Cvorici na grlicu?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Mar 03, 2006 4:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Cvorici na grlicu?
Prilikom stavljanja AB- filma,vec godinama unazad,primetila sam da mi se u drugoj polovini ciklusa,posebno u danima neposredno pre menstruacije,na grlicu pojavljuje jedan ili dva tackasta cvorica,jako sitna, ali opipljiva u odnosu na okolno glatko tkivo.Posle menstruacije uvek nestanu i svakog sledeceg meseca se situacija ponavlja. Ovaj put sam primetila da ih ima vise i da je jedan znatno veci, ali za dan-dva treba da dobijem menstruaciju, pa bih tek posle toga otisla kod lekara, jer sam zabrinuta. Papa test sam uradila pre tri i po meseca, bio je II grupa, sa napomenom da ima "nesto uvecanih jedara", na sta je doktorka kratko rekla da nema razloga za zabrinutost ,prepisala mi vaginalete kantariona i preporucila mi da test ponovim za 6 meseci.
Ja se ipak jako brinem, pa bih Vas molila da mi kazete sta bi mogli biti ti cvorici i sta ustvari znace ta "uvecana jedra"? Moze li biti stetno to sto cesto korisim ABF i da li su spermicidi kancerogeni? Ne znam koliko to moze uticati na promene te vrste i da li bih trebala preci na neku drugu kontracepciju? Inace, imam 31 godinu,redovno odlazim na kontrolne preglede kod ginekologa, nisam radjala, niti imala bilo kakve polno prenosive bolesti,upale ili ciste. Unapred hvala!
Ja se ipak jako brinem, pa bih Vas molila da mi kazete sta bi mogli biti ti cvorici i sta ustvari znace ta "uvecana jedra"? Moze li biti stetno to sto cesto korisim ABF i da li su spermicidi kancerogeni? Ne znam koliko to moze uticati na promene te vrste i da li bih trebala preci na neku drugu kontracepciju? Inace, imam 31 godinu,redovno odlazim na kontrolne preglede kod ginekologa, nisam radjala, niti imala bilo kakve polno prenosive bolesti,upale ili ciste. Unapred hvala!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Cao Lena,
Iznenadih se kad procitag da koristite vaginalni film za kontracepciju, samo zato sto je sansa da ostanete trudni izmedju 8% ( ako koristite bez mane) i 26 % kako se koristi tipicno u realnosti, pa mi se cini velika sansa da rizikujete...pretpostavljam ( jer mi niste rekli nista iz Vase med.istorije i porodicne sto se tice oboljenja zenskih polnih organa ukljucujuci karcinome, pusenje, STD seksualno prenosive bolesti) da imate djecu i da ste u stabilnoj monogamnoj vezi ( jer AB film ne steti od infekcija kao kondom )...ne znam za informaciju da vaginalni kontraceptivni filmovi imaju ikakvo kancerogene dejstvo, ali zene ih veoma rijetko koriste.
Ako ste radjali, najvjerovatnije se radi o Nabothy Cysts ( nabotijevim cistama ) koje su obicne benigne inkluzione ciste koje obicno sadrze tekucinu i ne treba da se skidaju.
Druga mogucnost je obzirom da se javljaju pred ciklus i u vrijeme ciklusa a poslije povlace, da imate ENDOMETRIOZU na grlicu materice, koja bih onda bila udruzena sa bolnim menstruacijama pa i bolnim odnosima ( ali ne obavezno ) iako je to vrlo rijetko...i desava se jedino ako ste imali vaginalne porodjaje.
Papa nalaz Vam je uredan i ako imate ikakvu sumnju...ponovite ga, i otidjite na pregled kod ginekologa kada osjetite te 'promjene' da on to vidi ili golim okom ili kolposkopom.
