Ciste u dojkama - za Obgyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
gocaz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 3:00 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Ciste u dojkama - za Obgyn

Post od gocaz »

Na redovnoj kontroli u septembru 2004. na ultrazvuku je nadena dysplasio mammae bill, u akislama nema vecih Lgl. Na sledecoj godisnjoj kontroli septembra 2005.. takode, ultrazvuk(opis ) :u obe dojke pravilan tkivni raspored. Zlezdana parenhima je dobro razvijena sa blagim displaznim promenama sa po kojom manjom cistom velicine do 3 mm. U obe dojke nema vidljivih solidnih TU promena. Retromamilaeni prostor urednog nalaza. Fscija pektotralnih misica intaktna. U aksilama obostrano nalazimo uvecane LGl velicine od 8 do 10 mm, reaktivnih karakteristika. Savetovani mesecni samopregledi i kontrolni ultrazvuk za 6 meseci. Obzirom, da mi je ujak umro od leukemije, tetka 2003. od Non Hockina, a mama ,jula 2005. od raka glave pankreasa ( imala sam kod mame 3 operacije ), od tetke cerka je imala ginekoloski rak ( ziva je, ona je lekar ), onda mozes misliti koliko sam uplasena.Dok sam cekala na pregled kod doktora u Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu, citala sam literaturu. Shvatila sam da je bitno da se otkrije uzrok pojava cisti. Ja sam u poslednje cetiri godine, povremeno , pila pilule stediril, koje sadrzi 0,15mg levonorgestrela i 0,03 mg etinilestradiola.Njih mi je odredio ginekolog, na osnovu tadasnjih nalaza. Ne moram da ti kazem da mi se kosa digla na glavi, kada sam shvatila da taj hormon moze da dovede do nastanka cisti i raka. Moja prva reakcija je bila da pitam, da li ovde u Srbiji postoje pilule za progestenonom. Na zalost ne. Ti si mi napisala u tom smislu, veoma , iscrpan odgovor.U nekim slucajevima, znam da pilula moze zastitno da deluje na ciste..,ali...

Danas sam uradila mamografuju obe dojke i limfnih zlezda, na Institu za onkologiju u Beogradu, koji je referentna ustanova za te bolesti.Nalaz je sledeci :dojke skoro celim korpusom involutivno izmenjene fibrolipomatozne, bez radiloskog izdvajanja posebnih TU senki i bez suspektnih mikrokalcifikacija. Doktor mi je rekao, kontrola za godinu dana, sve je u redu, ispipao me je, pitao za amnezu. Sve je to trajalo dva-tri minuta. Pokusala sam da ga pitam za uzrok, zeleci da mu kazem da sam pila pilule.....ali dzaba. On mi je rekao da ga danas do 13 sati ceka 50 operisanih pacijentkinja , da je u guzvi...i da ne brinem. Tamo je velika guzva. Na zalost u ima pino bolesnih.Maltene me je izbacio.Nasla sam se u cudu.

Draga moja,Obgyn, da li smem da nastavim da pijem pilule, sa niskom dozom estrogena ? Takode me zanima, da li, znas, nesto o preparatu Oestrofact E ?To je ,uvozni ,preparat na kome pise da deluje kao hormonski modultor, uskladujuci nivoe endogenog estrogena zene, a bez rizika nastanka estrogen zavisnoh tumora ( sintetski estrogeni). Aparat sadrzi u sebi suvi ekstrakt Trifolium pratense sa min. 40% ukupnih izoflavona, 100 mg (40 mg ukupnih izoflavona ) i vitamin E ( Tocoferol acetat ) 20 mg.Ni to nisam stigla doktora da pitam. Osecala sam se kao jedna od mnogih na pokretnoj trci u fabrici...

Sta da radim?Kako sebi da pomognem? Sta da radim u vezi kontracepcije ? Samo, jos, da dodam .Imam 38 godina. Nisam radala.Nisam imala abortuse, polne bolesti...

Hvala ti, unaped, na razumevanju i vremenu koje mi odvajas....

Goca S.
gocaz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 3:00 pm

Odgovor na pitanje ciste u dojkama

Post od gocaz »

Sto se tice tih cista na dojkama, one nisu opasne i nisu povezane sa nastankom karcinoma dojke.
To sto Vas plasi - koristenje kontraceptivnih pilula sa estrogenom i progesteronom dok imate ciste, nema racionalnog razloga, jer cak se i kod zena koje imaju karcinom dojke, ukoliko nije + za receptore za estrogen i progesteron, preporucuje HRT / hormon replacement therapy /, kao nacin lijecenja menopauze uzrokovane hemoterapijom i/ili zracenjem.

Drugi razlog jeste sto se Vase ciste javljaju kao odgovor tkiva na promjene nivoa navedenih hormona kao odgovor na ovulacione fluktuacije, tako da bi pilula trebala da Vam pomogne sprecivsi ovulaciju, a ne da uzrokuje stvaranje nikakvih cista.

Trece, WHI istrazivanje stetnih pojava i komplikacija izazvane koristenjem pilule, koje je do sada najopseznije istrazivanje obavljeno u svijetu, je objavilo da su pronasli kod grupe zena koje su uzimale kontraceptivne pilule najmanje 6 g, rjedju pojavu karcinoma dojke, od grupe koja ih nije koristila.

Cetvrto, Vasa porodicna istorija, nije povezana sa karcinomom dojke...to su slijedeci karcinomi...jajnik, debelo crijevo ili dojka kod srodnika 1. i 2.koljena.
Da biste se umirili potrebno je da uradite mamografiju 1x godisnje i mjesecne samopreglede, i to je sve.
Puno pozdrava,
obgyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:-? Ciste na dojkama se punktiraju, a dobijena tečnost citološki ispituje. Ne bih vam preporučio antibebi tablete za lečenje cisti na dojkama. Eventualno uzmite Brufen, Diklofen protiv upale i bolova. Progestagel može smiriti simptome.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Pedja...pitanje se odnosilo na nastavljanje uzimanja pilula zbog kontracepcije a ne za tretman cista na dojkama....
Odgovori