Drage moje, ja sam nova na ovom forumu. POMAGAJTE molim vas. Imam 44 godina, nema vise svrhe da muz i ja isprobavamo dobiti dete na prirodno -- resili smo da udjemo u pricu donacije. Udjosmo u pricu i zapelo je kod karakteristike DONATORKE. Uplasili smo se dla ce dete biti zdravo....
Pregledala sam sve i nisam nasla info o tome sta je sve pametno traziti od testova da se donatorki uradi.
Cak nisam mogla da dobijem ni info STA se radi kao pod obavezno (sem hepatitis C,B, HIV).
Pomognite mi molim vas koje su to NAJ BITNIJE GENETSKE karakteristike (naj cesce) koje su to bitne da se istraze kod potencijalne donatorke koja ce mom muzu i meni omoguciti da dobijemo zdravo dete. Ja pojma nemam a nemogu ni da nadjem na netu.
Interesuje me sta od sledeceg smatrate da spada u POD OBAVEZNO:
Preimplantation genetic diagnosis (PGD or PIGD) -- genetic testing of the embryo prior to transfer
FRAGILE X carrier test
Karyotype examination (for possible chromosomal aberration)
Spinal Macsular Atrpohy (SMA) carrier test
Previous miscarriages
STDs (HIV, hepatitis, etc.)
Cleft lip
Spina bifida
Congenital Heart Defects
Congenital Limb Defects
Congenital Hip Dislocation
Clubfoot
Cystic fibrosis
Marfan Syndrom
Sickle Cell Anemia
Tay Sachs Disease
Down`s Syndrome
All forms of Authisam
Hemophilia
Thallasemia
Huntington`s disease
Blindness
Color blindness
Deafness
Albinism
Muscular distrophy
Galactosemia
Hulrer`s Syndrome
Wilson`s Disease
Gaucher`s Disease
Canavan`s Disease
Colon Cancer
Brest Cancer
Ovarium Cancer
Any other Cancer
Serious birth defects in family
Drug and alcohol history
Pozdrav svima i hvala unapred, Majahope
DONATORKA, gentski testovi-- HITNO
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Re: DONATORKA, gentski testovi-- HITNO
Ukoliko se u porodici donatorke nisu javljale genetske bolesti, zaboravite na sve ove analize. Šansa da vam dete nasledi neku od njih je približno jednaka šansi da dobijete sedam pogodaka na lotou. (Eventualno, ako je donatorka crnkinja, uradite test na bolest srpastih ćelija, a ako je ortodoksna Aškenazi Jevrejka na Tay-Sachsovu bolest). U suprotnom, nemojte bespotrebno trošiti pare i živce.
Puno ti hvala na postu.
Znaci mi jer sam glavu razbila pitanjima, brigom i strahom.
A mozda je ovo ustvari put da samu sebe testiram dali ja to zaista zelim i smem da se u to upustim. Velika zivotna avantura, a podrske ni od kuda. HVALA
Znaci mi jer sam glavu razbila pitanjima, brigom i strahom.
A mozda je ovo ustvari put da samu sebe testiram dali ja to zaista zelim i smem da se u to upustim. Velika zivotna avantura, a podrske ni od kuda. HVALA
Ako mozete da birate, neka donatorka bude sto mladja, bar ispod 30 godina (isto vazi i za donatora sperme).
Pozdrav,
Verovatno sam dosta kasno videla ovu poruku ali ipak bih da napisem nesto jer mozda mogu pomoci jer znam o ovoj temi prilicno ( naime molekularni biolog sam, tek diplomirala na primenjenoj genetici ) U principu, svi ovi testovi koje ste naveli se ne rade na donatorki nego kad je beba vec zaceta. Radi se kariotip znaci ili amniocentezom ili biopsijom horionskih resica, i tako se utvrdjuje da li ima nekih hromozomskih anomalija.Na te testove se salje trudnica koja ima preko 35 godina, i koja ima povecan rizik za ova oboljenja jer u porodici ima obolelih. A takodje ako ginekolog utvrdi UZ ili rutinskim testovima da postoje neke anomalije ploda.Znaci Vi treba da povedete racuna o starosti donatorke i dalje ako je moguce da pitate za istorijat bolesti donatorke odnosno njenih bliznjih cisto da bi se videlo da li ima nalsednih bolesti u porodici. Mada pretpostavljam da se rade rutinski te analize. Ako imate jos neko pitanje, oko genetike mozete mi poslati pp ja cu sa zadovoljstvom da Vam pomognem koliko god mogu, i da Vam dam sve informacije koje ja imam.
Pozdrav
Verovatno sam dosta kasno videla ovu poruku ali ipak bih da napisem nesto jer mozda mogu pomoci jer znam o ovoj temi prilicno ( naime molekularni biolog sam, tek diplomirala na primenjenoj genetici ) U principu, svi ovi testovi koje ste naveli se ne rade na donatorki nego kad je beba vec zaceta. Radi se kariotip znaci ili amniocentezom ili biopsijom horionskih resica, i tako se utvrdjuje da li ima nekih hromozomskih anomalija.Na te testove se salje trudnica koja ima preko 35 godina, i koja ima povecan rizik za ova oboljenja jer u porodici ima obolelih. A takodje ako ginekolog utvrdi UZ ili rutinskim testovima da postoje neke anomalije ploda.Znaci Vi treba da povedete racuna o starosti donatorke i dalje ako je moguce da pitate za istorijat bolesti donatorke odnosno njenih bliznjih cisto da bi se videlo da li ima nalsednih bolesti u porodici. Mada pretpostavljam da se rade rutinski te analize. Ako imate jos neko pitanje, oko genetike mozete mi poslati pp ja cu sa zadovoljstvom da Vam pomognem koliko god mogu, i da Vam dam sve informacije koje ja imam.
Pozdrav