Imam 26 godina, nemam zdravstvenih problema, nikad nisam bila u drugom stanju i prvi put sam bila kod ginekologa pre 3 nedelje na rutinskom pregledu .
Dana 21.07.2008. sam bila na tom , prvom rutinskom pregledu koji je obuhvatao pregled, ultrazvuk, PAPA i VS briseve. Pregled je obavljen u privatnoj ordinaciji u Novom Sadu (gde inace i zivim). Na ultrazvuku doktor mi je pronasao cistu velicine 8 cm. (nalaz cu prekucati na kraju posta). PAPA je bio uredan a VS brisevi su pokazali neke manje neregularnosti (doktor mi je rekao grupu sekreta al sam zaboravila) pa mi je doktor prepisao vaginalete MACMIROR Complex 500 (6 komada, svako vece po jednu). Takodje me je poslao na sledece analize: SE, KKS, CA 125. Zakazao mi je sledeci pregled posle sledece menstruacije. U medjuvremenu sam obavila trazene analize i zavrsila terapiju sa Macmirorom. Svi nalazi su OK. SE 2/4, KKS sve u granicama, CA 125 25,4. Danas 25.08.2008. sam bila na drugom pregledu gde mi je opet uradio ultrazvuk i nakon toga mi je preprucio laparoskopsko uklanjanje ciste. Napomenuo mi je da bi bilo jako pozeljno da nadjem nekog ko ce ceniti moje godine (predpostavljam da je aludirao na pazljivog i strucnog hirurga koji nece vaditi jajnik bez preke potrebe, sto vrsljajuci po forumima vidim da nije redak slucaj). Zvala sam neke privatne klinike u Novom Sadu i za takvu operaciju mi traze 1100 Evra sto mi je malo skupo pa bi verovatnije otisla u drzavnu ustanovu. Napominjem da mi je potpuno sve jedno da li cu operaciju izvrsiti u Novom Sadu, Beogradu ili Pancevu (odakle sam inace), samo da sve prodje kako treba. Postavljam post iskljucivo da bi dobila drugo misljenje (da potvrdim tvrdnje i preporuke mog ginekologa) i da bi prikupila savete i preporuke kojeg lekara (i ustanovu) da izaberem.
Unapred veliko hvala na odgovorima.
NALAZ LEKARA SPECIJALISTE
Ultrasongrafski nalaz:
Uterus u AVF, normalnog oblika i velicine, praznog kavuma, endometrijuma velicine 8mm. Desni jajnik urednog sonografskog nalaza.
Na levom jajniku bilokularna, jasno ogranicena, hipoehogena, cisticna promena, glatkih zidova, dimenzija 81x57,3mm, a septa 2,6mm.
Cavum Douglasi prazan.
Nalaz u spekulima:
Grlic konican, epitelizovan. Pojacana belicasta sekrecija u vagini. Uzeti PAPa i VS brisevi.
GIN.-palp. nalaz:
Uterus u AVF, normalnog oblika i velicine, cvrst, pokretan. Desna adneksa palpatorno urednog nalaza a levi jajnik uvecan, velicine jabuke, elasticno napet, palpatorno blago bolno osetljiv. Uraditi - SE, KKS, CA 125
Dijagnoza:
Cystis ovarii sin.

Prvi ultrazvuk od 21.07.2008.

Drugi ultrazvuk od 05.08.2008.
Ne znam koliko se moze videti iz skeniranog ultrazvuka al ga svejedno postavljam.
Jos jednom veliko hvala,
Pozz