Juče sam saznala da imam Tu adnexae I dextri, cistu na desnom jajniku veličine 55x52 mm hiperehogenog zida. Prepisana mi je terapija (Chymoral forte 3x1 i Visiren tabl 400 mg 2x1), za 10 dana kontrola uz preporuku odstranjivanja celog jajnika ukoliko se cista ne smanji odnosno prsne.
Dala sam krv na analizu, izmedju ostalog i za Ca-125 tumorski marker.
Imam 38 godina, virgo intacta. Molila bih da za sada da mi date Vaše mišljenje da li je neophodna hitna hirurška intervencija ukoliko cista ostane u ovom stadijumu, a analize pokažu da je sve u redu što se tiče tumora. Hoće li cista sama da pukne?
Čula sam od prijateljice da Institut "Dr. Josif Pančić" proizvodi čaj za cistične jajnike i da je ona izlečila svoje cistične jajnike nakon 2 kese ovoga čaja.
Cista na jajniku
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Saradnik
- Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Cista je po velicini na granici za operativni tretman, hiperehogen zid ne znaci nista posebno, osim ako je taj zid neravan i debeo( znaci da nece da prsne), a u svkom slucaju, Ca 125 ce dati odgovor koliko je nesto hitno ili ne. Cajevi ne mogu da uklone organske promene, uglavnom deluju na smenjenje upalne komponente. U svakom slucaju uvek se moze biti malo strpljiv i proveriti lorz par ciklusa sta se zbiva. Inace operativni tretman savetujem da bude laparoskopskim putem.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
o cistama jajnika
Dadoh jedan odgovor na ciste jajnika ranije...pa mozete da pogledate...ali hocu da Vam kazem da je ultrazvucni opis ciste veoma vazan, osim velicine mogu da kazu, da li cista sastavljena od jedne supljine ili od vise, da li ima solidnih dijelova ili je sve tecnost, ako ima pregrade da li su debele i neravne, tako da kada se sve uzme u obzir, zajedno sa simptomima, o kojima vi nista niste rekli, i vrijednosti Ca 125, moze da se napravi dobar plan za pracenje ili odstranjivanje ciste, ne jajnika ako je moguce da se sacuva.
Moram vam reci da je CA 125 tumorski marker koji je specifican samo za epitelijalne tumore ovarija, i to u 75 %, a onih 25% uopste nema pozitivan Ca 125 marker, a ostale dvije vrste tumora jajnika su nesenzitivne za taj isti marker. Normalne vrijednosti su do 35 i morate znati da je Ca 125 povisen kod endometrioze, upalnih procesa u maloj karlici, oboljenja jetre, pankreatitisa, mioma materice, karcinoma pluca, dojke...u 1.trimestru trudnoce...dakle ne obracajte mnogo paznje na vrijednosti Ca 125 interpretirane izolovano, nego u sklopu cijele Vase anamneze / ukljucujuci i porodicnu istoriju o karcinomima /, klinicke slike i ultrazvuka.
Cista 5x5 cm na jajniku nije indikacija da se odstrani dio jajnika ili jajnik, ukoliko nema dobrog razloga za to.
Puno pozdrava i srecno.
Moram vam reci da je CA 125 tumorski marker koji je specifican samo za epitelijalne tumore ovarija, i to u 75 %, a onih 25% uopste nema pozitivan Ca 125 marker, a ostale dvije vrste tumora jajnika su nesenzitivne za taj isti marker. Normalne vrijednosti su do 35 i morate znati da je Ca 125 povisen kod endometrioze, upalnih procesa u maloj karlici, oboljenja jetre, pankreatitisa, mioma materice, karcinoma pluca, dojke...u 1.trimestru trudnoce...dakle ne obracajte mnogo paznje na vrijednosti Ca 125 interpretirane izolovano, nego u sklopu cijele Vase anamneze / ukljucujuci i porodicnu istoriju o karcinomima /, klinicke slike i ultrazvuka.
Cista 5x5 cm na jajniku nije indikacija da se odstrani dio jajnika ili jajnik, ukoliko nema dobrog razloga za to.
Puno pozdrava i srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn