Dajte mi savet!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

mici70
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 19, 2009 9:43 pm

Dajte mi savet!

Post od mici70 »

Imam 40 godina i samohrana sam majka. Moje dete ima dve godine i 3 meseca. Zbog te trudnoce sam posto sam se odlucila za bebu izgubila posao i od tada sam na birou rada. Sa parama s obzirom da smo vrlo skromni, jos kako tako izlazim na kraj, dovoljno je za osnovne potrebe. Nedavno sam otkrila da sam ponovo trudna. Razbijam glavu danima sta da radim. Na oca deteta ne mogu mnogo da racunam, mozda nesto malo novcano, ali na neku pravu pomoc ne. Nikog drugog nemam ko bi mi pomogao i to je ono sto me najvise muci. Prethodna trudnoca je dosta pogorsala moje zdravstveno stanje (dobila sam hronicnu bolest) i postoji mogucnost da se to sa novom jos vise pogorsa.
Najlakse bi bilo odreci se drugog deteta, jer to znaci mnogo manje problema, stresa, mogucnost da se ponovo zaposlim, da se vratim normalnom zivotu i svom prvom detetu pruzim napokon normalni zivot. A opet pored toliko tih stavki na delu lista protiv, ja ne mogu da ne razmisljam o onoj pozitivnoj makar bila i jedna jedina, da u sebi nosim jedno malo bepce koje ce verovatno biti slicno onome koga vec drzim u svom narucju. Ne ocekujem da vi odlucite umesto mene, odluka lezi iskljucivo na meni. Znam da je mnogo zena koje zele bebe a nemaju ih, ali mislim da je malo onih koji su u mojoj situaciji. Vecina uz sebe ima stabilnog partnera, porodicu, verovatno i novcano moze sebi da priusti bebu.
Imam li pravo da zbog novog zivota mozda vec rodjenom detetu uskratim zdravu majku, normalni zivot? Dakle probajte da se postavite u moju situaciju pa me posavetujete. Mozda postoje jos neki aspekti koje ja trenutno ne vidim???
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Re: Dajte mi savet!

Post od isidora »

Kao sto i sama znas, ne moze niko da odluci umesto tebe. Cak i da ti neko kaze sta bi uradio da je natvom mestu, to je samo savet nekog virtuelnog poznanika...

Zao mi je...

S jedne strane blagoslov, a s druge... :-?
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

Joj, strasno...mogu misliti koliko je teskodoneti odluku!
Da li ce nova trudnoca pogorsati tvoju bolest u toj meri da ne mozes da brines o jednom detetu a kamoli o dvoje?
Da li ce to dovesti do toga da novcano ne mozes da izdrzavas jedno dete a tek jos dva?
Imam osecaj da ti u stvari zelis abortus ali te grize savest zbog te zelje pa hoces mi forumasi da te tesimo, sto mi je OK!
Ja ne znam sta bi radila da sam na tvom mestu jer sve je drugacije kada dozivis, a kao posmatrac lako je govoriti sta da radis.
Ja iskreno ne bih volela ja da rodim drugo dete u takvim uslovima, ali to je samo moje misljene. Ne kazem da bih ja abortirala,mozda ne bih jer bi me grizla savest a mozda i bih, ne znam...verujem da je jako tesko doneti odluku.
Ali ono sto tebi treba da bude jasno je da ne treba uopste da te grize savest ma koju god odluku donela!
mici70
Novi član
Novi član

Post od mici70 »

Pa ne, iskreno da trenutno zivim u nekim malo boljim uslovima ne bih nikada ni pomislila na abortus kao opciju. Iako mi se zivot jako promenio sa odlukom da rodim dete, nisam zazalila zbog toga. Volim decu i mislim da je moje dete najbolje sto mi se ikada dogodilo. Jeste nam tesko, ali guramo.
Ovo drugo je bio jedan vrlo nesrecan splet okolnosti i iskreno najbolje resenje bi bilo da nisam ni ostala trudna, ali sad....ne mozemo da vratimo vreme unazad.
Da nema te bolesti koja realno moze, a ne mora da li se pogorsa za vreme trudnoce a pogotovo posle nje i da imam bar kakvu takvu pomoc (ili da bar mogu da je platim), znala bi sigurno kako da se odlucim. Ovako se rastrzem u mislima izmedju buducnosti koja je vrlo neizvesna i zelje da budem mama i drugi put.
Naravno da ne trazim od vas da donesete odluku umesto mene, ali neki put coveku pomogne kad otvori dusu pa i pred ljudima koje ne poznaje.
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

Svakako da je lakse kada otvoris dusu. Javljaj nam kako se odvijaju stvari. Nadam se da ces uskoro doneti odluku...
Little monster
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Sep 07, 2008 8:35 pm

Post od Little monster »

Mozda ce moj savet biti suvise naivan i mozda verujem da jos neko u ovom svetu brine o drugim ljudima ali misli da bi na primer mogla da se raspitas u domu zdravlja u savetovalistu za planiranje porodice kakve su ti mogucnosti. Mozda postoje neke pravne mogucnosti za finansijsku pomoc samohranoj majci pa da se posavetujes sa doktorima iz oblasti koja se bavi tvojim problemom kolike su sanse da se bolest pogorsa ne daj Boze. Da se i ti doktori ukljuce u savetovanje pa da u saglasnosti sa njima doneses odluku. U svakom slucaju zelim ti puno srece i da kakva god odluka bila trebas da budes sigurna u nju i da se posle ne osvrces i pitas sta bi bilo da sam odlucila drugacije.
mici70
Novi član
Novi član

Post od mici70 »

Odlucila sam da zadrzim bebu. Pa neka nam je Bog u pomoci!
Pera90ns
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 08, 2009 1:58 pm

Post od Pera90ns »

mici70 napisao:Odlucila sam da zadrzim bebu. Pa neka nam je Bog u pomoci!
Svaka cast!!! Zelim Vam sve najbolje!!!
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

mici70 napisao:Odlucila sam da zadrzim bebu. Pa neka nam je Bog u pomoci!
Čestitam! Samo napred... Biće sve u redu.

I ja se nalazim u sličnoj situaciji sa bitnom razlikom što radim (plata mizerna) i imam ko da je čuva, hronična destruktivna bolest (to znači, pogoršanje sa godinama i sl.), čekaju me dve veće operacije i tako to... Pre nekih dva meseca bilo je ono jesam-nisam trudna i LUPANJE GLAVOM O ZID. Na kraju sam ipak znala da bi moj odgovor bio da zadržim bebu. Ali, bebe na kraju nije bilo. Lažna uzbuna.

Ej, znam da nije medicinski problem, ali ipak da pitam: Zna li neko kako se dokazuje podstanarski status? Aha, može ugovor o zakupu stana/kuće, pretpostavljam, ali da li oni koji su to smislili znaju koliko se onda plaća kirija a i stanodavci baš ne vole da im stiže poresko rešenje i na to ime (tako da ova vrsta dokaza otpada).
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

Mame,

DA li neka od vas zna da li postoji ikakva mogucnost da se ukine pdv na hranu i pelene.Ja ne znam koliko ste upucene ali citrala sam da pelene i hranu bas nameravaju da poskupe. :o :o :o :o :o :o Ako neka od vas zna na koji nacin moze da se pokrene inicijativa, ili ako vec jeste da li treba da se potpise neka peticija, da se izadje pred vladu da se dize uzbuna, da se spava na tramvajsnim sinama, evo ja cu prva.Pa, stvarno ne znam sta je jos ostalo, da gule kozu :(

Remi, pre svega tebi jedno veliko bravo i za prvo dete, i sto si pomislila da zadrzis drugo.Mnogi se ne usudjuju.Ja sam licno protivnik abortusa, i kada je vec tu, mislim da treba da se rodi, ne znam da li samohrane majke imaju pravo na roditeljski i decji dodatak?Trebalo bi da da, jesi li se raspitivala o tome, zna da je malo, ali bolje ista nego nista.Inace, znam ddobro kako ti je, meni ej tesko i sto nisma samohrana majka jer samo mm radi, ja ne mogu da nadjem posao, bas kao i ti...

Inace, jako me pogadjaju price sto se ne odlucujete za drugo i tome sl. :evil: Ljudi ako da ne znaju koliko je tesko na danasnje vreme odhraniti i jedno ,a kamoli dvoje :evil: Mada, ne bih abortirala....

Za sada, drugo ce dete pricekati....
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

Slika
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Mici70,ne Remi, izvinjavam se na gresci.

Slika
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Postoji dečiji dodatak za sve ali tu postoji jedna caka. Gleda se prosek po članu domaćinstva, za samohrane roditelje nešto niži ali ja nikako ne podpadam pod tu kategoriju jer na papiru je to mnogo više. U prosek prihoda ulaze svi članovi domaćinstva (oni koji se vode na toj adresi a ne moraju čak ni u srodstvu da budu, pa još ako neko ima tamo negde i nekakve šume i doline za koje ne zna ni gde se tačno nalaze, ali u poreskoj to ima vrednost a samim tim i prihod). Jedno vreme na TVeu i po novinama vrteli su se članci o tome kako najteže do roditeljskog i dečijeg dodatka dolaze oni kojima je najpotrebniji iz razloga što ili nemaju ko da im čuva decu dok skupljaju dokumentaciju (to je jako napeta avantura nalik kataklizmičnim filmovima) i/ili nisu u stanju da skupe dokumentaciju, npr. zbog nerešenog stambenog pitanja (u stvari to je najčešće). Prema njihovim rezultatima ispalo je da samo 1/3 uspe da dođe do tih para i to u najvećem broju oni koji i bez njih bi sasvim lepo živeli.

Baš njih briga što treba platiti stan, što su pelene skupe, što odeća i obuća za decu košta i više nego za odrasle (pazite, gledam ko je proizvođač: a zna se da kada prave za decu potroše mnogo manje materijala).

Peticijom ne verujem da bi se išta postiglo. Dok se kod nas ne digne buka i dok neko pošteno ne nastrada, država ništa ne primećuje. Čekam da uđemo u EU pa na Lk, i Adios Serbia!

Najbolje bi bilo smeniti kompletnu vlast jer ovi ništa pametno ne mogu da urade: samo zakomplikuju i ovako komplikovane procedure. Ja sam vam prvi kandidat da od sledeće godine neću imati ni LK: ne mogu da stojim u redovima po par sati i da se bar stoji samo jednom nego: Od 3-4h ujutru se čeka na broj (posebni brojevi za LK i * SPAM *), od 6h počinju da ih dele pa ko stigne na red; od 8h počinje obrada za * SPAM * (posebno LK, posebno * SPAM *), procedura koja traje, a ako se nekome desi da zakasni, sutra ili neki drugi dan ponovo čeka broj, pa onda se čeka zakazanog dana za prijem dokumenta (lično), pa se često dešava da taman neko dođe na red a oni ga ostave za sutra, pa to može da potraje par dana.... Grrr... To je samo jedan primer povećano efikasne države u kojoj živimo.
e
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

a još im se zameramo time što masovno bojkotujemo vakcine protiv H1N1. Ima da nas srede da se porazboljevamo svi od reda jer nemamo šta da obučemo i obujemo, a ni za kvalitetnu hranu a onda će da nam drže predavanja... Prekomerna težina uskoro neće biti moguć faktor rizika.
Sve mi se čini da su previše često išli u lov na lisice i pravili bunde, kape i ostalo pa se zarazili... njima treba jedna druga vakcina.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Poz Remi, i svi ostali.

Bez namere da idem u offtopik, lai moram da kazem nesto vezano za lk.Moj muz kada je trebao da stoji u redu za lk, otisoa je tamo u 5 ujutro :D i bio je osmi po redu, covek koji je bio prvi je dosao u 12 u ponoc, parkirao auto i spavao u istom :D Joj Srbijoooooooooooooooooooo......

A, ovo za decji dodatak mi je takodje vrlo poznato, moj apva komsinica ciji muz radi bas za malu platu, imaju dvoje dece, ona je bolesna i nije u prilici da radi, ne moze da izdejstvuje decji dodatak jer se vode da zive sa svekrvom koja ima ne znam kakvu penziju a ne pomaze im nista finansijski.

Takodje, posebno je ponizenje za ovaj jadni napaceni narod to sto-bez namere da potcenjujem dinar, ali smatram da za novac koji daju za decji dodatak su itekako preterali sa trazenjem dokumenata i maltretiranja ljudi.. :evil: Strasno, posle se cudimo sto nas ubi bela kuga.

Slika
pencil
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 08, 2010 8:10 pm

Post od pencil »

Ja planiram dete posto sam imala jedan spontani i bas sada i ja i muz ostadosmo bez posla!
Ipak, stalno sebi ponavljam kako su nekada deca radjana i u vreme rata i u logorima i sa nadom u Boga ne odustajem !! nastavljam da radim na tome.
Sto se abortusa tice, svaki se zivot racuna, i kada ne zelis dete, onda moras misliti na kontracepciju pre nego zatrudnis! Pa to su nam ponavljali jos od puberteta. Cak i ako se desi rizican odnos, postoji pilula za dan posle. Nikako mi nije jasno kako se tako lako desavaju nezeljene trudnoce....
Bez zelje da osudjujem bilo koga, zaista ne znam da li je toliko tesko koristiti kontracepciju? i to medju zrelim zenama od 40 god?
Odgovori