Endometrijalna ablacija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Teta41
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 23, 2006 6:32 pm

Endometrijalna ablacija

Post od Teta41 »

... ako sam dobro prevela naziv sa engleskog.
Interesuje me da li se u BGD ova intervencija radi i gde.
Imam 41 godinu i polako mi ponestaju opcije za regulisanje hronične anemije izazvane jakim krvarenjima, koja su posledica miomatozne materice.
Ne mogu još uvek da se odlučim za histerektomiju (kako mi je već predlagano) pa sam trunku nade pronašla čitajuci na netu o ovoj intervenciji.
Unapred hvala na odgovoru!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Prema mojim saznanjima za sada jedini raspolažem histeroskopom za termoablaciju.
U SCG pacijentkinjama sa miomatoznim matericama se radi histerektomija. U Americi se godišnje uradi oko milion a u Engleskoj oko 250.000 termoablacija umesto histerektomija, da ne govorim kolika je pacijentkinja pošteđeno rizika, stresa, spada zidova vagine, nemogućnosti zadržavanja mokraće i svih ostalih mogućih komplikacija koje prate histerektomiju.
Što siromašnije društvo, veće razbacivanje parama osiguranika.
Normalno histeroskopskoj termoablaciji predhodi isključivanje drugih mogućih uzroka krvarenja, kolposkopija PAP test, cervikalni bris itd. Možete me kontaktirati putem mejla da bi videli dali ste andidat za termoablaciju.
Teta41
Novi član
Novi član

Postupila po uputstvu...

Post od Teta41 »

.. i cekam vas odgovor :D
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Ja se ne slazem sa nick-om Teta u 41-oj...!!!

A sto se tice endometrijalne ablacije...metoda je odlicna i Pedja je rekao vec da je spasila mnoge zene od histerektomije u sjevernoj Americi i zapadnoj Evropi, ali u Vasem slucaju sa miomatoznom matericom, to nije preporucljiva metoda za lijecenje.
Ono sto bih Vam ja preporucila jeste embolizacija glavnih arterija koje snadbijevaju matericu...EUA ( Embolisation of the uterine arteries ), koja se izvodi od strane radiologa koji se bave interventnom radiologijom. Ne znam da li se ta metoda izvodi u Srbiji, ali to bi za Vas bilo idealno.

Ako imate submukozne miome oni jako deformiraju oblik matericne duplje i onemogucavaju sistematicno odstranjenje endometrijuma, pa prema tome i dovodi do ostajanja parcica endometrijuma i krvarenja poslije intervencije, ali ako idete da vidite Pedju to ce on vec da procijeni.
Drugi razlog zasto niste dobar kadidat za EA jesu Vase godine ! koje u ovom slucaju kazu da ste jos mladi u 41-oj za ovu metodu...metoda se obicno preporucuje uraditi u 45-oj i kasnije jer su to godine kada zene polagano ulaze u menopauzu, ovarijalna hormonalna rezerva se smanjuje, ukljucujuci i progesteron koji 'hrani' vase miome, sto znaci da je mnogo veci uspjeh u ovom periodu nego ako se radi ranije.
U svakom slucaju raspitajte se za embolizaciju matericnih arterija.
Pozdrav,
ObGyn
Teta41
Novi član
Novi član

za obgyn

Post od Teta41 »

kao prvo, hvala na interesovanju za moj problem.
Dalje, na poslednjem UZ nalaz je sledeci (ovo je samo deo nalaza):
"Uterus u AVF u 53x64mm, nehomogene strukture miometrijuma, sa intramuralnim miomom na prednjem zidu od 15mm i na zadnjem 17mm.
Endometrijum sekretornog tipa 15mm. "

Dakle, miomi nisu submukozni (ako sam ja dobro razumela gornji nalaz), vec intramuralni. Prakticno - ne znam da li je ovo od znacaja prilikom izbora terapija o kojima ste vi govorili.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:D Ako bi smo sve uterusa sa miomima od 15-17mm proglasili miomatoznim gde bi nam bio kraj!?
UAE uterinih arterija embolizacija izvodi se zatvaranjem materičnih arterija što dovodi do smanjenja snabdevanja krvlju materice, a konačno i LM. Procedura se izvodi uvođenjem katetera kroz femoralnu (butnu) arteriju pa preko hipogastične arterije do uterine arterije, a pod kontrolom rendgena. Substanca koja se koristi za okluziju je absolutni alkohol i polyvinil alcohol. Tehnika zahteva uvežbanog interventnog Radiologa u saradnji sa ginekologom.
Dobit od UAE uključuje relativno kraće vreme operacije i vreme oporavka, korišćenje lokalne anestezije i minimalan gubitak krvi. Rizik procedure je 4% infekcija, komplikacija angigrafije 3% i uterina ishemija te prevremeno otkazivanje jajnika tj. klimaks*.
Pacijentkinja oseća tipičan spazam u stomaku narednih 12-18h nakon procedure. Postembolizacioni sindrom: groznica, mučnina, povraćanje i jak bol u stomaku uočen je kod 30% pacijentkinja*.
Meni je bliža Myolysis tj. laraskopska koagulacija lejomioma, ili histeroskopska ukoliko je LM submukozan.

*The Johns Hopkins Manual of Gynecology and Obstetrics 2nd edition May 2002
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Pita Huso Hasu...:"Je 's ti bolan cito 'Na Drini Cuprija ?" a Haso odgovara:" Sta bolan chito'...odo'!".

Vidi se da je lekcija savladana kolega...radi li se to u Srbiji ?
Pozdrav,
ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:D Draga koleginice ima se može se (šalim se), ja kupujem knjige i med. aparate, evo dela kolekcije knjiga:

Berek Practical Gynecologic Oncology 4th Havens (Editor), Carol S. Havens, Nancy D. Sullivan (Editor), Nancy D. Sulivan (Editor) By Lippincott Williams & Wilkins Publishers;  (March 15, 2002

Danforth's Obstetrics & Gynecology 2003 9ed

Novak's Gynecology: Jonathan S. Berek, 2002 by Lippincott Williams & Wilkins

Clinical Gynecologic Endocrinology and Infertility 6th ed: Leon Speroff, Robert H. Glass, Nathan G. Kase, 1999 Lippincott Williams & Wilkins

Current Clinical Strategies Gynecology and Obstetrics 2002 Edition
With ACOG Guidelines Paul D. Chan, M.D. Christopher R. Winkle, M.D.

Kistner's Gynecology & Women's Health, 7th ed., Copyright © 1999 Mosby, Inc. Evidence-Based Gynecology što bi ti rekla! :wink:

U ordinaciji gde radim ima sva oprema, a za miolizu Laparaskop, histeroskop, histeroresektoskop, radiotalasi i CO2 laser.

A evo i jednog vica za na istu temu H&H:

Žali se Haso Husi: ispisaću sina iz škole, stalno plače, drugovi ga zadirkuju u školi!
Kako bolan?
Dali mu nadimak Urac!
Huso: pa šta je tu strašno, kako mu je pravo ime?
Pa Enis! :-?

Veliki pozdrav!
Odgovori