Pozdrav,
Obgyn
Iznenadih se kad procitag da koristite vaginalni film za kontracepciju, samo zato sto je sansa da ostanete trudni izmedju 8% ( ako koristite bez mane) i 26 % kako se koristi tipicno u realnosti, pa mi se cini velika sansa da rizikujete...pretpostavljam ( jer mi niste rekli nista iz Vase med.istorije i porodicne sto se tice oboljenja zenskih polnih organa ukljucujuci karcinome, pusenje, STD seksualno prenosive bolesti) da imate djecu i da ste u stabilnoj monogamnoj vezi ( jer AB film ne steti od infekcija kao kondom )...ne znam za informaciju da vaginalni kontraceptivni filmovi imaju ikakvo kancerogene dejstvo, ali zene ih veoma rijetko koriste.
Ako ste radjali, najvjerovatnije se radi o Nabothy Cysts ( nabotijevim cistama ) koje su obicne benigne inkluzione ciste koje obicno sadrze tekucinu i ne treba da se skidaju.
Druga mogucnost je obzirom da se javljaju pred ciklus i u vrijeme ciklusa a poslije povlace, da imate ENDOMETRIOZU na grlicu materice, koja bih onda bila udruzena sa bolnim menstruacijama pa i bolnim odnosima ( ali ne obavezno ) iako je to vrlo rijetko...i desava se jedino ako ste imali vaginalne porodjaje.
Papa nalaz Vam je uredan i ako imate ikakvu sumnju...ponovite ga, i otidjite na pregled kod ginekologa kada osjetite te 'promjene' da on to vidi ili golim okom ili kolposkopom.
Pozdrav,
Obgyn
-
- Novi član
Najlepsa hvala na odgovoru! Da se dopunim, ako ce to pomoci. Nisam radjala, a vec godinama sam u stabilnoj vezi, trudnocu bih jos malo odlozila, mada ne bi bio ni "smak sveta" kada bi mi se desila, valjda sam zato tako "komotna" po pitanju kontracepcije. Znam i je da AB film nije pouzdan, ali mi je najmanje komplikovan za upotrebu, s obzirom na to da sam u dva navrata pokusala sa tabletama za kontracepciju i zaista ih lose podnosim. Ne pusim i u porodici nisam imala maligna oboljenja. Svakako cu posle menstruacije ponoviti papa test i porazgovarati sa svojom doktorkom o tim cudnim "cvoricima" . Menstruacije mi jesu bolne prva dva dana, mada mislim da je to ipak umereno, ali zato patim od uzasnog PMS-a: bolne grudi,zadrzavanje vode, promene na kozi u vidu ekcema i po koje akne, nervoze i napetosti, bukvalno sam bolesna nedelju dana pre menstruacije! Jos jednom hvala na odgovoru, malo ste me smirili i zaista bi bilo lepo da su svi lekari raspolozeni za to da zabrinutim pacijentima objasne neke samo njima poznate stvari. Na zalost,obicno se svede na komentare tipa "nije to nista" ili "to je normalno", a mozete misliti kako nama laicima ta "uvecana jedra" strasno zvuce!:-) Puno pozdrava!
-
- Novi član
Opet ja! Iznanadjenje- prosli su me svi grozni simptomi PMS-a, a od menstruacije ni traga ni glasa, pa sam uradila test i bio je pozitivan ! Toliko o AB filmu! Naravno, raduje me sto sam trudna, ali me istovremeno i plasi sto se dogodilo bas u ovom trenutku, jer su cudni cvorici i dalje tamo gde su bili, a dva su veca nego inace .Posto cu na pregled cekati bar desetak dana,izludjujem samu sebe i uzasno se plasim sta bi sada to moglo biti i hocu li uspeti da zadrzim trudnocu... Znam da je tesko odgovoriti bilo sta na osnovu tako oskudnih informacija i bez pregleda, ali bi mi pomoglo da cujem sta bi to moglo biti i da se "psihicki pripremim"za pregled. Pretpostavljam da nisam jedina sa takvim simptomima... I moze li se u ranoj trudnoci uopste raditi papa test? I sta ako ovaj put nalaz ne bude dobar? Zaista sam ovog meseca htela ponoviti sve te preglede, ali ova "novost" me je bas zatekla i iznenadila, prijatno, ukoliko sve uopste bude OK. Ili mozda i ne treba da se radujem....
