ralien napisao:Postovani,
Rezultati Dabl testa moje supruge su:
Age 35.5, Weight 71kg, Smoking no, diabetes no
fb-hCG 146ng/ml 4.08 Corr. MoM
PAPP-a 3.1 mlU/ml 1.28 Corr. MoM
CRL 57mm
Gestational age by CRL 12+1 (Po datumu zaceca koji pouzdano znamo je 10 punih nedelja i 3 dana ili treci dan 11 nedelje)
NT 1.69mm 1.13 MoM
Nasal bone present
Biochem. risk + NT 1:192 above cut off
Double test 1:73 above cut off
Age risk 1:240
Trisomy 13/18 + NT <1:10000 below cut off
Doktorka nam je rekla da su rezultati losi i savetovala nam genetsko ssavetovaliste. Molim za tumacenje rezultata i Vase misljenje.
Unapred Hvala.
Resih da odgovorim sam sebi, a i drugima koje to interesuje.
Dakle ukupni rezultati su bili losi 1:73 i normalno privatna doktorka nas je oduvala kako ona ne moze dalje da vodi trudnocu i da se javimo u drzavnu instituciju jer kao trebace i zbog porodjaja.
Na sledecem ekspertskom UZ cuveni doktor iz DM kaze da su rezultati testa losi i da preporucuje i on da se radi amnio. Divi nam se i kaze da je to hrabrost odluciti da se ne radi amnio i non stop se ogradjuje od UZ, ono sto on vidi je Ok, u sobi od njega onako kao da odzvanja, abortiraj, abortiraj sada.
Ok, odlazimo u NF i zakazujemo konzilijum lekara za tumacenje testa od tada za neki dan. Dolazimo mi taj dan, guzva u saobracaju, ona trudna izlazi sa prvim detetom, koje je tada imalo godinu i po dana, vristi nece da udje, ja jurim parking oko NF-a, haos. Posle malo cekanja, dolazimo na red. Ulazimo unutra, njih pet ceka, izvolite kazu. Ova mala krece da trci po toj sobi, ja sa deset torbi na meni, kao da sam krenuo na Kilimandzaro, pokusavam da je umirim, al oces, ona place, galami i u jednom trenutku mi se istrgne iz ruku i udari glavom o lavabo i normalno dreka. Za to vreme zena odgovara na tamo neka pitanja. Uglavnom kazu da je rezultat los, zakasinili smo za tripl, ali nam doktorka ipak daje da radimo. Predlaze amniocentezu, medjutim moja zena to ne zeli da radi i mi doktorki saopstavamo da ce ona roditi dete bez obzira na sve.
Pre toga sam ja malo istrazivao kako se radi taj dabl test i na osnovu cega se odredjuje sve to sto se odredjuje. Uglavnom moj zakljucak je bio da je to jedan statisticki test koji odredjuje samo verovatnocu da ce se nesto desiti. Naime ako je odnos 1:73, u nasem slucaju, to znaci da ce jedna od 73 zena koje imaju iste karakteristike po testu da rodi dete sa anomalijom. Ako je odnos 1:100000, to znaci da ce jedna od 100.000 zena da rodi dete sa anomalijom. Sta to vama znaci 1:5, 1:100, 1:500000, vi uvek mozete da budete ta jedna. Postavljena je neka granica od 1:250 iznad koje se smatra da je mala VEROVATNOCA dogadjaja, a ispod toga velika.
Pitam ja doktorku, pre nego sto smo izasli, da li to znaci da ako neka trudnica ima dabl test sa rezultatom od 1:15(los dabl) moze da rodi zdravo dete; a druga koja ima rezultat 1:10000(dobar dabl) moze da rodi dete sa anomalijom, ona kaze
da tako je. Pitam je opet, pa to znaci da svaka trudnica treba da radi amniocentezu(ili neku drugu proceduru) da bi sa sigurnoscu znala. Opet kaze
da tako je, ali nasa drzava nije Britanija i nema para da finansira sve procedure. Nego je eto izabrano da ko ima ispod 1:250 predlaze mu se da radi dalje invazivne procedure.
Kazem ja, moja logika mi govori da je onda besmisleno donositi bilo kakve zakljucke na osnovu rezultata dabl testa. Opet je odgovor potvrdan. Hvala kazem i odlazimo.
Uradismo i taj tripl(ista prica kao i za dabl), sada je rezultata bio bolji i doktorka je malo zivnula. Mislim u sebi ova i dalje veruje u te testove. Zamumuljeno kaze kako treba da idemo kod druge doktorke jer ona radi samo sa trudnicama koje ce roditi zdravu decu, jer je ona radil tamo negde gde iz religijskih razloga ne rade abortus i tamo se naslusala svega. Kako roditelji prvo nece da rade nikakve invazivne procedure, a posle porodjaja nece dete. Ja u blagom soku

Ok kazemo, ako uradimo NIFTY i donesemo rezultate jel mozete da pogledate. I uradismo i taj test, cena 650e. Cekaju se rezultati valjda dve nedelje, za to vreme mi ono napeti, zena se nervira. Kazem joj ma pusti sve to samo nas nerviraju vec tri meseca niko da se obraduje trudnoci, baci sve, kada se budes poradjala idemo u bolnicu i to je to. Stizu i rezultati, sve Ok.
Sve u svemu, za neki dan nase devojce puni godinu dana, zdrava i prava devojcica.
Doktori su samo plasili i negativisali sve, niko od njih da bude podrska samo gledaju sebe i svoje karijere i to politicke. Znaju oni nesto ali izgleda nedovoljno da bi imali jedan prijatan i korektan odnos sa trudnicama.
Sustina ovoga je, batalite taj dabl test i uzivajte u trudnoci.