Dilema oko leka
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
Dilema oko leka
Ustanovljena mi je treca B grupa vaginalnog sekreta i date su mi Povidon jod vaginalete koje sam koristila nedelju dana. Zatim sam cula da to nije lek koji leci trecu grupu, pa sam potrazila savet od neke ginekoloske ordinacije gde mi je receno da koristim Gino-daktonal i Orvazil naizmenicno 10 dana, da bi mi posle neki drugi rekli da nista ne koristim vec da prvo uradim uradim bris. Momak ima vec 2 meseca neko gljivicno oboljenje (prvo je imao genitalni herpes i lecio ga Aciklovirom), prvo je koristio Triderm a sad Daktanol i popio je neku kapsulu (ne znam naziv) -sve po savetu lekara mada nije radio bris. Za razliku od njega nemam nikakve simptome osim pojacanog sekreta iako nismo koristili zastitu. Imamo 25 god. A moje pitanje je zasto tri doktora daju tri razlicita odgovora, i naravno koji je vas savet? Hvala.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 1:11 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Prporucujem Vam da uradite papa-test, takođe je važan i kompletan nalaz kolposkopije, ukoliko možete prepišite ga. Genitalni herpes spada u obolenje izazvano virusom. Kada je aktivno, usled pada imuniteta, obavezno morate iskljuciti bilo kakve odnose. Obolenje je vrlo kontagiozno a prenošenje virusa na grlic može dovesti do kancera.Zato oprezno...
Terapija koju je dobio Vas momak nemože da izleći herpes. Prakticno ne postoji dobar antivirucid koji bi u potpunosti blokirao virus. Uradite zajedno i test, na ureaplazmu, micoplazmu i hlamidiju. Tek ako ovi nalazi budu negativni, mozemo dalje traziti uzroke Vasih problema...
Terapija koju je dobio Vas momak nemože da izleći herpes. Prakticno ne postoji dobar antivirucid koji bi u potpunosti blokirao virus. Uradite zajedno i test, na ureaplazmu, micoplazmu i hlamidiju. Tek ako ovi nalazi budu negativni, mozemo dalje traziti uzroke Vasih problema...
Mozda se nisam dobro izrazila, ali sve je pocelo sa herpesom, sto je pokazao i lab. nalaz i tada se mazao Aciklovirom 3 nedelje, jer crvenilo nije splasnulo, zatim je otisao kod drugog dermatologa koji je rekao da je to gljivicno oboljenje (iz koze penisa mu je izlazio zuckasti gnoj) i dao mu triderm od koga je i ozdravio, ali posle nedelju dana opet crvenilo. Onda mu je dat daktanol i ta kapsula. Znaci imao je herpes koji je verovatno izlecio ali mu se prikacila jos neka infekcija.
Imam jos jedno pitanje: sta znaci ono B u trecoj grupi sekreta?
Imam jos jedno pitanje: sta znaci ono B u trecoj grupi sekreta?
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 1:11 am
Gljivicno obolenje kod muskarca praceno je umerenim svrabom na glansu penisa, crvenilom i ne retko belim naslagama, bilo kako prisustvo gnoja ukazuje na bakterijsku infekciju, sto je kod njega bio slucaj a kod herpesa (virusno obolenje) moze da da se pojavi pored crvenila i promene obicno na rubovima glansa penisa. Bilo bi poželjno dati krv i ispitati titar na herpes virus. Inace Herpes se moze samo zaleciti i posle kraceg ili duzeg peroda ponovo se javlja...
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Kondom, kondom, kondom, kondom..........potrebno je ponovoti onoliko puta dok ne pocnete da ga koristite !!!
1. potpuno je pogresno, neprofesionalno i ne-eticno, postavljati dg i odredjivati th telefonom, e-mailom, prepiskom u novinama u rubrici dr odgovara...ovdje mozete da dobijete informacije o odredjenom oboljenjeu i prijedlog sta bi trebalo da se uradi, ali ne dx ili izbor th za odredjeno oboljenje.
2. Vas decko treba da ode kod urologa koji treba da ustanovi dijagnozu, a to je jedino moguce ako se urade brisevi na gljivice, bakterije, protozoe /Trichomonas vaginalis / kultura brisa na viruse, i test iz krvi na HSV and HPV (IgG and IgM antibodies), a mozda i HIV, Sifilis i Gonoreju...jer ako se testira, neka se testira na sve !!!
3. Vi treba da odete kod ginekologa i da uradite iste testove i da onda nakon obavljenih dijagnostickih testova budete informisani o dx i planu lijecenja.
4. HSV sam po sebi ne izaziva karcinom grlica materice, ali je pokazano u case control study ( level II evidence based medicine ) da ukoliko je infekcija udruzena sa HPV infekcijom / humani papilloma virus / da pacijetkinja ima dvostruku veci rizik za dobijanje cervikalnog karcinoma. Ako se to dokaze onda je potrebno da imate papa nalaz uradjen svakih 6 mjeseci, umjesto svakih godinu dana i jedan put godisnje kolposkopiju, dakle redovne kontrole.
