desetogodisnji problem
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jul 11, 2006 10:38 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
desetogodisnji problem
Znam da je o cisit bilo dosta reči, izvinjavam se ali mi ipak nešto nije jasno.
Već 10 godina imam problema sa cistom na levom jajniku koja varira od 4 do 8 cm. Bila sam kod par lekara i svaki je imao poseban pristup. U početku cistu sam lečila antibioticima i ona je pucala. Medjutim neki lekari su bili za operaciju, a ovaj poslednji lekar mi je samo nadgleda bez ikakve terapije. Koristila sam Diane35 4 meseca ali se cista nije povukla, mirovala je. Pošto ja i moj dečko želimo da pravimo bebu ostavila sam dijane pre dva meseca. Sada imam bolove i cista se uvećala za 7mm.
Da li postoji još neki način da se leči cista?
Meni je bitno samo da rodim prvo dete a posle ću izaći lako na kraj sa njom.
Menstruacije su redovne, povremeno imam jake bolove (pucanje ciste).
Poslednji put (pre dve godine) marker CA125 mi je bio povećan. Genetski nemam predispozicije za tumor. Svi ostali nalazi su uredni. Imam 30 godina.
Već 10 godina imam problema sa cistom na levom jajniku koja varira od 4 do 8 cm. Bila sam kod par lekara i svaki je imao poseban pristup. U početku cistu sam lečila antibioticima i ona je pucala. Medjutim neki lekari su bili za operaciju, a ovaj poslednji lekar mi je samo nadgleda bez ikakve terapije. Koristila sam Diane35 4 meseca ali se cista nije povukla, mirovala je. Pošto ja i moj dečko želimo da pravimo bebu ostavila sam dijane pre dva meseca. Sada imam bolove i cista se uvećala za 7mm.
Da li postoji još neki način da se leči cista?
Meni je bitno samo da rodim prvo dete a posle ću izaći lako na kraj sa njom.
Menstruacije su redovne, povremeno imam jake bolove (pucanje ciste).
Poslednji put (pre dve godine) marker CA125 mi je bio povećan. Genetski nemam predispozicije za tumor. Svi ostali nalazi su uredni. Imam 30 godina.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Da ne zaboravim ciste se ne leče ni antibioticima! Eventualno se mogu dati u slučaju upale ciste, sasvim je dovoljno da se punktira iglom, a dobijena tečnost pošalje na citološki pregled i eventualno bakteriološki ispitivanje.
Naravno da se strategija zasniva i na ultrazvučnom pregledu tj. izgledu ciste, debljina zida, mešovita građa, debljina pregrada unutar ciste, gustoća sadržaja, nivoi tečnosti itd.
Pozdrav Dr Peđa
Naravno da se strategija zasniva i na ultrazvučnom pregledu tj. izgledu ciste, debljina zida, mešovita građa, debljina pregrada unutar ciste, gustoća sadržaja, nivoi tečnosti itd.
Pozdrav Dr Peđa
-
- Novi član
Juče sam bila kod doktora ali novog. Prepisao mi je Primolut-Nor-5 2x1 10 dana pa posle menstruacije da se javim, i da izvadim nalaz CA125. Cista se za 3 dana uvećala 5mm (6,2x4,9). Kaže da 1000% nije ništa opasno. Volelal bih da sačuvam jajnik ako je ikako moguće. Čitala sam o ostalim sličnim slučajevima pa Vas neću zamarati.
Hvala Vam mnogo na odgovoru! Pozdrav!
Hvala Vam mnogo na odgovoru! Pozdrav!
-
- Novi član
U pitanju je vodena cista koja povremeno se javlja i puca. Da imam endometriozu za 10 godina bi se to pokazalo. A sem toga kada tri doktora sa iskustvom na osnovu ultra zvuka, pregleda i nalaza utvrde da je vodena cista pretpostavljam da je onda tako. Verovatno veliki faktor ima i genetika jer u mojoj familiji nije bilo zabelezenih slucajeva pa se nadam da necu biti ja izuzetak.
Jedino me brine taj CA125 povisen mada mi je doktorka tada rekla da imam malu upalicu materice. Mozda zbog toga. I naravno, brine me to sto cista ne nestaje vec par meseci. Doduse sa Dianama je mirovala, kada sam prestala da ih pijem posle dva meseca je jajnik podivljao i to u periodu plodnih dana (pretpostavljam zbog folikula). Ako bude potrebna operacija a povecava sansu zaceca pristacu.
Jedino me brine taj CA125 povisen mada mi je doktorka tada rekla da imam malu upalicu materice. Mozda zbog toga. I naravno, brine me to sto cista ne nestaje vec par meseci. Doduse sa Dianama je mirovala, kada sam prestala da ih pijem posle dva meseca je jajnik podivljao i to u periodu plodnih dana (pretpostavljam zbog folikula). Ako bude potrebna operacija a povecava sansu zaceca pristacu.
-
- Novi član
Probaću da budem još malo dosadna
Da li od Primolut Nora mogu da izrazito bole bradavice? Elem, ja i dečko smo pravili bebu ovaj mesec, a od 12.07. pijem Primolut-Nor 2x1 10 dana (poslednja menstruacija 27.06., ciklusi su redovni u trajanju 27-29 dana). Ako je trudnoća u pitanju da li može da zasmeta plodu u prvim danima trudnoće?
Hvala Dr Pedja!

Da li od Primolut Nora mogu da izrazito bole bradavice? Elem, ja i dečko smo pravili bebu ovaj mesec, a od 12.07. pijem Primolut-Nor 2x1 10 dana (poslednja menstruacija 27.06., ciklusi su redovni u trajanju 27-29 dana). Ako je trudnoća u pitanju da li može da zasmeta plodu u prvim danima trudnoće?
Hvala Dr Pedja!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Tu cistu koja ne reaguje na kontraceptivne pilule nakon 3mjeseca koristenja treba hirurski odstraniti. Metoda izbora za Vas jeste laparoskopska cistektomija i ako je moguce sacuvati sto je vise tkivo jajnika. Napisali ste da Vam je povisen Ca 125 ali ne i koliko je povisen ?
Niste napisali niti ultrazvucne karakteristike ciste ?
Kada budete imali laparoskopiju tada ce Vas pod uvecanjem pregledati cijela karlica i abdomen i ako imate ednometriozu onda cemo o tome govoriti...ne volim preporucivati nista na osnovu 'sta bi trebalo ako je ovo'...
Ako ostanete trudni na Primolut Nor nema nikakve opasnosti po embrion, iako mi nije jasno zasto ga pijete ?
Srecno.
Niste napisali niti ultrazvucne karakteristike ciste ?
Kada budete imali laparoskopiju tada ce Vas pod uvecanjem pregledati cijela karlica i abdomen i ako imate ednometriozu onda cemo o tome govoriti...ne volim preporucivati nista na osnovu 'sta bi trebalo ako je ovo'...
Ako ostanete trudni na Primolut Nor nema nikakve opasnosti po embrion, iako mi nije jasno zasto ga pijete ?
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Novi član
Proverila sam CA125 i iznosi 21 a gornja granica je 35, tako da je taj nalaz OK. Verovatno onda nije endometrioza
, a onaj prvi nalaz od pre dve godine je bio verovatno povisen zbog upale. Proverila sam i Beta HCG i on je bio 0.3. Sada cekam ciklus pa kad prodje odoh na kontrolu.
CA 125 sam proverila nakon terapije Primolut-a. To je validan nalaz?? Ili sam trebala pre terapije?

CA 125 sam proverila nakon terapije Primolut-a. To je validan nalaz?? Ili sam trebala pre terapije?
-
- Novi član
Drugi dan ciklusa imala sam jake bolove. Sedam dana sam bila u bolnici na ispitivanju.
Cista koja je bila anehogenog sastava za 15 dana postala je zamucena velicine 4.5x4.9.
CRP je bio 84 a SE 24, CA 125 je 21.
Nakon antibiotske terapije CRP i SE su smanjeni. Cista je jos uvek prisutna. Zakazana mi je kontrola za mesec dana pa je moguca i laparaskopija.
I pre mi se desavalo da imam bolove i posle antibiotika je sve prolazilo i cista je pucala (vodeni sadrzaj).
Da li je moguce da je hronicna upala jajnika u pitanju? Da li postoji i neko drugo objasnjenje osim endometrioze?
Cista koja je bila anehogenog sastava za 15 dana postala je zamucena velicine 4.5x4.9.
CRP je bio 84 a SE 24, CA 125 je 21.
Nakon antibiotske terapije CRP i SE su smanjeni. Cista je jos uvek prisutna. Zakazana mi je kontrola za mesec dana pa je moguca i laparaskopija.
I pre mi se desavalo da imam bolove i posle antibiotika je sve prolazilo i cista je pucala (vodeni sadrzaj).
Da li je moguce da je hronicna upala jajnika u pitanju? Da li postoji i neko drugo objasnjenje osim endometrioze?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Treba izvaditi cistu ! Razgovarajte sa Vasim ginekologom koji ce raditi laparoskopiju da zelite da Vam se cista izvadi. Radiolosko / ultrazvuno citanje nalaze trebalo bi da bude mnogo vise specificno ! a ne da pise
'zamucen' sadrzaj ...
Ovo nije razlog za lezanje u bolnici...
'zamucen' sadrzaj ...
Ovo nije razlog za lezanje u bolnici...
...pa sat su Vam radili sedam dana ? zbog vadjenje krvi ste mogli da dodjete u laboratoriju i da dobiju rezultate !? zar ne ?Sedam dana sam bila u bolnici na ispitivanju
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Novi član
Verovatno da bi pratili rast ciste jer bas znam za slucaj jedne devojke kojoj je cista za dva dana narasla 4cm pa je bila skoro 9cm, hitno su je operisali. Mozda i zbog moguceg bola.
Ovo sve pisem sa posla pa nikako da ponesem nalaz i zapisem sve sto je napisano. Ja se izvinjavam ako sam bila ne dovoljno jasna. Hvala Vam na strpljenju!
Ovo sve pisem sa posla pa nikako da ponesem nalaz i zapisem sve sto je napisano. Ja se izvinjavam ako sam bila ne dovoljno jasna. Hvala Vam na strpljenju!