Chalmidia i lečenje eritromicinom u trudnoći

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Srbijanka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 15, 2006 1:57 pm

Chalmidia i lečenje eritromicinom u trudnoći

Post od Srbijanka »

U devetoj sam nedelji trudnoće. Doktor kaže da imam blago pozitivan nalaz na klamidiju i prepisao mi je eritromicin 500mg, dve dnevno. Smatra da će sve biti u redu. Međutim, zbunilo me je što suprugu nije prepisao nikakvu terapiju i zanima me da li je chlamidia polno prenosiva i kako se uopšte dobija. Da li sam dobila odgovarajuću terapiju, da li je velika opasnost po plod i da li rano otkriće bakterije pruža nadu da će sve biti u redu?
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Pre svega me zanima da li si radila bris privatno ili u drzavnoj instituciji? Ako si radila privatno velika je mogucnost da test nije tacan jer tako uzimaju pare jer ces doci da proveris bris, meni se to desilo, od tada samo u drzavnu Batut ili sl. institucije! Kad je chlamidia u pitanju OBAVEZNO je lecenje oba partnera jer ce te se igrati vrzinog kola on tebi ti njemu i nikada senecete izleciti. Meni ovo lici na manipulaciju molim te pre nego sto pocnes sa lekovima prekontrolisi se opet ali u drzavnoj ustanovi. Ne razumem dijagnozu blago pozitivan chlamidiju ili imas ili nemas nema ti imas je malo ili puno, to je bakterija! Ako je imas obavezno se mora leciti jer ugrozava trudnocu ali nije neizleciva! Ako si vec pila antibiotike ne vredi da radis ponovo bris vec sacekaj 10 dana pa tek onda jer mozes dobiti lazni nalaz zbog antibiotika koje si popila ako jesi.
Moj savet je da odes ponovo na bris i izbegavas tog lekara koji ti je rekao tako nesto!
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
Srbijanka
Novi član
Novi član

Post od Srbijanka »

Radila sam bris u državnoj ustanovi, mada se to svejedno plaća, u svakom slučaju. Ne pominjem ovo jer mi je žao da platim ono što je neophodno, već zato što mi je odvratno da u zemlji toliko pričaju o natalitetu, a jedan od obaveznih pregleda naplaćuju trudnicama 1200 dinara.
Doktor je, koliko znam, pouzdan i kod njega sam otišla po preporuci. Ne radi nigde privatno i u Domu zdravlja je tridesetak godina. Ovo 'blago pozitivan' nisu moje, već njegove reči i ne znam da li je to rekao da bi me utešio ili zbog nestručnosti.
Antibiotike sam poslednji put pila pre dva meseca, a bris na klamidiju radila sam juče, ne verujem da je to moglo da utiče.
Pozvala sam lekara telefonom i pitala da nije slučajno zaboravio da prepiše nešto i suprugu. Kategorično je izjavio kako samo ja treba da se lečim i kako treba da ponovim bris nakon što prođe jedan dan po završetku uzimanja tableta. Najgore je što teško mogu da promenim lekara čak i ako se ispostavi da je nestručan, pošto me aždaje od sestara u Domu zdravlja (jedinom u gradu) nisu htele da puste na pregled dok ne otvorim karton i odlučim se za jednog lekara, iako sam želela da prvo porazgovaram s nekim od njih i vidim ko mi najviše odgovara. Jedina alternativa su privatni lekari, a sad si me uplašila da oni mogu biti još gori.
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član

Post od Blonde »

