E.coli u vaginalnom brisu

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

E.coli u vaginalnom brisu

Post od obgyn »

Pitanje koje je doslo na PP:

Imam pitanje: U 9 sam mesecu trudnoce i nalazi urina i vaginalni bris su uvek do sada bili u redu, ali poslednji nalaz je pokazao da postoji eserihija coli u vaginalnom brisu. Ima li opasnosti po bebu i kakvo je lecenje obzirom da znam da se dugo leci a meni je termin za porodjaj za 2 nedelje. Unapred zahvalna

E.coli u vaginalnom brisu ne zahtijeva nikakvo lijecenje u koliko pacijentkinja nema nikakve simptome. E.coli je normalni stanovnik debelog crijeva i veoma cesto kolinizira vaginu i ako je imuni odgovor tog istog organizma u redu, nema opasnosti ni za pacijenta niti za bebu u trudnoci. Dakle, nije potrebno nikakvo lijecenje.

U 36.nedjelji je potrebno raditi vaginalni bris na Group B streptokok KOD SVAKE TRUDNICE I to je potrebno lijeciti ali davanjem antibiotika u toku porodjaja, da se prevenira da beba tokom prolaska kroz porodjajni kanal dobije tu bakteriju u rijetkim slucajevima se razboli i umre ( 4:1000 novorodjencadi ). Ovdje se taj vaginalno-rektalni bris radi kod svake trudnice.

Zelim Vam lagan porodjaj I.M.
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori