Ciste, Mirena i laparoskopija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Lela27
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 19, 2013 6:57 pm

Ciste, Mirena i laparoskopija

Post od Lela27 »

Da bi Vam postavila pitanje mislim da Vam moram opširnije objasniti svoj zdravstveni problem. Imam 28 godina i nemam djece. Od puberteta patim od strašno obilnih i bolnih menstruacija. Kao posljedica toga patim od teške anemije. Kronični umor, bezvoljnost, razdražljivost, aritmija srca, crnilo pred očima, vrtoglavica.... o bolovima tokom ciklusa neću ni da pričam. Sve sam to nekako mogla da podnosim kao srednjoskolka i studentica, ali nakon trajnog zaposlenja na zahtjevnom poslu postalo je zaista neizdržljivo. Tada mi je preporučena ugradnja hormonske spirale, tj. Mirene. Na pregledu pred ugradnju otkrivena mi je cista na desnom jajniku veličine skoro 6cm!! Moj ginekolog se odlucio na promatranje izvjesno vrijeme i ugradnju Mirene smatrajući da će možda hormonska promjena i pozitivno djelovati na samu cistu. Nakon ugradnje Mirene sam se apsolutno preporodila. Zeljezo mi se nakon 4 mjeseca vratilo potpuno u normalu, sve tegobe su potpuno nestale, uključujući obilna krvarenja i bolove! Oduševljena sam njenim djelovanjem.. Međutim, 6mjeseci od stavljanja upućena sam na laparaskopiju i otklanjanje ciste. Doktor koji me je operirao je rekao da cista ima karakteristike i vodene i "čokoladne" i dermoidne... Operacija je bila prije točno mjesec dana! Na žalost je prilikom uklanjanja ciste odrezano mnogo zdravog tkiva jajnika i doktor mi je otvoreno rekao da misli da neće više vršiti svoju funkciju. Patološki nalaz uklonjene ciste je u redu! Prije 2 dana sam bila na prvoj kontoli (ultrazvuk) nakon operacije i pokazala se cista od 4cm na lijevom jajniku koji je prije 4 tjedna bio potpuno zdrav! Doktor mi je rekao da nema razloga za paniku i da je gotovo potpuno siguran da je to neka "postoperativna reakcija" i da će sigurno prilikom idućeg ciklusa sama nestati....Zamolio me da dođem ponovo na ultrazvuk nakon iduće menstruacije. E sad moje konkretno pitanje: Budući da postoje određene sumnje da Mirena povećava rizik nastajanja gestagenih cisti, smatrate li Vi da bih je ja, koja nemam djece i faktički jedan funkcionalni jajnik trebala izvaditi i smanjiti rizik nastajanja tih cisti?? Strasno se bojim da s njom izazivam sudbinu oboljenja i lijevog jajnika i činjenice da u slučaju još jedne laparaskopije neću moći imati djecu..a s druge strane sam se s tom istom Mirenom preporodila i užasavam se da će se vađenjem iste vratiti moje obilne i bolne menstuacije a samim time i anemija i sve njene popratne tegobe koje sam Vam već opisala... Molim Vas za jedno opširno mišljenje i savjet! Unaprijed hvala!
kmeka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 07, 2013 7:18 am

Re: Ciste, Mirena i laparoskopija

Post od kmeka »

Ne mogu da vam dam potpuno ispravan savet, ali vas mogu podržati u odluci. Mirina vam samo odmaže u tom smislu što simulira funkcionisanje jajnika. Interesantno je da su vam odmah predložili tako rigorozni korak kao što je Mirina, bez testiranja hormona (FSH, LH, estradiol...) Potražite mišljenje još nekog lekara, ako će vam to olakšati odluku, ali na vašem mestu bih svakako operisala nastale ciste ukoliko lekar smatra da je potrebno. Hormonska terapija može da se vrši i prirodno, ne jakim hormonalnim alatima koji umeju da naprave više štete nego koristi. Obilne menstruacije, anemiju i bolnost ste mogli rešiti preparatima na biljnoj bazi, na osnovu testova krvi na hormone i upotrebom prirodnih hormonskih regulatora ili u saradnji sa dobrim endokrinologom. Na vašem mestu bih izvadila mirinu koja mi očigledno ugrožava život, istrpela posledice i pokušala da uspostavim hormonalni balans prirodno. Ne posežite ni za kontraceptivnim pilulama, meni su uništile kožu lica, bešiku, ciklus, emocionalno stanje i život, a počela sam da ih pijem iz sličnih razloga kao i vi. Sve što ima kontraceptivno delovanje samo pravi još veći problem (jer su to velike količine hormona, a mi nasedamo na priču o "niskodoznosti"), a nekad i ugrožava život, bar je takvo moje iskustvo.
usman123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 29, 2013 11:01 am

Post od usman123 »

Da bi Vam postavila pitanje mislim da Vam moram opširnije objasniti svoj zdravstveni problem. Imam 28 godina i nemam dje
usman123
Novi član
Novi član

Post od usman123 »

To you asked the question I think you have more to explain his health problem. I'm 28 years old and have no children. From puberty suffer from terrible heavy and painful menstruation. As a result, suffer from severe anemia. Chronic fatigue, lethargy, irritability,

pass4sure 70-649 pass4sure 70-649
pass4sure cissp practice test pass4sure cissp practice test
pass4sure cisco ccnp pass4sure cisco ccnp
pass4sure - ccie sample questions pass4sure - ccie sample questions
pass4sure ccent latest braindumps pass4sure ccent latest braindumps
usman123
Novi član
Novi član

Post od usman123 »

[quote="usman123"]To you asked the question I think you have more to explain his health problem. I'm 28 years old and have no children. From puberty suffer from terrible heavy and painful menstruation. As a result, suffer from severe anemia. Chronic fatigue, lethargy, irritability,
usman123
Novi član
Novi član

Post od usman123 »

[quote="usman123"]To you asked the question I think you have more to explain his health problem. I'm 28 years old and have no children. From puberty suffer from terrible heavy and painful menstruation. As a result, suffer from severe anemia. Chronic fatigue, lethargy, irritability,
Odgovori