Gde si radila briseve u kojoj ustanovi?
Kod infekcije hlamidijom MORAJU DA SE LECE OBA PARTNERA iako neznaci da je i on zarazen ali predostroznosti radi lece se oba partnera jer u slucaju da je zarazen on ce ti opet preneti i sve tako u krug.
Nema veze sto si pila pre dva meseca antibiotike nemoze da utice na ishod brisa jer je bilo davno.
Dobila si verovatno i antibiogram na brisevima pa pogledaj koji ti lekovi tamo odgovaraju a koji nisu stetni u trudnoci. Oko ovoga bi vec trebao neko strucniji da i pomogne ipak nisam lekar. Nije mi jasno kako si mogla u domu zdravlja da uradis bris na hlamidiju?
pozdrav
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Srbijanko
O hlamidiji je dosta pisano, potržite na vom forumu, kliknite u gornjem dwsnom uglu ekrana na traži, ikona sa slikom lupe, te otkucajte traženu reč.
Ponoviću deo, nakon izlečene infekcije hlamidijom zbog perzistiranja Ag-At testovi ostaju pozitivni i do 45 dana, zavisno od testa koji je upotrebljen!
Zaista bi trebalo da uz nalaz stoji kojim testom je rađeno. Nalaz može biti blago pozitivan u ovakvim situacijama!
Pozdrav i dobro zdravlje! Peđa
Srbijanka
Novi član
Novi član

Post od Srbijanka »

Pročitala sam sve što na ovom forumu, a i na mnogim drugim, piše o hlamidiji (za koju sam, doduše, pogrešno mislila da se izgovara klamidija), ali nisam uspela da na osnovu njih procenim treba li da pod hitno menjam doktora i čime bi trebalo da se leči moj muž, kao ni da li postoji uspešnija i bezbednija terapija od meni prepisane.
Na mom nalazu ne samo što ne piše kojim testom je rađeno, koja je vrsta bakterije, a kamoli da postoji antibiogram, već je sve što piše: chlamidie, pozitivan (+). Nadala sam se da mi neko može pomoći i pretpostaviti o čemu se radi na osnovu istih oskudnih podataka s kojima i ja raspolažem, a nesumnjivo s neuporedivo više znanja.
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član

Post od Blonde »

kako je onda zakljucio da ima chlamidije u tragu kad stoji samo +?
SlikaSlika
Slika
Srbijanka
Novi član
Novi član

Post od Srbijanka »

Kod nas doktor sam radi analizu brisa, sestra samo uzme uzorak. Verovatno zato nije ni napisao detalje, pošto bi ih pisao sam za sebe. Druga je stvar što bih i ja volela da ih znam, to ga ne interesuje previše.
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član

Post od Blonde »

U kom gradu zivis? Nigde nisam videla da u domu zdravlja rade briseve na chlamidiju, ureaplasmu i mykoplazmu :o obicno se tamo radi vaginalni i cervikalni bris, odredjivanje grupe sekreta i papa nalaz. U domu zdravlja se nerade ovakve analize bar ne u BG jos nisam cula.
:-?
SlikaSlika
Slika
Srbijanka
Novi član
Novi član

Post od Srbijanka »

Živim u Nišu. Danas sam se raspitivala kod dve doktorke koje rade kao ginekolozi akušeri u bolnici na porodiljskom odeljenju, i obe su bile užasnute i nalazom i terapijom. Rekle su mi kako su u Dom zdravlja stigli neispravni testovi, da svima pokazuju pozitivne nalaze, i da treba da uradim antibiogram u Higijenskom zavodu. Zabranile su mi da pijem erotromicin, čak i ako jesam zaražena hlamidijom, sve do 14. nedelje trudnoće. Tek sad sam zaista užasnuta. Kako je moguće da se moj lekar tako igra tuđim zdravljem i bebinim životom i da li je u pitanju neznanje ili nemar?
Draga Blonde, ne znaš koliko mi znači to što mogu s nekim da podelim strahove i sumnje. Hvala ti na svim odgovorima.
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član

Post od Blonde »

Tu smo da se pomognemo :D

Javi rezultate i kako je sve proslo ja se iskreno nadam da od te Chlamidije nema nista. Obavezno idi u higijenski zavod i sto pre uradi taj bris ali uradi i na mykoplazmu i ureaplazmu. To su bakterije iz istog roda valjda uglavnom znam da se testiraju u kompletu jer isto mogu da izazovu spontani. Ako je prisutna bilo koja bakterija obavezno se lece oba partnera.
Sve najbolje i tebi i bebi :wink:
SlikaSlika
Slika
Odgovori