Cuvena Bartolinijeva zlezda

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Shaska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 14, 2005 1:08 pm

Cuvena Bartolinijeva zlezda

Post od Shaska »

Pozdrav!

Procitala sam sve ovde sto se tice "problema" Bartolinijeve zlezde, ali naravno da imam par pitanja.

Zlezda mi se aktivirala prvi put prosle godine u novembru.
Bila je dosta velika i bolna. Doktorka mi je posle pregleda dala turu antibiotika i preporucila hladne obloge, sto je pomoglo.
Pre nedelju dana se ponovo vratila :( i sad vise nisam pametna sta raditi. Nije mnogo velika i ne boli.

Koju vrstu intervencije mi preporucujete?
Koliko traje? Kako se to radi?
Da li tj. koliko je bolno? I koliko traje oporavak posle?

Molim Vas za neke odgovore bas sam ocajna. :(
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Bartolinijeva zlijezda se nalazi na unutrasnjoj strani velikih usana, i spojena je sa vulvom, kanalicem koji izlijeva sekret zlijezda u vulvu, izmedju malih i velikih usana.
Kada dodje do zapusenja izvodnih kanala uslijed zastoja sekreta, na sto se obicno nakalemi infekcija, taj sekret ne moze da otice i onda nastane cista koja je u stvari prosireni kanal Barolinijeve zlijezde, a kad je zagnojen ! zove se absces ! sto u stvari predstavlja gnojnu kolekciju u vrecici !
Antibiotici mogu da pomognu, a u hladne oblove ne vjerujem, osim dok su hladni ! ali to nije terapija za ciste Bartolinijevog kanala, nego operacija koja se zove MARSUPILIZACIJA, kojom se napravi rez na vrhu abscesa i isprazni gnojni sadrzaj, prokinu svi zidovi abscesa, i onda se zidovi tog kanala cisticno prosirenog, izvrate i zasicu sa okolno tkivo. Na taj nacin kanal ne moze ponovo da se zapusi, cista i dalje luci sekret ! a Vase tegobe prolaze.
Osoba koja ima probleme sa Bartolinijevom zlijezdom obicno imaju iste probleme i sa drugom zlijezdom kasnije, ali to ne mora da bude pravilo.
Operacija se radi u opstoj anesteziji, a moji pacijenti idu kuci nakon 2-3 sata, sa receptom za lijekove protiv bolova i antibioticima za 7 dana.

To je sve !
Pozdrav,
ObGyn
cale_una
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 1:28 am

Post od cale_una »

Danas sam bila kod lekara i dijagnoza je Abscessus gl. Bartholini l.des.
Colpitis.Predlog lekara je operacija tj odstranjvanje.
Malo zbunjena posle svega ovog sto sam procitala ovde a i zabrinuta.Imam 31 god.Poslednje dve god. nisam imala ozbiljnijih zdravstvenih problema a ranije da.Poslednja dijagnoza Sepsis recidivans,Epi Simptomatica,Hemiparesis l.sin,Anemia syderopenica,Bronhopneumonia atypica bill. in regresion,Cerebritis.Sve se to smirilo sa zanemarljivim posledicama i sad zlezda.Ja bas i nisam za tu operaciju.Vise sam za ovu drugu varijantu -MARSUPILIZACIJA.Da li je i gde rade kod nas?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Mozda je Vas ginekolog mislio na istu operaciju...ali se drugacije izrazio...odstranjivanje Bartolinijeve zlijezde je nepotrebno !!! i spojeno za veoma intenzivnim krvarenjem i problemima zaustavljanja istog, dakle nepotrebna operacija zbog ove indikacije.
Propitajte ginekologa sta namjerava da Vam uradi, neka objasni...svaki ginekolog bi trebalo da bude u stanju da uradi ovu operaciju, ali to nije pravilo kod nas...dakle trazite onog ko zna ! ima Beograd jos dobrih drs.
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori