Da li deca majki starijih od 35 godina isto toliko zdrava i prava kao i deca majkih mladjih od 35 godina?
U zadnje vreme citala sam da deca starijih majki imaju vise sansi za autizam,onda sledi astma,opake bolesti kao decija leukemija.. ono sto se ne moze videti u toku trudnoce genetskim testovima
Sva sreca Down i ostalih 11 hromozomat.oboljenja se otkrivaju amniocentezom.,ali eto opet su povezani sa staroscu majke.
Da li na kraju(sudeci po ovim istrazivanjima) zene starije od 35 upste treba da razmisljaju o radjanju dece?
Koje je vase misljenje?...Inace imam 36 i u trecem sam mesecu trudnoce...,bacila sam se u razmisljanje...
Deca starijih majki........
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 20, 2008 10:54 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Deca starijih majki........
Nisam ljekar,ali ti mogu ispricati svoje iskustvo,pa eto....Ja imam 29god.,a prije 4 god.sam rodila djevojcicu sa Downom koja je umrla peti dan nakon rodjenja,inace prema nalazima nismo imali nikakve sanse da nam se to dogodi,imamo porodicnu anamnezu bez sl.slucajeva....al da ne duzim,prije 2 mjeseca moja strina je u svojoj 43 god.rodila svoju prvu,i to savrseno zdravu bebu...Sta ce biti kasnije,to ne znam ali bih ti preporucila da se ne brines previse i da uzivas u trudnoci,jer lose stvari se dogadaju ali je vise onih lijepih,zato budi pozitivna....ja jesam i pored svega... 

RANIA ,zao mi je zbog tvog slucaja,nadam se da nisi pokleknula, i da ces (ili si vec) roditi i drugo dete!....to ti od srca zelim.....
znam da se moze desiti i mladjim majkama da rode decu sa Down-om,ali da je verovatnoca i ucestalost veca kod starijih zena.
Trebalo bi da razmisljam pozitivno,ali ovaj internet je pun koje kakvih stvari i clanaka o svemu i svacemu,da covek sto ga vise cita to vise ludi.Kome verovati ?
znam da se moze desiti i mladjim majkama da rode decu sa Down-om,ali da je verovatnoca i ucestalost veca kod starijih zena.

Radi se o tome da se s godinama ćelije u telu, a pogotovo polne ćelije, doživljavaju više deoba a samim tim se povećava šansa za mutacije, plus raznorazni spoljni faktori koji mogu da povećaju rizik od neželjene mutacije. Na kraju se sve svodi na pitanje verovatnoće i na kojoj strani će da se nađete bez obzira na godine.
Genetska testiranja budućih roditelja mogu samo da ukažu da postojanje verovatnoće da će se neka bolest dogoditi ili neće ali nisu nikakva čvrsta garancija da to što bude pisalo na tom parčetu papira je 100% tačno. Jednoga dana će to i značiti, ali za sada, nema garancije.
Genetska predospozicija je samo verovatnoća. Nešto poput bacanja novčića - 50% pismo, 50% glava: Što je manji broj bacanja, odstupanja su veća u korist jedne ili druge strane.
Druga studija kaže da su deca starijih roditelja inteligentnija.
Možda ne baš prikladno poređenje: Najbolje je kupiti nov auto jer on je izašao sa trake i samim tim je ispravan, ali... Može lako da se desi da vam se smeje komšija koji je kupio isti takav auto polovan a njegov radi kao švajcarski sat, a vaš malo pa malo pa kod majstora i to sve u garantnom roku. A komšija uštedeo velike pare... i ima i za letovanje i zimovanje, i ne plaća majstore.
Genetska testiranja budućih roditelja mogu samo da ukažu da postojanje verovatnoće da će se neka bolest dogoditi ili neće ali nisu nikakva čvrsta garancija da to što bude pisalo na tom parčetu papira je 100% tačno. Jednoga dana će to i značiti, ali za sada, nema garancije.
Genetska predospozicija je samo verovatnoća. Nešto poput bacanja novčića - 50% pismo, 50% glava: Što je manji broj bacanja, odstupanja su veća u korist jedne ili druge strane.
Druga studija kaže da su deca starijih roditelja inteligentnija.
Možda ne baš prikladno poređenje: Najbolje je kupiti nov auto jer on je izašao sa trake i samim tim je ispravan, ali... Može lako da se desi da vam se smeje komšija koji je kupio isti takav auto polovan a njegov radi kao švajcarski sat, a vaš malo pa malo pa kod majstora i to sve u garantnom roku. A komšija uštedeo velike pare... i ima i za letovanje i zimovanje, i ne plaća majstore.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 20, 2008 10:54 pm
Sreca moja pa vec imam sina od 11 god ,a 2 god. nakon gubitka moje djevojcice rodila sam ponovo.Moja radost,jos jedna,hvala Bogu,potpuno zdrava djevojcica od 4400gr.Ine odustajem,zelim jos jedno maleno...Ainternet,pa ja sam gotovo izludila citajuci kontradiktorne podatke,a tacne odgovore sam dobila bas na ovom sajtu i zato ga se i dalje drzim.Ponovo kazem,opusti se i uzivaj,i nista se ne nerviraj....Ili tako nekako ide pjesma

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Kontakt:
Ja sam svoje prvo dete rodila u 37. Hvala bogu za sada je zdravo i pravo, nadam se da ce tako i ostati. Drugo planiram u skorije vreme, znaci posle 40-te. Ne razbijam glavu o takvim stvarima, okolnosti su jednostavno takve bile da se meni to kasnije dogodilo, ali meni ne smeta. Moje dete se ni u cemu ne razlikuje od dece mladjih majki.
U prethodnoj trudnoci odradila sam sve potrebne preglede pa tako nameravam i u sledecoj.
Probaj da se time ne opterecujes i uzivaj u svojoj trudnoci.
U prethodnoj trudnoci odradila sam sve potrebne preglede pa tako nameravam i u sledecoj.
Probaj da se time ne opterecujes i uzivaj u svojoj trudnoci.