za doktorku obgyn-molim pomoc :(

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

bobica_bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 27, 2006 1:51 am

za doktorku obgyn-molim pomoc :(

Post od bobica_bg »

draga doktorka ja cu se potruditi da vam napisem sto tacnije podatke kako ste trazili i nadam se da cete mi pomoci da ostavrimo nasu zelju za potomstvom.hvala vam unapred.

1. ja imam 34 godine suprug 41 godinu u braku smo 12 godina.

2.nemamo dece i nisam nikada ostvarila trudnocu.

3.prvu menstruaciju sam dobila u 14 godina.ciklusi su mi izuzetno neredovni od pre nekih tri godine,a do tada su bile normalne i redovne tacno na 26 dana.zadnjih tri godine mi dolaze na nekoliko meseci,otprilike na 2,5-3 meseca i morali su da je izazivaju sa primolut nor 5.jer drugacije nisam mogla da dobijem.menstruacije su mi sa malim krvarenjem i traju 6- 7 dana.poslednju sam imala pre 3 meseca i to bez ikakvih tableta,dosla je sama od sebe.

4.dijagnoza kod mene je primarni sterilitet.i imam anovulatorni ciklus.rekli su da ja nemam folikule.

5.takodje sam se i operisala :
96' godine sam imala cistu na desnom jajniku koja je pukla i pocepa jajnik.to su samo zakrpili kako mi je objasnjeno?!

sa otpusne 22.04.96.god.:haemathoperitoneum. ruptura ovarii l.sin. cystis ovari l.sin. appendicitis concomitans.adnexitis lat sin in sanationem. poslata sa dijagnozom :Tu retrouterinum .st post appendectomiam et cystectomiam.UZ nalaz od tada je :uterus u AVF,sa manjim miomomatoznim cvorom na zadnjem zidu koji ne prelazi 15mm.retrouterino vidljiva policisticna formacija koja najverovatnije odgovara desnom hidrosalpinxu.leva normalnog izgleda.endometrijum neprelazi iz proliferativne faze pa se prema tome neradi o ektopicnom graviditet.terapija palitrex 7 dana.

14.02.97.god.: adnexoparametritis bill p.p. lat dex. RVF uteri semifixata st ppst operationem cystis ovarii lat dex a.m.X zavrsna dijagnoza : st post cystectomiam lat sin.

sa otpusne 12.03.98.gd.:tu adnexorum lat. dex. st. post extirpacio catis ovarii lat. sin. st. post apendectomiam. zavrsna dijagnoza: tu cysticum ovarii lat. dex. st. pot apendectomiam et cystectomiam ovarii l.sin aa. II

13.05.98god.: tu retrouterinum.st post appendectomiam et cystectomiam aa II zavrsna dijagnoza: adnexitis lat sin in sanationem.

otpusna od 30.12.04.god.:uputna dijagnoza: endometriosis ovarii bill. st post punctionem cystis endometrtica am II. zavrsna dijagnoza je :endometriosis ovarii bill. st post punctioneum cy endometriotica am II. pelvoperitonitis chronics adhesiva.adhesiones multiplic.

takodje posle prve operacije mi je ustanovljena ranica na grlicu koja je nestala sama od sebe posle nekoliko meseci ?!

godinama sam lecena u visegradskoj sa dijagnozom cista dok prosle godine nije posumnjao dr.petronijev (visegradska)na endometriozu i uradio je prvo punkciju a posle toga me je i operisao. i to je sve uklonjeno.posle toga sam pola godine dobijala zoladeks i nisam imala menstruacije za to vreme.pa ni 2-3 meseca kasnije posle tog perioda. pa su izazivali nekoliko puta. na pocetku prva 2-3 puta dobila a posle ni to nije moglo da pomogne pa sam prestala da pijem.i desila se ona pre tri meseca koja je sama dosla bez pomoci.ujedno i poslednja koju sam imala.

takodje radjen mi je i hsg i nalazi su uredni.kavum uterusa normalnog oblika,sinistroponiran,homogeno ispunjen kontrasom,jasnih ivica endometrijuma.obe tube izvijugane,lako prosirene,propustaju kontras,koji se vecim delom zadrzava u periampularnim adhezijama.preporucuje se laparoskopija.
ali posle toga uradjeno punktiranje ciste koje je pokazalo da je sadrzaj gust i cokoladni i nakon dva meseca uradjena operacija endometrioze.

6.od ostalih nalaza koje su mi radili su sledece:
UZ poslednji
bakterioloske analize su sve uredne,urino,mikoplazma i klamidija takodje.
krv i biohemija su u redu
urin takodje i urinokultura
kloposkopski nalaz mi je uredan bez vidljivih promena na grlicu materice.
PAPA test mi je uredan II grupa

7. spermogram moga supruga :
kolicina 2,5 ml
miris: spesifican
ph 7,5
konzistencija:viskozna
kristalizacija posle II 2-
vitalnost spermija dobra
pokretljivost odmah 65% posle pola sata 60%
broj spermatozoida 48x10(na 6)
inace radjeno u n.frontu

8.hormonsku analizu nemam jer su je zadnji put zagubili u bolnici a ja novu nisam radila.pravo da vam kazem nisam imala vise snage :(

9.jednom pokusana insiminacija i nije uspela i to prvi mesec uzimanja klomifena i to 2 tablete.nakon toga jos tri meseca pojacavali su mi dozu i nijednom nisam imala dovoljan rast folikula .prvi mesec krenula sa 2 tablete imala jedan folikul i tada je probana insiminacija ,drugi mesec 3tab. folikul stigao do 14mm i prestao da raste, pa treci mesec nisam ni imala folikul ni ako su pojacali dozu na 4 tablete.tada se ponovo pojavila cista od 2 cm.mada doktor misli da je to od nekog folikula koja nije pukao. i preporucena mi je vantelesna da ne gubim vreme.od tada nisam isla kod lekara.inace sa klomifenom sam pocinjala uvek od 2 dana posle menstruacije?!tako su mi kazali ne drugog dana ciklusa.i pila sam uvek 5 dana za redom.

eto ja malo opsirno (mozda i malo nejasno) ne znam gde se vise nalazim. ali zelim da imate u uvid sta sam sve prosla.a osim ovoga tu su i stotine odlazaka za davanje brisa na bakterije,pa krv za analize obicne,biohemije,aids,hepatitis.....i sve tako u krug vec 12 godina.nemam vise snage vi ste mi jos jedina nada koja mi je preostala.dajte nam neki savet i kazite mi otvoreno da li ima sanse da i ja rodim bebu :(
bobica_bg
Novi član
Novi član

Post od bobica_bg »

zaboravila sam da napisem da ni ja niti moj suprug nismo pusaci,niti pijemo ili sta slicno.pazimo na hanu i svakodnevno idemo na rekreaciju.
bobica_bg
Novi član
Novi član

Post od bobica_bg »

:(
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

javicu Vam se veceras.
Pozdrav,
ObGyn
bobica_bg
Novi član
Novi član

Post od bobica_bg »

hvala vam najlepsa :)
bobica_bg
Novi član
Novi član

Post od bobica_bg »

nadam se da ce biti nade za mene,a u isto vreme se plasim suprotnoga :(
bobica_bg
Novi član
Novi član

Post od bobica_bg »

mozda mi date neki savet :cry:
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Draga Bobice, nisam Vas zaboravila, samo sa bila dezurna svaki 2.dan poslednjih 7 dana, pa sam premorena...ali evo dosla sam nazad kuci pa umjesto da spavam, da Vam odgovorim...

Moramo nazad u 1996....jajnik ne puca ! pa se dijagnoza ne moze napisati Ruptura ovary, istina je da ciste pucaju, ali te ciste koje pucaju su jednostavne folikulinske ciste koje ne krvare ! Ono sto krvari jeste Corpus hemorrhagicum, crveno tijelo koje se formira na jajniku nakon prsnuca folikula i oslobadjanja jajne celije. Skoro uvijek se taj corpus hemorrhagicum pretvori u zuto tijelo corpus luteum, koje ako dodje do oplodnje luci progesteron, a ako ne dodje postaje corpus albicans.
Vrlo rijetko Corpus hemorrhagicum krvari i moze da izazove akutni abdomen sa bolovima, padom pritiska, ubrzanim pulsom i dovede zenu u stanje iskrvarenje, ali tu nema nikakve ciste da se skida, nego se uradi samo hemostaza ( proces zaustavljanja krvarenja ili kauterizacijom ili stavljenjem savova na tkivo koje krvari ), i primarni cilj jeste sacuvati tkivo jajnika.

Napisali su isto da su nasli istovremeno upalu crvuljka ( appendicitis ), sto je vrlo rijetko, ali dobro je da su ga izvadili.

Ovo niste objasnili zasto ste bili u bolnici
otpusne 12.03.98.gd
ali tih nekoliko pregleda imate presipanje supljeg u prazno...nista novo...stara upala jajnika i jajovoda ne lijevoj strani...bla,bla,bla...

Ovaj nalaz u Visegradskoj je interesantan...
otpusna od 30.12.04.god.:uputna dijagnoza: endometriosis ovarii bill. st post punctionem cystis endometrtica am II. zavrsna dijagnoza je :endometriosis ovarii bill. st post punctioneum cy endometriotica am II. pelvoperitonitis chronics adhesiva.adhesiones multiplic.
Zasto je kolega/ kolegica radio/la punkciju endometrioticne ciste ? kad ista treba da se odstrani ??? cemu sluzi punkcija ??? i kako je to radjeno ? laparoskopski ? ako su vec radili laparoskpiju onda je trebalo odstraniti sva endometrioticna zarista ! sto je vise moguce ! a punkcija je NISTA ! i potpuno besmislena intervencija.
godinama sam lecena u visegradskoj sa dijagnozom cista dok prosle godine nije posumnjao dr.petronijev (visegradska)na endometriozu i uradio je prvo punkciju a posle toga me je i operisao. i to je sve uklonjeno.posle toga sam pola godine dobijala zoladeks i nisam imala menstruacije za to vreme.pa ni 2-3 meseca kasnije posle tog perioda. pa su izazivali nekoliko puta. na pocetku prva 2-3 puta dobila a posle ni to nije moglo da pomogne pa sam prestala da pijem.i desila se ona pre tri meseca koja je sama dosla bez pomoci.ujedno i poslednja koju sam imala.
Kako je to uklonjeno ? da li imate rez na stomaku ili je radjena laparoskopija ? Da li imate operacioni protokol ?
Zoladex Vas uvodi u stanje menopauze, poslije kojeg bi trebalo da se nastave normalne menstruacije. NIste napisala da li su Vam radili test metilenskim plavim u toku laparoskopije ili poslije toga da se dokaze i pokaze prohodnost jajovoda, nakon operacije !

Sve u svemu...puno pogresnih koraka od strane onih koji su Vas lijecili...ali od mog prozivanja niko nema koristi, a najmanje Vi..

Hormonalni profil, je nesto sto je najbitnije trenutno od pretraga da se uradi, jer ti Vasi neredovni ciklusi poslednje 2 -3 godine nisu normalni. Potrebno je obaviti slijedece testove ( ne morate da cekate slijedecu menstruacije, nego odmah uradite sutra, prekosutra ):
- FSH
- LH
- TSH i T4
- PROLAKTIN
- estrogen
- progesteron

Spermogram Vaseg supruga nije tako los, ali niste mi napisali kad je ovo radjeno.

Moramo da uradimo HSG, da se vidi konacna prohodnost jajovoda.

I to je sve za sada...nemojte gubiti nadu...iako ste imali lose iskustvo
stotine odlazaka za davanje brisa na bakterije,pa krv za analize obicne,biohemije,aids,hepatitis.....i sve tako u krug vec 12 godina
moram reci da niste jedini, i da mi je zao sto Vam se sve to desilo, ali evo ovo je prilika da iskristalisemo sta je korisno u Vasem slucaju da se uradi....niste mi napisali medicinsku istoriju Vaseg muza i Vasu ( mimo ginekoloske, pogledajte u ljepljivu ).

Javite se opet, srecno.
Pozdrav,
ObGyn
bobica_bg
Novi član
Novi član

Post od bobica_bg »

hvala vam puno doktorka obgyn,ja znam da vi ovo radite iz zelje da nam pomognete i nemam reci kojima bih vam se zahvalila.vi ste jedna divna zena :)
a sada da vam odgovorim na vasa pitanja. spermogram moga supruga je star sedam meseci, a tada mu je radjena i spermokultura i sve je u redu. za ostala oboljenja nisam nista pisala iz razloga sto nista i nisam bolovala ni ja niti suprug osim decijih bolesti tipa rubeole,zauske i ostalo. sto se tice punkcije radjena mi je pod totalnom anestezijom i kako su mi objasnili sa nekom dugackom iglom.a sve ostale operacije nisu bile laparaskopske vec imam velike oziljke po stomaku :( inace ja sam pre poslednje operacije radila hsg i nadjeno je da su mi oba jajovoda propustljiva bez ikakvih priraslica ili slicno.takodje sto se tice pregleda prohodnosti tokom same operacije nisu mi to uradili,ali je dr. petronijevic posle operacije kazao da bi trebalo da ponovo uradim hsg :-? ,mada mi nije jasno iz kojeg razloga kada sam prethodni radila samo nekoliko meseci ranije, a znam da su nekim zenama radili hsg tokom operacije.
takodje nisam navela kakav posao obavljam ali mislim da nije nesto naporan,jer ja nisam dugo na nogama.radim u parfimeriji tako da ne podizem nista tesko ili slicno. znaci nista znacajno.u svom stanu imam teretanu i vezbam svakodnevno.doduse ne dizem tezine vec samo radim samo na spravi bez opterecenja.bar dva puta nedeljno idem u duze setnje ili vozim biciklu.sto se tice ishrane pretezno su to povrce i voce i to u svezem stanju i ponekad riba,piletina i curetina.ne pijemo niti pusimo, o drogama normalno nema ni reci.oboje vodimo izuzetno zdrav zivot.hormone cu odraditi pa cu vam ovde napisati rezulatate. jedino sto ce to biti tek za nekoliko dana iz razloga sto ja nisam sada u beogradu sa stanom vec blizu beograda,tako da moram uzeti uput i zakazati.mada sam cula da je dobra jedna privatna labaratorija u beogradu pa cu mozda sve to uraditi privatno da ne bih opet cekala po 15 dana. a za spermogram ne znam da li treba moj muz opet da radi. inace ga je do sada radio jednom godisnje i uvek su nalazi slicni tom sto sam vam napisala.ukoliko treba da radimo jos neke analize vi mi kazite.
jos jednom hvala vam puno na odgovoru :)
bobica_bg
Novi član
Novi član

Post od bobica_bg »

zaboravila sam da vam kazem da je meni receno da su mi uklonili svu endometriozu,kao i to da je nije bilo puno.to je sve sto su meni rekli i nista vise :(
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Da li ste Vi imali jos neku operaciju osim prve zbog rupturirane hemoragicne ciste, i druge zbog endometrioze ?
Ako mozete nabavite operacioni izvjestaj sa poslednje operacije, pa cu Vam moci objasniti o cemu se radi, kopirajte ga i postirajte ili posaljite u moje pp.

Vas suprug ne mora da radi analizu spermograma, a Vi ne morate da radite nikakve analize osim hormona. Jako je bitno saznati zbog cega su Vase menstruacije iz redovnih postale neredovne u Vasoj 34-oj godini, da li je to samo prolazna pojava ? da li ulazite u ranu menopauzu ? da li imate oligomenoreju po tipu PCOS ? jer od rezultata Vasih hormonskih analiza ovisi Vasa sansa za ostvarenje trudnoce i plan kako doci do iste.

Ako je to radjeno u bolnici, mislim da mozete da nadjete i te stare nalaze, trebalo bi da negdje bude protokolisano i u 'starim' knjigama....moracete malo da potrosite vremena...ako je radjeno poslije Vaseg bolnickog lijecenja ili u toku, onda bi vrijednosti hormona trebale biti otkucane na otpusnom pismu.
Pozdrav,
ObGyn
bobica_bg
Novi član
Novi član

Post od bobica_bg »

ja cu tokom dana pogledati sve nalaze koje imam i skenirati.pa cu vam poslati koje trebate,kao sto ste mi rekli.hvala vam na brzom odgovoru.
bobica_bg
Novi član
Novi član

Post od bobica_bg »

danas sam bila i zakazala za sutra kod doktora da bih mogla da vidim ima li u kartonu upisane analize hormona.mada sam ja samo jednom radila hormone ali nisam sve tsh i t4 nisam nisu trazili, a samo jednom su i trazili.secam se jedino da je doktor kazao da treba da uradim da bi se videlo jer sigurno endometrioza i posle je kazao da dva nisu u redu i da je to sigurno zbog endometrioze.posle toga sam operisana.takodje cu vam i skenirati sve otpusne liste i poslati na pp.mozda osim dijagnoze u tekstu ispod nje ima nesto sto ce vam pomoci da imate uvid u to sta su radili.oprostite sto nisam danas sve uradila kako sam rekla.ali nisu hteli da me prime bez zakazivanja.sutra popodne se nadam da ce mi naci te nalaze u kartonu,a ako ne onda cu takodje zvati u zemunu gde sam ih radila.eto ostaje mi samo da sutra to vidim a ne znam kako cu od docekati da svane toliko jedva cekam da vidim ima li nade za mene :(
hvala vam od srca na vasem vremenu i trudu.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Bobice, nekoliko dana pa i nedjelja nece nista promijeniti, opustite se i uradite te testove onako kako se uklapa u Vas redovni raspored, nema potrebe za frku i paniku.
Pozdrav,
ObGyn
bobica_bg
Novi član
Novi član

Post od bobica_bg »

draga doktorka obgyn ja sam vam otpusne i hsg,poslala na pp kao sto ste mi kazali.analize hormona se nadam, da ce sutra da mi stignu.
hvala vam i puno vas pozdravljam :)
Odgovori