-
- Stalni član
Steta je sto mi je cijela porodica tamo...i nismo zajedno, ali ja obozavam raditi u Kanadi, poredeci bivsu Yu...red, rad i mir ! nema haosa, i mislim da vise ne bih mogla da funksionisem u haosu...ako bih radila mozda bi to jedino bilo u Sloveniji....mada opet kad se sjetim onih pobijenih vojnika 1991...nekako mi je to bio najprljaviji i najpodmukliji dio rata...treba da zaboravim.
Preko okeana suncano.
Zelim Vam laku i lijepu trudnocu i porodjaj, ali cucemo se mi jos...
Preko okeana suncano.
Zelim Vam laku i lijepu trudnocu i porodjaj, ali cucemo se mi jos...
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Novi član
Hvala na lepim zeljama! Nadam se da cu sledece nedelje uspeti da odem kod svoje doktorke na pregled, pa cu Vam javiti kako je bilo.
Sto se tice vidjenja zivota u nasoj zemlji, potpuno vas razumem, ovde je nepoprevljivi haos i bezvlasce i steta je ako ljudi koji vole i odgovorno rade svoj posao, ma koje vrste bio, moraju da ga rade u ovim uslovima.
Cini mi se da ova zemlja i ne zasluzuje takve ljude, kada ne ume da ih ceni i pruzi im potrebne uslove, sto se vise puta pokazalo. Znaci da je nesumnjivo najbolje za Vas sto ste u Kanadi , a verovatno je jos bolje za Kanadjanke!
Veliki pozdrav !

-
- Novi član
Evo mene opet,pravo od ginekologa, dodatno uplasene i zbunjene.
Kao prvo, doktorka ultra zvukom nije uspela da vidi trudnocu, mada kaze da je endometrijum zadebljan (16-18mm) i da je moguce da je trudnoca tako mala da se jos ne moze videti. To me cudi, jer je test od 09.03.bio pozitivan, a menstruaciju sam trebala dobiti oko 07.03. Zakazala mi je novi pregled za utorak, pa ce opet pogledati. Sada sam u strahu od neke vanmatericne trudnoce, mada nemam apsolutno nikakvih bolova,niti krvarenja,mada bi mozda i za to bilo rano...Ali sam danas ponovila test i definitivno je pozitivan! Uglavnom, pored toga sto se nije videlo ono sto sam zelela, videlo se nesto sto uopste nisam ocekivala-dve velike ciste na levom jajniku, ispunjene bistrom tecnoscu, upala grlica sa ektopijom (jedva vidljivom,doduse) i "suspektna herpeticna infekcija" grlica.
Nikada u zivotu ni ja , ni moj dugogodisnji partner nismo imali herpes, niti su mi ti cvorici izazivali bilo kakvo peckanje ili bol, sto bi se ocekivalo od herpesa. Doktorka kaze da je moguce da su se i herpes i ciste javile usled trudnoce (koja se jos ni ne vidi?)i da ne treba da brinem (ako je uopste herpes). Pre 4 meseca je sve bilo u najboljem redu! I uopste-celog zivota je sve bilo u redu, idem na preglede na 6 meseci, nikada nikakve upale,ciste, ni polno prenosive bolesti, i sada- OVO? Bas kada je trebalo da se radujem, a ne da brinem! Nalaze cu dobiti sledece nedelje i vec unapred strepim. Znam da na ovo ne mozete puno reci, ali sam morala sa nekim da podelim svoj strah i zabrinutost.
Eto, i ovo mi ide kao i mnoge druge stvari u zivotu, po principu "zasto da ide lako, kada moze i komplikovano?". Veliki
pozdrav od Lene.

