Djelovanje kontraceptivnih pilula za vrijeme menstruacije?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Atena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 22, 2006 6:06 pm

Djelovanje kontraceptivnih pilula za vrijeme menstruacije?

Post od Atena »

Postovani!
Vec nekoliko godina koristim Yasmin kontracepcijsku zastitu od Scheringa. Zadnju tabletu iz zadnjeg pakovanja normalno sam popila u utorak, prije pet dana, a jucer sam imala koitus sa erektiranjem u vaginu. Upucena sam da se djelovanje kontracepcivnih pilula donekle nastavlja i u periodu po prestanku uzimanja istih (dakle, i u sedmodnevnoj pauzi izmedju dva pakiranja), ali bih voljela da mi odgovorite kolika je efikasnost koristenja pilula peti dan po prestanku njihovog uzimanja? Odnosno, je li se moze govoriti o riziku za trudnocu? Smijem li nastaviti normalno sa narednim pakovanjem kako sleduje? Proslo pakovanje ispila sam sasvim uredno, ali me taj snosaj za vrijeme menstruacije, u periodu sedmodnevne pauze od tableta, ipak zabrinjava.
Hvala Vam mnogo, unaprijed!

Atena
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

pozdrav Atena....
mogu i da parafraziram, al' verujem da bi ti vise znacio odgovor dr-a, a on glasi:
obgyn - http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=5232 napisao:Sansa da zena koja uzima pilulu ostane u drugom stanju je direktno proporcionalna sa brojem izostavljenih pilula ! Ako zena uzima pilule REDOVNO, svaki dan u odredjeno vrijeme, procenat zastite je 0.1 % ( prevedeno 1 zena na 1000 ostane trudna )...ono sto su istrazivanja pokazala u realnosti jeste da 8 % zena ostanu trudne jer zaborave da uzmu pilule !

racunica* je sledeca: ako zena REDOVNO uzima pilule --> nema ovulacije --> ne moze da zatrudni...... (osim u ovih 0,1% slucajeva)

a u tvom slucaju ni ovaj rizik od 0,1% nije rizik, jer kad bi ti se ovulacija (i pored redovnog uzimanja pilula) IPAK desila, desila bi se 14 dana pre sledeceg ciklusa, ne tokom sedmodnevne pauze/menstruacije.... tako da ne vidim ni jedan razlog za brigu i prekidanje uzimanja pilula.

pozdrav i sve najbolje , jane_doe (*jedan od onih devijantnih Slika likova koji su VOLELI matematiku)
Atena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 22, 2006 6:06 pm

Post od Atena »

Hvala Jane Doe!!
Ma sve sam to ja kao znala, samo losa sam cak i sa 'moguce-stresnim' situacijama i teska panicarka oko svega, a uvijek je najmanje zlo pitati nanovo i cuti odgovor kakav prizeljkujes hehe :-D
Mnogo hvala!
Pozdrav!!!
Odgovori