Imam 33 godine, po zanimanju sam istrazivac saradnik, a po obrazovanju molekularni biolog i fiziolog.
Dijagnoza uterus duplex unicolis, dva missed-a u ranoj trudnoci.
30. 10. 2003 godine mi je konstatovana blizanacka trudnoca u desnom uterusu (poslednja menstruacija 19. 09. 2003 god). 01. 12. 2003 godine na kontrolnom ultrazvucnom pregledu postavljena dijagnoza Missed ab te istog dana uradjena instrumentalna revizija kavuma materice. Materijal je poslat na histopatoloski pregled ciji je rezultat bio uredan, a uradjena je i citogenetika sa ishodom: Normalan zenski kariotip. Sem cervikalnog brisa, ciji rezultat je bio normalan, uradjene su i sledece analize: Anti Rubella virus antitela: IgG 160, IgM 0; Anti Cytomegalovirus antitela: IgG 400, IgM 0; nalazi za: Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum negativni; Anti Herpes simplex virus tip 1 antitela: IgG 32, IgM 0 i Anti Herpes simplex virus tip 2 antitela: IgG 0, IgM 0; Anti toxoplasma IgG 0 i IgM 0.
22. 11. 2004 godine konstatovana trudnoca u levom uterusu (poslednja menstruacija 16. 10. 2004 god). 13. 12. 2004 godine na kontrolnom ultrazvucnom pregledu je postavljena dijagnoza Missed ab. Sutradan sam primljena u GAK „Narodni front“, a 15. 12. 2004 godine je pokusana instrumentalna revizija kavuma oba uterusa. Uradjena je kiretaza samo desnog roga posto u levi nije bilo moguce uci. Pokusano je omeksavanje grlica materice Prepidil gelom te 22. 12. kiretaza ali ni ovaj put ona nije bila uspesna. Vec je na konzilijumu donesena odluka da cu morati da idem na operaciju. Sta bi mi sve bilo radjeno niko nije hteo da mi kaze verujem delom zato sto ni sami lekari nisu bili sigurni sta im je ciniti (licno sam prisustvovala raspravama oko toga da li je uopste moguce “nategnuti” moje dve materice i rekonstruisati jednu uobicajenu). Na drugom konzilijumu je Dr. Stankovic (ako me secanje ne vara) predlozio da ipak pokusamo jos jednom pre drasticne mere i meni je 28. 12. u dva navrata aplikovano po pola vaginalete PgE2. Iste noci sam dobila bolove i krvavljenje te mi je sutradan i uradjena kiretaza levog uterusa. Oporavak je protekao uredno, a ja sam naknadno uradila, pored vec gore navedenih analiza ciji je rezultat bio identican, jos i sledece testove:
-rutinski testovi hemostaze: nalaz u granicama normale kao i Anti kardiolipinska antitela: IgG 7.8, IgM 9.4.
-nisam nosilac FV Leiden, FII G20210A i MTHFR C677T mutacija (pretpostavljam da nije bilo neophodno uraditi ovako specificne analize ali su ih moje kolege ipak sprovele obzirom da radimo u istoj kuci)
-analiza kariotipa za mene i mog supruga je pokazala da je u oba slucaja rec o normalnom kariotipu.
Kada sam posle svega pitala lekara koji me je vodio sta bi mogao biti uzrok ponovljenog pobacaja i da li ja mogu jos bilo sta da uradim da sprecim da se to desi ponovo, odgovorio mi je da je verovatni razlog svega moj posao. Ja se na poslu srecem sa dosta opasnih hemikalija, a periodicno, dva ili tri puta u toku godine radim i sa radioaktivnim izotopima niske energije zracenja. Napominjem da mi se nikada nije desila bilo kakva kontaminacija, a da sam oba puta minimum po tri meseca pre trudnoce, a i tokom same trudnoce, izbegavala kontakt sa bilo kojom opasnom materijom.
Moje kolege koje se bave humanom genetikom su me uputile na privatnog lekara sa kojim godinama uspesno saradjuju. Njegovo misljenje je bilo da je moja anatomija tj. dvoroga materica uzrok svemu i da treba da stimulisem njen dodatni razvoj hormonski. Godinu dana sam bila na terapiji CycloProgynova tabletama, a u junu mesecu ove godine smo se dogovorili da prekinem terapiju i pokusam da ostanem u drugom stanju. Za razliku od prethodna dva puta kada mi je to uspevalo iz prve sada se pojavio problem. Moj lekar je predlozio da radim folikulometriju tokom ciklusa kako bismo bili sigurni da je ovulacija na desnom jajniku i da ce eventualna trudnoca da se desi u desnom uterusu, sto bi nama vise odgovaralo obzirom na prethodnu pricu. U prvom pokusaju sa odgovarajuce strane nije uspelo, a zatim je tri puta uzastopno ovulacija bila na levoj strani te nisam ni pokusavala. Nakon toga je jedan ciklus bio malo nedefinisan odnosno nismo mogli tacno da odredimo ovulaciju na ultrazvuku posto je lekar video dva zrela folikula na istom jajniku u razmaku od nekoliko dana, a poslednji put se desilo da folikul na desnom jajniku nije ni pukao vec luteinizirao. Napominjem da mesec dana po prestanku hormonske terapije moj organizam pocinje “cudno” da se ponasa, svi uobicajeni simptomi koji se srecu tokom menstrualnog ciklusa su prenaglaseni, menstruacije nisu obilne ali su veoma bolne (sto je bilo karakteristicno za moj pubertet da bi se sa godinama regulisalo). U toku ciklusa periodicno osecam slabe bolove nisko sa leve ili desne strane stomaka, a ponekad je ovulacija pracena sem bolova i niskom temperaturom. Uobicajena duzina mog ciklusa je 24-27 dana sto je nesto krace u odnosu na pubertet kada su mi ciklusi trajali 28-29 dana. Pre tri meseca je na desnom uterusu uocen polip koji nije moguce vizuelizovati svaki put. Doktor mi je predlozio da sledeci put stimulisemo ovulaciju hormonski i da radimo inseminaciju. Ja bih zamolila lekare na ovom forumu da mi kazu svoje misljenje o svemu ovome. Licno se malo plasim da nisam nanela sebi vise stete nego koristi ovom hormonskom terapijom. Da li se moje telo „ulenjilo“ posto sam godinu dana bitnu komponentu dodavala spolja pa je ovaj haos u mom ciklusu posledica trenutnog hormonskog haosa? Da li je trebalo sacekati neko vreme da se organizam uravnotezi pa tek onda pokusati sa trudnocom? Da li treba ici na inseminaciju obzirom da mi je dva puta uspelo da ostanem u drugom stanju prirodnim putem? Da li jos nesto treba ispitati ili uraditi? Hvala vam unapred.
dvoroga materica, dva missed-a, nova trudnoca?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik