Cyclo-Progynova i adenom na hipofizi

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
bebimins
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 9:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Cyclo-Progynova i adenom na hipofizi

Post od bebimins »

Zdravo,
ovo pitanje sam postavila i na endokrinologiji, al' ništa od odgovora. Nadam se da ćete Vi uspeti da mi odgovorite...
Naime, u procesu sam ulaska u prvi pokušaj vantelesne oplodnje - ICSI (loš spermogram kod supruga). Nakon obavljene histeroskopije i HSG-a, došlo se do dijagnoze da mi je materica hipoplastična, tj. mala. Moja doktorka mi je preporučila terapiju Cyclo-Progynovom, da bi se materica barem malo razvila do samog postupka. I to bi bilo ok, da kod mene ne postoji mikroadenom na hipofizi (veličine 3,5 mm) koji mi je do sada prouzrokovao prekomerno lučenje prolaktina, laktaciju i amenoreju (tokom par meseci prošle godine). Od maja 2005-e sam na terapiji bromokriptinom i za sada je hormonska situacija u redu, mada nalazi estradiola i testosterona još uvek nisu uredni. Takođe, imam i PCOS.
Poslednji nalaz ultrazvučnog pregleda:
Uterus se nalazi u indiferentnom položaju, longitudinalnog promera 56mm, antero posteriornog 27mm i transverzalnog 37mm (odnos cervix : corpus uteri je 1,5 : 1). Uterus je pravilnih ivica i homogene građe, bez lokalizovanih poremećaja ehogenosti.
Endometrijum je izražen, veličine 4mm, hiperehogen. On ne odgovara fazi ciklusa. Endometrijum pokazuje znakove razdvajanja u fundusu.
Adneksalni regioni su obostrano jasno vidljivi, jasno su ograničeni od okolnih tkiva, normalne veličine. Na desnom ovarijumu 2 anehogene ciste promera 15mm i 13mm, kao i prisutni antralni folikuli. Levi ovarijum promera 30x20mm sa brojnim antralnim folikulima ivično i difuzno raspoređenim po hiperehogenoj stromi.
Douglasov prostor nema stranog sadržaja.

Napominjem da ikada nisam ostajala u drugom stanju.
Menstrualni ciklus je, sada, uredan (29-32 dan). Naglo sam se ugojila u roku od 3-4 godine, tako da sam sa 60 došla na 80 kg. Visoka sam 175 cm.
Imam 35, suprug 40 godina.
Ono što mene brine u ovom slučaju je to da sam na uputstvu za Cyclo-Progynovu pročitala da : "...ukoliko postoji sumnja na prolaktinom, neophodno je pre terapije isključiti mogućnost njegovog postojanja".

Da li uopšte smem da počnem sa konzumacijom Cyclo-Progynove, s obzirom da imam prolaktinom?

Mnogo Vam hvala i sve najbolje...
Veliki pozdrav, Beba Vojnović
bebimins
Novi član
Novi član

Post od bebimins »

Da li neko može da mi odgovori?
Hvala puno...
bebimins
Novi član
Novi član

Post od bebimins »

Znam da je ovo pitanje komplikovano, ali ja, već, koliko sutra, treba da počnem sa Cyclo - Progynovom. Smem li ili ne? Hoću li naneti sebi štetu, bez obzira što moja doktorka kaže supotno? Izvin'te na gnjavaži... :wink:
gordana23
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 10, 2006 7:13 pm

Post od gordana23 »

Pročitaj na serbiancafe-u na forumu ne bih da ponavljam celu priču Samo me zanima ko je tvoj ginekolog ako nije tajna
Pozdrav
Odgovori