Dug ili kratak protokol

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
DraganicaN
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 15, 2007 10:00 pm

Dug ili kratak protokol

Post od DraganicaN »

Potrebna mi je vasa pomoc.
Mozete li da mi kazete na osnovu cega se Dr. odlucuju za protokol?
Koji lekovi se daju ,kojeg d.c. i kojim redom?
Znam da je to individualno ali samo da znam sta mi je potrebno.
Ja sam prosla onaj duuugiii protokol .A procitala sam da je zena slucajno dosla u ord. oko 20 d.c. i odmah su poceli sa Suprefaktom,bez kontracepcije!!!
Hvala!
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

Smatra se da zene sa povisenim FSH i poor responderi bolje reaguju na kratak protokol.
Korisnikov avatar
rikikiki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 2:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od rikikiki »

Kontracepcija nema neku važnu ulogu u dugom protokolu, osim možda neku logističku ulogu, ništa bitno. Dugi protokol može i bez kontracepcije, pogotovo ako UZV 8prije uzimanja supresije) pokaže da su jajnici smireni i bez ciste ... tada se može odmah krenuti sa supresijom. Dugim protokolom se dobije možda malo manji broj folikula i jajnih stanica, ali su one bolje kvalitete. Dugi protokol se koristi uglavnom kod mlađih i zdravih žena koje imaju dobru hormonsku sliku i dobru reakciju na stimulaciju, ali i kod PCOS. Kratki protokol ide uglavnom kod poor respondera i visokog FSH kako je Gala06 napisala, ali on može biti sa supresijom i bez nje ... s time da se supresija počinje koristiti zajedno sa gonalima ili menopurima. Kada ide bez supresije onda se uključuju od 6. ili 7. dc (ovisno o situaciji, doktor će znati tempirati pravo vrijeme) cetrotide. Prije kratkog protokola može se koristiti kontracepcija i onda ona ima neku pravu ulogu (malo suprimira jajnike), dok u dugom protokolu tu ulogu preuzima supresija.
Nadam se da sam uspjela nešto objasniti!
Pozdrav i sretno :D
- ja '75. visoki FSH-27,8
- mm '68. AT-OAT
- 2 stimulirana - 0 j.s.
- 2 klomifenska - 2 ET - beta=0
- 8 prirodnih - 1 ET = beta 20
- 2 femarska - 1.=ET 2 blast.; 2. nema ET
Odgovori