5. Dok se god ne dijagnostikuje od cega Vas partner boluje i cime je uzrokovan Vas pojacan vaginalni sekret, ako imate seksualni odnos - KORISTITE KONDOM !!!!
6. Ako ima samo hsv, davanje kreme Acyclovira nema opravdanosti, jer se pokazalo neefikasnom, nego je potrebno da pije tablete aciklovira, 400mg/3x dnevno / 7-10 dana ukoliko se radi o prvoj epizodi infekcije...ukoliko se radi o re-infekciji ili drugoj epizodi, onda 400/ 3x dnevno / 5 dana, a ukoliko ce biti na supresivnoj terapiji, onda 400 mg / 2x dnevno...svaki dan...pokazalo da aciclovir given orally prevent the reccurrence of disease, odnosno da smanjuje broj ponovnih epizoda bolesti.
Oboje morate da odete kod ljekara, Vas decko urologu a Vi ginekologu i javite se kada se ustanovi dijagnoza.\
Puno pozdrava i cuvajte se !!!
1. potpuno je pogresno, neprofesionalno i ne-eticno, postavljati dg i odredjivati th telefonom, e-mailom, prepiskom u novinama u rubrici dr odgovara...ovdje mozete da dobijete informacije o odredjenom oboljenjeu i prijedlog sta bi trebalo da se uradi, ali ne dx ili izbor th za odredjeno oboljenje.
2. Vas decko treba da ode kod urologa koji treba da ustanovi dijagnozu, a to je jedino moguce ako se urade brisevi na gljivice, bakterije, protozoe /Trichomonas vaginalis / kultura brisa na viruse, i test iz krvi na HSV and HPV (IgG and IgM antibodies), a mozda i HIV, Sifilis i Gonoreju...jer ako se testira, neka se testira na sve !!!
3. Vi treba da odete kod ginekologa i da uradite iste testove i da onda nakon obavljenih dijagnostickih testova budete informisani o dx i planu lijecenja.
4. HSV sam po sebi ne izaziva karcinom grlica materice, ali je pokazano u case control study ( level II evidence based medicine ) da ukoliko je infekcija udruzena sa HPV infekcijom / humani papilloma virus / da pacijetkinja ima dvostruku veci rizik za dobijanje cervikalnog karcinoma. Ako se to dokaze onda je potrebno da imate papa nalaz uradjen svakih 6 mjeseci, umjesto svakih godinu dana i jedan put godisnje kolposkopiju, dakle redovne kontrole.
5. Dok se god ne dijagnostikuje od cega Vas partner boluje i cime je uzrokovan Vas pojacan vaginalni sekret, ako imate seksualni odnos - KORISTITE KONDOM !!!!
6. Ako ima samo hsv, davanje kreme Acyclovira nema opravdanosti, jer se pokazalo neefikasnom, nego je potrebno da pije tablete aciklovira, 400mg/3x dnevno / 7-10 dana ukoliko se radi o prvoj epizodi infekcije...ukoliko se radi o re-infekciji ili drugoj epizodi, onda 400/ 3x dnevno / 5 dana, a ukoliko ce biti na supresivnoj terapiji, onda 400 mg / 2x dnevno...svaki dan...pokazalo da aciclovir given orally prevent the reccurrence of disease, odnosno da smanjuje broj ponovnih epizoda bolesti.
Oboje morate da odete kod ljekara, Vas decko urologu a Vi ginekologu i javite se kada se ustanovi dijagnoza.\
Puno pozdrava i cuvajte se !!!
Evo mene opet. Uradila sam bris na hlamidiju.... pronadjene su ureplazme u znacajnom broju. Pila sam dovicin 7 dana 2x1 i jos uvek koristim vaginalete kantaril (10-14 dana). Na rezultate pape jos uvek cekam. Momak je takodje uradio bris (jer se njegovo stanje ne menja- dok maze tridermom crvenilo glansa nestane a kad prestane sa mazanjem pojavi se za par dana) i u nalazu mu je ustanovljen enterokokus, a kultura na gljivice- negativna. naravno, sad ce krenuti sa terapijom. Mozete mi reci nesto vise o ovoj bakteriji, i kako je moguce da je ja nemam tj. da li se ona moze pronaci ovim brisevima sto sam ja radila?
hpv
caos!imam pitanje za OBGYN-a.citala sam u jednom tvom odgovoru(ako sam dobro razumela) da se hpv moze ustanoviti analizom krvi?da li je to tacno?posto ja imam kondilome,moj decko mi je bio jedini,ali on ih na pregledu nema.ako bi mu i nalaz krvi bio negativan,zanima me kako sam jos mogla da ih dobijem?
unapred hvala!!!
pozz
unapred hvala!!!
pozz