dilema oko dijagnoze

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

ikica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Maj 23, 2006 5:53 pm

dilema oko dijagnoze

Post od ikica »

postovana ObGyn, citam Vase postove i divim se Vasoj volji da se odazivate na milion pitanja koja se postave na ovom forumu. Ja sam nedavno postavila pitanje u vezi hipoplasticne materice,medjutim nakon toga sam pronasla na isti ovaj forum vas post :"Manja materica ? Kod zene koja nije radjala ? Je l' to dijagnoza ? ..."
I zbunila sam se totalno :) Ja sam u taj listic koji doktor napise pri pregledu ono sve sta je pregledano procitala da mi pise hipoplastican uterus medjutim mi Dr. to nije pomenuo vec se koncetrisao da postigne ovulaciju [imam pcos,na zadnji pregled jedan je jajnik cistican drug je ok] . Kad sam ga pitala sta znaci mala materica rekao je da je materica materica i toliko ni rec o tome vise, mada ako je tako sto je onda to "oznacio" da je video pri pregledu, dakle ipak nije "materica materica" kako je rekao. Sad citam vas post gde se cudite ono "mala materica kod zene koja nije radjala" i ne znam sada kakve to ima veze sa radjanjem. Procitala sam dosta na netu da zene za malom matericom ne mogu izneti trudnocu do kraja i verujte mi u uzasnoj sam frci jer sam u periodu kada to zelim [imam 30g] i ako sam se do sada bojala dali cu moci ostati u drugom stanju sad se uzasno bojim: sta ako i ostanem u drugom stanju? -ako je istina da su zene sa ovakvom matericom sterilne jer ne moze nista da se uradi po pitanju velicine materice. Ja znam da ginikolog koji izvrsi pregled treba da daje ovakve informacije ali.... tesko je doci do genikologa koji zeli da slusa i da odgovori na makar jedno pitanje pa moram ovako da se "snalazim" :)
Dakle dali velicina materice ima veze sa time dali je zena radjala ili nije i znate li za neku koja je imala ovakvu Dg. a iznela je trudnocu do kraja.
Pozdrav i hvala

[/i]
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Draga Ikice,
Hipoplasticna materica kao dijagnoza postavljena ginekoloskim pregledom ne postoji ! i ja opravdano ne vjerujem u nju...dakle...zelim da Vam odgovorim, ali Vase pitanje nije Vas problem...nego izvor straha, koji je vjerujem bezrazlozan...napisite mi Vasu istoriju problema onako kako je postavljeno u ljepljivoj na pocetku foruma ginekologije...napisite kako je postavljena dijagnoza PCOS ? Kada ? koje su Vam analize radjene ? kakvi su bili rezultati ? koliko dugo pokusavate da ostanete u drugom stanju ? i kako Vam je indukovana ovulacija i koliko puta i kojim lijekovima ukljucujuci doze i dane ciklusa ?...sve !!! sto moze biti vazno...kako i medicinsku istoriju Vaseg partnera i dal i mu je radjena analiza sperme ?
Pozdrav,
ObGyn
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Mozda ovo treba da procitate prije nego nastavimo dalju diskusiju...da se ja ne ponavljam...
Pozdrav,
ObGyn
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Pozdrav,
ObGyn
ikica
Stalni član
Stalni  član

Post od ikica »

POSTOVANA!
NAJVECEEEEEE VAM HVALA za tako brzi odgovor na moje pitanje.
Evo napisacu istoriju mog problema onako kako to trazite.
Dakle PCOS mi je ustanovljeno putem UZ [pre 5-6godine] i posto sam ja htela da resim problem maljavosti na licu dobila sam DIANE 35 koje su u pocetku delovale ali sam morala da napravim pauzu od par meseci zbog uzasnih glavobolja i kad sam ih nastavila piti isto ko da ih nisam pila, nista se nije desavalo pa sam ih prekinula i problem maljavosti resavala kozmetickim laserom. Zbog pojacane maljavosti ispitivala sam androgene hormone nekoliko puta jer su mi rekli da kod pcos moraju biti poviseni. Kod mene nijednom to nije bio slucaj [ispitivala na razlicita mesta u razlicitim labaratorijama], uvek je testosteron na donjoj granici. Zadnji put ispitivala testosteron i u 8h i u 17h i 2 i 7 dana ciklusa i vrednosti njegove su sasvim u redu.
Kad sam pitala kako je to moguce da nemam muskih hormona povisenih a imam maljavost rekli su mi da se najverovatno radi o preosetljivosti korena dlake.
Zatim, odnos FSH i LH je isto sasvim u redu [dr rekao da sa ovaj odnos nikad ne bi rekao da se radi o PCOS], estrogen normalno raste tokom ciklusa, jedino je bio problem poviseni Cortizol [jutarnja vrednost bila na gornu granicu a popodne je opala] pa mi je dr rekao da se radi o PCOS sa akcentom na nadbubreg i dao mi dexazon 10 dana i utrogestane od 16-26 dan ciklusa.
Nakon toga mi je rekao da se stanje poboljsalo i da se endometrium od prvicnih 4mm udebljao na 7mm i na zadnju kontrolu bio 9mm i posto je reakcija ne utrogestan bila dobra nastavila sam ih piti jos tri ciklusa. Na kontrolu nakon i taj treci ciklus receno mi je da je stanje bolje i da je jedan jajnik policistican a drugi je sada ok i cak je bilo i dominantnog folikula velicine 22x20mm.[tokom nekoliko ciklusa pratila sam si bazalnu temperaturu i njen skok nije 14-dana nego negde 17-og dana ] .Dakle sve je to postignuto samo primanjem utrogestana 6ciklusa pa onda jos 3 ciklusa [znaci 9] i nicim vise.
Na zadnju kontrolu hormona[pre 3 meseca] opet je stanje sa svim ispitanim hormonima [FSH, LH, Estr. Testoster.PRL] bilo ok sem Cortizola koji je opet bio malo izmad gornje granice. Nisam dobila terapiju ovaj put nego mi je receno da ispitam sledeci mesec ponovo Cortizol i Prolaktin [ili hormone stresa] i da kad to radim budem koliko mogu smirenija a ne napeta i uplasena jer ta dva hormona odmah skacu prilikom stresa.

Kad sam pitala dr kako to imam pcos a nemam visok nivo androgenih, secer u krvi mi je do sada isto bio uvek normalan, odnos fsh i lh takodje, on je rekao da jedino sto moze reci je da je pcos nastao radi nadbubrega i da ce videti kakvo je kontrolno nivo prolaktina i cortizola na sledecoj kontroli. Fakat je da sam hipersenzitivna i da se znam “prodrmati” oko kojekakvih sitnica. U prilog tome da mi hormoni reaguju “burno” na realnost i probleme sa kojima se srecem je i to da pre neku godinu zbog bolesti roditelja i moje hronicne brige oko toga dobila sam neregularno krvarenje tamne boje koje je oznaceno kao “estrogenski probiv”.

Znaci sve sto mi je uradjeno kao ispitivanje je ultrazvuk i nista vise i ono sto je koristeno kao terapija je ovaj utrogestan i te DIANE pre 3god.
Mom partneru nisu radjena nikakva ispitivanja sa obzirom da je nas “staz” pokusaja pravljenaj deca poprilicno kratak [svega 6-7meseci]

Sto se tice Dg. Hipoplasticnog uterusa, evo ovako stoji od Dr zapisano:
Spekulum Dg: PVU hipoplasticno i jako inflamirano. OUE tackasti, AVFU hipoplastican. Adneksa obostrano uredna.

Zadnji PAPA test uredan i zadnje mikrobioloske testove isto tako uredne
[Sledeci PAP trebam raditi za 2-3meseca]

Ja se od srca nadam da je moj strah moj jedini problem. Ta bojaznost oko “male materice’ mi se uvecala tim pre sto jednoj mojoj prijateljici koja pokusava ostati u drugom stanju je receno da ne znaju dali ce moci izneti trudnocu do kraja jer ima nedovoljno veliku matericu. Iskreno, ja sam pre toga mislila da je materica “rastegljiv’ organ i nisam ni mislila da moze postojati takav problem, jos manje da ga mogu i meni napisati u dijagnozi :(

Sa utrogestane cikluse su mi na 29-30 dana, bez njih znale su biti redovne par meseci pa onda se oduze na 35-40 dana, nekad i vise i tako to oduvek od kad sam dobila menstruaciju,- na moje 12god.

Sto se fizickog izgleda tice visoka sam 170cm, teska 64kg. Konstitucija mi je klasicno zenska:), dakle nemam jakih ramena, uske kukove i ... sve to sto asocira na androgeni tip zene, naprotiv, imam normalna ramena i grudi, jako uzak struk i siroke kukove na kojih se zalepi svaki visak u kilogramima:)

Toliko toga sam htela napisati, mozda sam i konfuzno sklopila ove recenice od prevelike zelje da Vam sve napisem odjednom :) i molim Vas izvinite zbog nesredjenosti ali se nadam da sam Vam dala nekih korisnih podataka kojima mi mozete pomoci.
Jos jednom Vam se neizmerno zahvaljujem na Vasem odgovoru i Vasem vremenu koje ste mi odvojili.
Od srca vas pozdravljam
ikica
Stalni član
Stalni  član

Post od ikica »

Zaboravila sam pitati- kakve su to tamne pruge koje pregledate tamo odakle se javljate a kod nas najverovatno nisu ni culi jos za to? :(
Gledam se u ogledalo sada, licim si pomalo debilno kako zbunjeno trazim nesto na sebe a ne znam kako to treba da izgleda :lol:

Poz.
ikica
Stalni član
Stalni  član

Post od ikica »

Postovana ObGyn samo da dodam nove informacije u vezi onoga sto sam pitala.
Dakle novi kontrolni rezultati hormona Cortisola i Prolaktina su pokazali da je sada Cortizol ok, u granicama je normale [pre toga je vio visok], ali sada je pa Prolaktin visok=50 , ref. vrednosti od 1,3-25. :cry:
Poslata na CT hipofizu :cry: Valjda cu ovih dana to trebati uraditi.
Zabrinuta je mala rec... :)
Pozdrav,
D.
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

prolaktin je hormon stresa i nije dovoljna samo jedna jgova vrednost. meni su ga merili u 8, 11, 13,23 h. Znaci isla sam u bolnicu na jedan dan da bi mi izvadili te nalaze. Jutarnja vrednost prolaktina je uvek najvislja!
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
ikica
Stalni član
Stalni  član

Post od ikica »

Draga Blondi, meni su ga merili jednom i to u 8h ujutro i poslali me pravac na CT hipofize :o
Kad sam na klinici (jednoj privatnoj) pitala oko cene snimanja rekli mi da oni ne rade CT na hipofizu jer je besmisleno i jer ne daje tacan presek i da treba raditi magnetnu, sve ostalo je kao -dzaba:)
Idi pa ih razumi:)
Ko bi se tek tu setio da meri prolaktin vise puta :-?
Poz.
Gandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am

Post od Gandra »

Prolaktin se meri vise puta naime u momentu uboda igle u venu vrednost prolaktina je velika i ne odgovara pravoj vrednosti zato se koristi Venflon ili Braunila igla koja se postavi u venu pa se krv vadi posle pola sata, 3 do 4 puta u toku danakao sto je Blonde rekla.
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Koliko ja znam ako se sumnja da hipofiza nije ok onda se radi magnetna i to kad su vrednosti abnormalne. otidji ti lepo na jedan dan u bolnicu i preispitaj sve hormone zajedno sa prolaktinom. U privatnim ordinacijama znaju da laziraju rezultate, meni se to desilo. Da sam na tvom mestu ja bi to sve jos jednom proverila pa tek onda isla na magnetnu!
Puno srece ti zelim i nadam se da rezultat prolaktina nije validan!
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
ikica
Stalni član
Stalni  član

Post od ikica »

Hvala vam cure na odgovorima jako mi puno znaci kad cujem vasa misljenja i iskustva, to mi dodje kao melem na ranu :oops:

Na kraj pameti mi nije palo da se neko moze zezati tako orkutno i pisati rezultate od pamet, imajuci u obzir njihovu nesavesnost i neprofesionalizam sad vec debelo sumljam da nesto tu nije kako treba i da oni samo gledaju da ti drpnu novac [a hormonalne pretrage svi znamo koliko su skupe] posto kako vidimo vadili su mi krv jednom i to niko nije obracao paznje na igle ili pa da uzmu krv nakon pola sata ili pa tokom dana, ma jok, jednom u 8h i toliko, i Dr kad je video rezultat i pravac na kompjutersku tomografiju. Pitala sam ga lepo, dali je moralno to posto sam u nekom peridu zivota koji mi je jako tezak i stresan i totalno sam nesredjena pa da nije od toga, ali on rekao da uvek cim vidi povisen prolaktin prvo sto se radi je ispitivanje hipofize da se vidi dali je neki adenom hipofize ili je neki finkcionalni poremecaj hipofize pa onda da prepise Bromergon kao terapiju.
Icicu kod Dr. da mi da uput za ponovno ispitivanje hormona [mada ostali hormoni su bili ok] ,naravno ako hoce da napise uput jer on vec napisao uput za snimanju hipofize pa ko zna hoce li se "smilovati" da poslusa me ili ce i dalje insistirati na CT hipofize.
Prosto da odlepis- sto od brige koje imas na glavi, sto od to sto te "setaju" po ambulantama i labaratorijama i sto bacas pare kao blesav i to ni za sta.
Hvala vam jos jednom i lep pozdrav!
ikica
Stalni član
Stalni  član

Post od ikica »

Posto doktor nije hteo da napise uput za ponovno vadjenje hormona nego je insistirao na kompjuter hipofize i poslao me tamo, ja sam snimila hipofizu na CT i rezultat je sledeci: - Serija aksijalnih preseka uradjena na 1mm. Topogram ne prikazuje destrukciju sela turcike. I prednji i zadnji deo sela turcike ne prikazuju destruktivni momenat. U predelu hipofize nema atenuiranje kontrasta u smislu patomorfoloskog naoda. srednje partije mozga sa bazalne ne pokazuju bitna otstupanja.
Dr. koji je gledao rezultat rekao da ovo nosim dr koji me poslao i da nema nista bitno.
Znaci kapiram da je rezultat CT negativan u smislu adenoma hipofize, znaci ispada da je prolaktin povecan[ako su tacne labaratoriske pretrage] zbog recimo stresa jel?
Dali je terapija ista i kod adenoma i kad nema adenoma?
I dali bih recimo mogla nekako drugacije da spustim prolaktin ili mora sa lekovima?
Pozdrav svima
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Dijagnoza PCOS je zasnovana na dva od tri slijedeca kriterijuma na osnovu dogovora evropskog i americkog udruzenja reproduktivnih ginekologa iz 2004 u Rotterdamu:

1. oligo- ili anovulacija
2. hyperandrogenizam
3. UZ nalazu policisticnih ovarija
.

Objasnjenje termina:

- oligoovulacija znaci da imate prorijedjene / neredovne cikluse a anovulacija da imate izostanak menstruacije vise od 6 mjeseci. U ogromnoj vecini slucajeva ako zena ima redovnu menstruaciju ima i ovulaciju, sto je slucaj kod Vas.

- hyperandrogenizam jeste ekscesivno povecana koncentracija muskih spolnih hormona koja rezultira u povecanoj maljavosti po muskom tipu dlakavosti...na licu, vratu, izmedju grudi, po grudima, unutrasnjim stranama butina...na donjem dijelu ledja. Postoji nekoliko uzroka hyperandrogenizma, a medju njima je najcesci PCOS iza koga slijedi idipatski hyperandrogenizam ( ne znamo mu uzrok ), zatim tumori jajnika i nadbubreznih zlijezda, manjak enzima koji igraju bitnu ulogu u metabolizmu jajnika, Kushingov sindrom, hiperprolaktinemija...et cetera.

Oko 60 % muskih spolnih hormona se luci kod zena iz jajnika, a ostatak iz nadbubreznih zlijezda, koze.

- UZ slika PCOS mora da sadrzi slijedece :

1. da je uradjena u prvo polovini menstrualnog ciklusa ( prije ovulacije ) i da SVAKI jajnik ima 12 ili vise folikula koji su dimenzija izmedju 2-9 mm !
2. ili da je volumen jajnika > od 10 ml ! Sve ostale slike ovarija su nedovoljne za dijagnozu
.

U toku prve faze ciklusa hormoni hipofize FSH i LH uticu na jajnik da proizvodi mnogo folikula od kojih ce jedan ( po metodi slucajnoj izbora ) da postane vodeci i da uzrokuje atreziju ( uginuce ostalih ). Folikuli imaju jedan sloj celija koji se zove theca cells i koji luci androgene ( muske spolne hormone ), a koji su pod uticajem LH ( luteinizirajuceg hormona ). Sto je vise folikula u jajniku vise je theca cells i vise anrogena sto ne dozvoljava metodom feed backa ( zajedno sa povisenim estrogenom ) rast vodeceg folikula kao niti ovulaciju i ti svi mali folikuli propadaju !!!

Po nacini postavljanja dijagnoze i tretmanu Vaseg ginekologa on je negdje zakasnio ili potpuno propustio dio edukacije na specijalizaciji koja se zove reproduktivna endokrinologija ! pa je prema tome i sve ovo sto se desava sa Vama dovelo do dileme oko dijagnoze ! Ili mora da se vrati u skolu, ili Vi mijenjajte ginekologa.

Dakle...ja ne mislim da Vi imate dijagnozu PCOS iako Vasi ciklusi jesu produzeni ponekad do 40 dana, oni jos uvijek mogu biti ovulatorni...kao sto je i pokazao UZ u drugoj fazi ciklusa koji je pokazao vodeci folikul od 20x22 mm koji je bio pred prsnuce po dimenzijama.

Nacin da provjerite da li imate ovulatorne cikluse jeste da kupite LH kit ili da uradite vrijednost progesterona u drugoj fazi ciklusa.
Ovulacije se desava u svakom ciklusu 2 nedjelje prije slijedece menstruacije sto znaci da Vi treba da 3 dana prije ocekivane ovulacije pocnete da koristite LH kit, i da imate seksualne odnose kada nalaz postane pozitivan, ako nestrpljivo zelite trudnocu bas sada...ili da poslije ovulacije ( nedjelju dana prije ocekivane menstruacije ) uradite nivo progesterona, i da provjerite gdje se nalazi Vas nivo na referentnoj vrijednosti laboratorije u kojoj ga radite...i da je u ovulatornoj fazi.

Vasa hiperprolaktinemija nije vrlo ubjedljiva ( jedna povisena vrijednost !) i slazem se sa Blonde da je nedovoljno da se postavi dijagnoza hiperprolaktinemije ( bez ikakvih simptoma, bez ikakvih nalaza na fizikalnom pregledu ) i da se odmah pacijentkinja salje na CT glave, koji usput receno i nije dijagnosticki test za adenome fipofize nego MRI sella turcika. A i Ct je normalan kao sto smo i ocekivali...nepotrebno bacanje para...i izlaganja pacijentkinje zracenju.

Terapija Utrogestanom...sto je progestin...koji ne dovodi do zadebljanja endometrijuma nego do stanjivanja ! pa sam zaista iznenadjenja da je kod Vas protiv zakona fiziologije doveo do zadebljanja ! UZ mjerenje endomterijuma je kod Vas nepotrebno ! kao i davanje najomiljenijeg lijeka Yu ginekologa !

Pored Vase dugacke istorije niste mi napisali Vase godine i Vaseg partnera, ali pretpostavljam da ste mladji od 30. Ukoliko sam u pravu onda nema potrebe da radite bilo kakva ispitivanja hormona ponovo, jer su prethodni testovi bili normalni ! Zaboravite odlaske Vasem ginekologu osim redovnih godisnjim papa nalaza i zabavljajte se slijedecih godinu dana, i uradite mjerenje ovulacije ili progesterona.
Ako se trudnoca ne desi u slijedecu godinu dana javite se opet...nadam se da cu se jos javljati ovdje, a ako se desi trudnoca ...zahtijevam kolace u najboljoj poslasticarnici u Vasem gradu.

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ikica
Stalni član
Stalni  član

Post od ikica »

Da bi neko bio izvrstan doktor kao sto ste Vi, mora biti pre svega izvrstan covek. SVAKA VAM CAST Dr. ObGyn!!! Gotovo da delujete nestvarno :lol:

Sve poslasticarnice ovog grada nadam se da cekaju na Vas!!! :D
Lep pozdrav i uspesan rad!
Odgovori