Druga trudnoca posle komplikacija na porodjaju

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
tasha_bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 26, 2006 10:13 pm

Druga trudnoca posle komplikacija na porodjaju

Post od tasha_bg »

Imam 33 godine, majka sam jednog prelepog decaka od 2,5 godine, i vreme je da mu suprug i ja podarimo jednog drugara za igru. Na prvom porodjaju sam imala komplikacije koje su poprilicno ostavile traga na meni, mada čini mi se više psihičke inego fizičke. Pokušaću ukratko da iznesem tok trudnoće i porođaja ovde i nedoumice koje imam sa sledećom trudnoćom.

Zatrudnela sam bez problema, praktično prvi mesec bez zaštite. Nikad nisam imala abortuse, nikad pila kntracepciju niti išta drugo, nalazi godišnjih kontrola su uvek bili uredni. Trudnoća je protekla u najboljem redu, bez komplikacija, svi testovi, nalazi, uvek odlični. Beba Velika, lepa, napredna. Na svim pregledima i veća nego za taj uzrast. Jedino sam u 5. mesecu imala neke bakterije u urinu. Posle cilkusa antibiotika, problem je bio saniran i do kraja trudnoće se nije ponavljao. Subjektivno- nikad se bolje nisam osećala, sve vreme sam bila aktivna, radila do 6. meseca, radila sve isto kao i pre tudnoće bez ikakvih tegoba.
Jednom mi je tokom trudnoće (bio vreli letnji dan) u DZ sestra izmerila pritisak 140/90 kao granični, i od tad sam merila pritisak svaki drugi-treći dan, uvek je bio u redu.

U 9. mesecu privatni ginekolog gde sam vodila trudnoću me povezao sa doktorom u porodilištu koji će me porađati. Sve se dešava u beogradu, doktor važi za vrhunskog stručnjaka u svojoj struci, a i bar 3 bliske osobe su se kod njega poradjale i bile oduševljeni njime. Svi preuslovi da i taj famozni događaj prođe u redu...ali...

Na početku 9. meseca posteljica je bila malo zrelija nego što treba, ali nije dizao frku oko toga. Ostalo je bilo ok (beba, plodova voda). Posteljica je bila gradus III. Zadnji UZ sa koga imam zapis je iz 38. mnedelje kada je beba bila 3 300 grama.
Na dan termina 13. oktobra, radjen UZ, nije mi rekao koliko beba ima kg, konstatovan mali manjak plodove vode, poslao me kući, šetaj trči, krenuće porodjaj uskoro. Nije krenuo još narednih nedelju dana. U petak kontrola(3 dana posle termina), samo ginekološki pregled, ne otvaram se, CTG radjen privatno bio OK, moj pritisak 130/85. U ponedeljak se budim sa iscedkom zelenkaste boje. Odlazim u bolnicu gde me primaju. Na pregledu moj pritisak 150/100, CTG loš. Bilo je oko 10 sati. Priprema za porodjaj, indukcijom ne izazivaju kontrakcije, buše vodenjak, izlazi ne zelena nego TAMNO BRAON plodova voda gusta kao mulj. Doktorke zgrožene, pripremaju me za carski, CTG sce lošiji, pritisak skočio i do 170/110. Pojavljuje se moj doca, rade mi carski u spinalu, tako da sam svesna svega. Kad me otvorio ne znam šta je video al je sočno opsovao. Bebu vade, ne plače, proplakala, bolje reći promjaukala je posle par minuta, ocena 6/7. Tričavih 3100 na rodjenju.
Bebi se zakomplikovala situacija dobio je konvulzije i hitno prebačen na Institut za majku i dete. Beba se naporom predivnih pedijatara uspešno oporavila bez posledica i sada je moj najlepši dečko na svetu. Taj košmar svih ananliza i kontrola u prvih godinu dana kod huljadu specijalista neću ni da prepričavam. Shvatam da smo i on i ja imali očikledno više sreće nego pameti kad je mama birala doktora, je rsu novine pune slučajeva kad su se ovakvi slučajevi završavali i nezamislivo tragičnije.

Doktor mi je rekao posle svega: „Ja ne znam šta se desilo“ . Pa ko da zna?!!!!

I sada ...kad treba ponovo sve proći nije ni meni jasno šta je trebalo drugačuje uraditi. Koliko je to bila doktorova greška, i jesam li ja mogla šta drugačije uraditi i na šta sledećem doktoru da obratim pažnju, da me ne munta ko kako stigne ugrožavajući život mene i moje dece.
Koliko dugo je beba patila u stomaku pa je rodjena mnogo manja nego sto smo ocekivali?
Koliko se dokto zaista posle gore navedenih nalaza nije udubio u moj slučaj ili je zaista bila „viša sila“.

U avgustu sam bila kod ginekologa u DZ. Jeza koliko je tek ta žena dekocentrisana. Brisevi sa nekim bakterijama, dala mi terapiju, i rekla da mogu da ostanem u drugom stanju. Nije mi radjen UZ. Prošlo je već 6 meseci, ne ostajem u drugom stanju. Jel to ima veze što sam se porodila carskim, ili da pustimo još malo vremena. Da li je vreme da uradim neke dodatne analize?
Takođe, otvorena sam i za sugestije nekog dobrog privatnog doktora koji bi se sa malo više ozbiljnosti posvetio slučaju mada ja ne znam ni kako ću ikad više poverovati u bilo šta što mi neki ginekolog kaže. Mislim da ću sledeću trudnoću ako do nje dodje voditi u 5 ordinacija da budem sigurna da je sve u redu.

Pozdrav svima, i hvala unapred na odgovorima.
Odgovori