Nedavno sam dok sam bila na odmoru u Beogradu, procitala u novinama o novom medicinskom izumu - cuvanju krvi iz pupcane vrpce.
U ovom materijalu koji se cuva, se nalaze maticne celije koje se kasnije u slucaju nekih bolesti mogu upotrebiti za lecenje deteta.
Kada sam se vratila u Nemacku, nasla sam par firmi koje to ovde i rade. Cena je nesto ispod 2000 Eura za uzimanje materijala i oko 30 eura godisnje za cuvanje istog.
S obzirom da sama patim od Kronove bolesti (koja spada u vrstu autoimunih bolesti), kao i da mi je starija sestra kao dete umrla od leukemije, ozbiljno razmisljam o ovome.
Interesuje me sta o ovome misle lekari strucnjaci?
Da li je ovo investicija u koju vredi uloziti te pare?
Cuvanje krvi iz pupcane vrpce (po mogucstvu za ObGyn)
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 12:34 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Joj bas si me zainteresovala sa ovom temom. Svasta sam iscitala na internetu u vezi sa ovim. Nisam lekar pa ne znam sta da ti kazem. Vidim da se uglavnom ta krv za sada ne primenjuje, ali ima potencijala. Znaci ako ti ne daj boze bude zatrebala a nisi je sacuvala na vreme bice ti zao, a ako ti ne bude trebala bice to opet bacene pare.
Nazalost koliko vidim ova mogucnost je nama u Srbiji jos uvek nedostupna.
Nazalost koliko vidim ova mogucnost je nama u Srbiji jos uvek nedostupna.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Da, u medjuvremenu smo se ipak odlucili za ovu opciju. Cinjenica je da se sa ovim maticnim celijama danas jos ne rade ne znam kakve terapije, ali u principu ovo je odluka koja moze da se donese samo jednom i to pre rodjenja. Uostalom medicina napreduje svakog dana, pa se nikad ne zna za sta ce sve to moci da bude upotrebljeno. Licno, bih vise volela da to budu bacene pare tj. da mom detetu takva vrsta pomoci nikad u zivotu ne zatreba. Ali u slucaju i da tako ne bude, bar znam da sam mu sa moje strane obezbedila ono sto sam mogla. Pa ako budemo kasnije imali jos jednog bepca necemo morati ponovo da to radimo, jer kako nam rekose lekari ovo funkcionise i za bracu i sestre.