.neverending napisao:Prilikom neke operacije delila sam sobu sa devojkom koja je imala laparaskopiju da bi UTVRDILI je li u pitanju endometrioza na koju su posle UZ sumnjali. Nijedan prisutan lekar nije tvrdio da je to to, bar ne pre laparaskopije. Pitajte svoje lekare šta, kako i zbog čega. Ponekad oni prosto zaborave da pacijenti nisu studirali s njima i da ne znaju sve, da im treba objasniti sve u tančine... a nekad su prosto bahati
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jan 14, 2009 10:14 am

Zdravo svima...i ja sam imamala isti problem. Prosle godine sam operisala endometriozne promene, primila 6 injec.dipherelin, ciklus se vratio, ali problem je sa ovulacijom. Vec 3 ciklusa pratim UZ i folikuli narastu preko 20 mm, ali ne prsnu. Dr mi zato daje tabl.primoult nor, ali jedan drugi dr kaze da je to pogresna terapija i uopste pogresan pristup lecenju. Sta mi savetujete?
follow up
elem, bila na kontroli. imala sam 2 endometrioze. jedna je nestala, druga se prepolovila, posle 3 meseca koriscenja diane35. iskreno, sad me bas briga je li bila endometrioza ili ne. bitno je da nestaje. sad jos 3 meseca sam na piluli, pa radim hormone, pa cemo videti sta dalje.anyushkam napisao:kako je meni doktor objasnio, on je na UZ video da je to endometrioza, pa cemo pokusati da pilulama, pa onda zacece, pa ako to ne uspe, onda tek laparoskopija. posle uzmem da citam po netu i dodjem do zakljucka da on bas na UZ nije mogao sigurno da vidi endometriozu. iskreno, mnogo bolje bih se osecala, i imala bolje misljenje o doktoru koji mi kaze "lichi ali nisam siguran, moze da se potvrdi samo laparoskopijom, ali hajde prvo da probamo sa hormonima da ne ides odmah pod noz". jasno mi je da je mnogim doktorima problem da priznaju da ne znaju sve, ali, ja bih pre cenila takav pristup. sve u svemu, eto meni kontrole uskoro, pa cemo videti kako se situacija razvila.neverending napisao:Prilikom neke operacije delila sam sobu sa devojkom koja je imala laparaskopiju da bi UTVRDILI je li u pitanju endometrioza na koju su posle UZ sumnjali. Nijedan prisutan lekar nije tvrdio da je to to, bar ne pre laparaskopije. Pitajte svoje lekare šta, kako i zbog čega. Ponekad oni prosto zaborave da pacijenti nisu studirali s njima i da ne znaju sve, da im treba objasniti sve u tančine... a nekad su prosto bahati
Re: Endometrioza i matematika - ako moze dr PedjaDj
3ccm (približno )= 1,45x1,45x1,45cm. sto je manje od 1,7cm (17mm). dakle, nije se smanjila nego raste.ifigenija napisao:15.04.2008. odem na pregled i dr. ultrazvukom ustanovi da imam
- razocarana
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:22 pm
- Kontakt:
Logona nadam se a ti nisam zakasnila sa odgovorom ja sam dva puta operisala isto i dva puta primala diferelin.imas fore da dobijes menstruaciju i do 3 meseca nakon primanja zadnjeg diferelina a inace za nasu boljku je dobro sto duze biti bez manstruacije.
kada se desi nešto loše ko zna zašto je to dobro!!!