POSTOVANA!
NAJVECEEEEEE VAM HVALA za tako brzi odgovor na moje pitanje.
Evo napisacu istoriju mog problema onako kako to trazite.
Dakle PCOS mi je ustanovljeno putem UZ [pre 5-6godine] i posto sam ja htela da resim problem maljavosti na licu dobila sam DIANE 35 koje su u pocetku delovale ali sam morala da napravim pauzu od par meseci zbog uzasnih glavobolja i kad sam ih nastavila piti isto ko da ih nisam pila, nista se nije desavalo pa sam ih prekinula i problem maljavosti resavala kozmetickim laserom. Zbog pojacane maljavosti ispitivala sam androgene hormone nekoliko puta jer su mi rekli da kod pcos moraju biti poviseni. Kod mene nijednom to nije bio slucaj [ispitivala na razlicita mesta u razlicitim labaratorijama], uvek je testosteron na donjoj granici. Zadnji put ispitivala testosteron i u 8h i u 17h i 2 i 7 dana ciklusa i vrednosti njegove su sasvim u redu.
Kad sam pitala kako je to moguce da nemam muskih hormona povisenih a imam maljavost rekli su mi da se najverovatno radi o preosetljivosti korena dlake.
Zatim, odnos FSH i LH je isto sasvim u redu [dr rekao da sa ovaj odnos nikad ne bi rekao da se radi o PCOS], estrogen normalno raste tokom ciklusa, jedino je bio problem poviseni Cortizol [jutarnja vrednost bila na gornu granicu a popodne je opala] pa mi je dr rekao da se radi o PCOS sa akcentom na nadbubreg i dao mi dexazon 10 dana i utrogestane od 16-26 dan ciklusa.
Nakon toga mi je rekao da se stanje poboljsalo i da se endometrium od prvicnih 4mm udebljao na 7mm i na zadnju kontrolu bio 9mm i posto je reakcija ne utrogestan bila dobra nastavila sam ih piti jos tri ciklusa. Na kontrolu nakon i taj treci ciklus receno mi je da je stanje bolje i da je jedan jajnik policistican a drugi je sada ok i cak je bilo i dominantnog folikula velicine 22x20mm.[tokom nekoliko ciklusa pratila sam si bazalnu temperaturu i njen skok nije 14-dana nego negde 17-og dana ] .Dakle sve je to postignuto samo primanjem utrogestana 6ciklusa pa onda jos 3 ciklusa [znaci 9] i nicim vise.
Na zadnju kontrolu hormona[pre 3 meseca] opet je stanje sa svim ispitanim hormonima [FSH, LH, Estr. Testoster.PRL] bilo ok sem Cortizola koji je opet bio malo izmad gornje granice. Nisam dobila terapiju ovaj put nego mi je receno da ispitam sledeci mesec ponovo Cortizol i Prolaktin [ili hormone stresa] i da kad to radim budem koliko mogu smirenija a ne napeta i uplasena jer ta dva hormona odmah skacu prilikom stresa.
Kad sam pitala dr kako to imam pcos a nemam visok nivo androgenih, secer u krvi mi je do sada isto bio uvek normalan, odnos fsh i lh takodje, on je rekao da jedino sto moze reci je da je pcos nastao radi nadbubrega i da ce videti kakvo je kontrolno nivo prolaktina i cortizola na sledecoj kontroli. Fakat je da sam hipersenzitivna i da se znam “prodrmati” oko kojekakvih sitnica. U prilog tome da mi hormoni reaguju “burno” na realnost i probleme sa kojima se srecem je i to da pre neku godinu zbog bolesti roditelja i moje hronicne brige oko toga dobila sam neregularno krvarenje tamne boje koje je oznaceno kao “estrogenski probiv”.
Znaci sve sto mi je uradjeno kao ispitivanje je ultrazvuk i nista vise i ono sto je koristeno kao terapija je ovaj utrogestan i te DIANE pre 3god.
Mom partneru nisu radjena nikakva ispitivanja sa obzirom da je nas “staz” pokusaja pravljenaj deca poprilicno kratak [svega 6-7meseci]
Sto se tice Dg. Hipoplasticnog uterusa, evo ovako stoji od Dr zapisano:
Spekulum Dg: PVU hipoplasticno i jako inflamirano. OUE tackasti, AVFU hipoplastican. Adneksa obostrano uredna.
Zadnji PAPA test uredan i zadnje mikrobioloske testove isto tako uredne
[Sledeci PAP trebam raditi za 2-3meseca]
Ja se od srca nadam da je moj strah moj jedini problem. Ta bojaznost oko “male materice’ mi se uvecala tim pre sto jednoj mojoj prijateljici koja pokusava ostati u drugom stanju je receno da ne znaju dali ce moci izneti trudnocu do kraja jer ima nedovoljno veliku matericu. Iskreno, ja sam pre toga mislila da je materica “rastegljiv’ organ i nisam ni mislila da moze postojati takav problem, jos manje da ga mogu i meni napisati u dijagnozi
Sa utrogestane cikluse su mi na 29-30 dana, bez njih znale su biti redovne par meseci pa onda se oduze na 35-40 dana, nekad i vise i tako to oduvek od kad sam dobila menstruaciju,- na moje 12god.
Sto se fizickog izgleda tice visoka sam 170cm, teska 64kg. Konstitucija mi je klasicno zenska:), dakle nemam jakih ramena, uske kukove i ... sve to sto asocira na androgeni tip zene, naprotiv, imam normalna ramena i grudi, jako uzak struk i siroke kukove na kojih se zalepi svaki visak u kilogramima:)
Toliko toga sam htela napisati, mozda sam i konfuzno sklopila ove recenice od prevelike zelje da Vam sve napisem odjednom

i molim Vas izvinite zbog nesredjenosti ali se nadam da sam Vam dala nekih korisnih podataka kojima mi mozete pomoci.
Jos jednom Vam se neizmerno zahvaljujem na Vasem odgovoru i Vasem vremenu koje ste mi odvojili.
Od srca vas pozdravljam