-
- Stalni član
1. Kad Vam je bioi prvi dan poslednje menstruacije ?
2. Da li je radjen vaginalni ili abdominalni UZ ?
3. Da li dr-ka radila kolposkopiju kada je spomenula herpeticnu infekciju ?
4. Erythroplakia je NORMALNA PROMJENA GRLICA U TRUDNOCI,
jedno od 2 fizioloska stanja kada se viseredni cilindricni epitel spusta iz cervikalnog kanala na vaginalni dio grlica pa na pregledu u spekulima izgleda kao 'crvena mrlja' sto je opisni naziv promjene a ne patohistoloski.
Druga faza u zivotu zene kada se eritroplakija normalno nalazi u trudnoci jeste pubertet.
Najverovatnije je sve u redu...javite mi ove informacije i napisite da li imate ikakve simptome...napravite sebi limunadu, pustite neku finu muziku i nemojte da brinete dok za to ne postoji DOKAZANI RAZLOG.
Sve najbolje.
2. Da li je radjen vaginalni ili abdominalni UZ ?
3. Da li dr-ka radila kolposkopiju kada je spomenula herpeticnu infekciju ?
4. Erythroplakia je NORMALNA PROMJENA GRLICA U TRUDNOCI,
jedno od 2 fizioloska stanja kada se viseredni cilindricni epitel spusta iz cervikalnog kanala na vaginalni dio grlica pa na pregledu u spekulima izgleda kao 'crvena mrlja' sto je opisni naziv promjene a ne patohistoloski.
Druga faza u zivotu zene kada se eritroplakija normalno nalazi u trudnoci jeste pubertet.
Najverovatnije je sve u redu...javite mi ove informacije i napisite da li imate ikakve simptome...napravite sebi limunadu, pustite neku finu muziku i nemojte da brinete dok za to ne postoji DOKAZANI RAZLOG.
Sve najbolje.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Novi član
Hvala na brzom odgovoru i utesnim recima... Prvi dan poslednje menstruacije je bio 05.02., s tim da to i nije bila prava menstruacija, jer sam tri meseca pila tablete "Yasmin" i nisu mi uposte odgovarale, pa sam zavrsila kutiju 02.02. i 05.02.dobila uobicajeno krvarenje. Da li je moguce da mi je to pomerilo plodne dane i da li ce cinjenica da sam ostala trudna odmah posle tableta za kontracepciju, bez i jednog meseca pauze, dodatno iskomplikovati trudnocu? Radjen mi je vaginalni ultra zvuk, a kolposkopija jos nije, jer kako sam razumela doktorku, rade je samo odredjenog dana u nedelji, pa ce me staviti na spisak za sledeci put. Poslat je bris na proveru na herpes, sto ce biti gotovo tek za desetak dana. Doktorka kaze da je herpes vrlo rasprostranjen, ali mi nije htela nista reci o rizicima za trudnocu, "dok ne stignu rezultati i dok ne potvrdino trudnocu". Takodje mi nije jasno sta ce biti sa cistom, ako ne smem da pijem lekove? Hoce li puci i da li je to dobro ili lose? Sada, kada znam da je tu, prosto osecam bockanje i bolove na levoj strani na koje ranije nisam ni obracala paznju...Eto, draga doktorka, bas mi sve to sada izgleda nekako strasno i komplikovano, razmisljam da li bi trebalo prekinuti trudnocu, sve to izleciti, pa pokusati ponovo kada sve bude OK?Partner kaze da je odluka na meni i da sacekam sve nalaze, sto i nameravam, i mnogo je pribraniji i realniji u celoj prici od mene, kaze da ni ne znamo kakve sve probleme i komplikacije zene imaju u trudnoci, jednostavno je nemoguce predvideti sta se sve moze desiti u tih 9 meseci, a ja bih da odustajem na samom pocetku... Verovatno mi nedostaje malo optimizma, nekako mi je lakse da podnesem prijatno iznenadjenje, u slucaju da sam se pripremila na nesto lose, nego neprijatno razocarenje, ako ocekujem nesto dobro...U pravu ste, necu da panicim, skuvacu sebi caj i uzivati u vikendu, pa sta bude. Veliki pozdrav iz Novog Sada!