CANDIDA SPP
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
CANDIDA SPP
Postovani prilikom uzimanja vaginalnog brisa iz uzroka je iskultivisana Candida spp u velikom broju. Direktni mikroskopski preparat:epitelne celije, dosta leukocita, redukovan broj laktobacila, polimorna bakterijska flora. Uocene su blastospore i pseudohife kvasnica. Nisu uocene protozoe tipa T. vaginalis. Imala sam terapiju antibiotikom jer mi je ustanovljena i upala levog jajnika. Antibiotik sam pila Marocen a za candidu sam koristila vaginalete ginodaktanol posto nistatina nema uporedo sa antibiotikom. Zanima me koliko je sve ovo normalno i da li je zaista opasno i koliko da li i po cenu zivota kao sto mnogi pisu na internetu. Molim Vas da mi odgovorite jer mi se svasta mota po glavi. Unapred Hvala
Re: CANDIDA SPP
Da li mozda neko zna neso o ovome i da li je lecenje adekvatno ili je potrebno jos sta...
Ja sa kandidom imam problema periodicno vec vise godina, bilo je tu raznih terapija pre svega mislim na vaginalete (Lomexin, Kansen, Canesten, Polygynax, Macmiror, Gynofort) od kojih su mi najbolje bile Lomexin i Gynofort) ali od prosle godine mi se desavalo da mi se kandida vrati vec posle mesec dana od terapije, sto je poprilicno brzo. Moj trenutni ginekolog kada dodjem kod njega me je gledao kao da sam dosla jer sam dokona i uvek je u fazonu-od kandide se ne umire samo je dosadna. Guglala sam o tome i guglala i posto sam svasta probala (od cajeva i vaginalnih kremica i sedecih kupki...) evo sta je meni pomoglo a takodje sam to pokupila sa interneta. Regulisana ishrana. Izbacila sam belo brasno i slatkise, znam tesko je, razani hleb je kao sundjer, od slatkisa kad kriziram uzmem samo crnu cokoladu, ili iscedim pomorandzu, mora blokada da se napravi u glavi jednostavno slatkisi ne postoje bar prva 3 meseca. Ja sam 2 meseca na tom rezimu i planiram da ostanem. Pa eto ako si spremna probaj bar pa koliko izdrzis. Inace od kad sam na tom rezimu ishrane mnogo sam lakse dobila zadnje dve menstruacije i redovne su a redovan ciklus imala sam jedino kada sam bila na kontraceptivnim pilulama koje vise u zivotu ne bih koristila. Eto veliki pozdrav od mene i mnogo podrske! 

Inace kandidu neces izleciti sve dok pijes antibiotike, kad prestanes antibiotike onda terapija za kandidu jer antibiotici je hrane kao i slatkisi i beli hleb uopste hleb sa kvascem jer kandida je kvasnica, moras izbegavati sve gde ima kvasca. Ne znam kakve simptome imas ja sam najveci problem imala sa povecanim sekretom unutra i kandidom spolja, onaj sirasti sekret koji nije nestajao od vaginaleta a ni Daktanol koji mi je ginekolog davao da mazem to nije otklonio, ova promena ishrane sada jeste.
Na pocetku odmah Hvala... Da simptomi su bas takvi i javljaju se uglavnom nakon upotrebe antibiotika. Bila bih Vam zahvalna kada biste mi precizirali to o rezimu ishrane.. Za pocetak sta se sme a sta ne. I ako mozete da mi napisete koji je to rezim ishrane koji ste probali i da li je vama pomoglo da je se otarasite ili da je smanjite..
I da jos jednom Hvala.
Od kog brasna pravite hleb i sa vime ako nema kvasca. Sem krompira koji se sme nadam se.
I da jos jednom Hvala.
Od kog brasna pravite hleb i sa vime ako nema kvasca. Sem krompira koji se sme nadam se.
Prvo cu vam napisati recept za bezkvasni hleb. On se pravi brzo i jednostavno jer se ne mesi rukama samo se "smulja" varjacom i sruci u tepsiju jer smesa treba da bude gnjecava da kad se ispece ne bi bio kao kamen.
Potrebno vam je:
-400g razanog brasna(nemojte kupovati u marketu ono mesano sa belim brasnom na kome pise mesavina za razani hleb, vec cisto razano u zdravoj hrani oko 70-80din. kilogram moze se naci i jeftinije)
-ravna kasicica soli,
-prasak za pecivo ili soda bikarbona,
-2 kasike ulja (ja stavljam suncokretovo mada je pozeljno maslinovo)
-4 dcl tople vode
-semenke po zelji (susam, laneno, suncokretovo)
Pomesate suve sastojke, pa dodate ulje i vodu.
Preporucujem vam da ga izrucite u takvu tepsiju da bude sto tanji, kao one pogace, bukvalno na centimetar jer je cisto razano brasno gnjecavo i ako ga stavite u kalup za hleb ne mozete ga jesti, mada ni ovako nije neki ukus naravno jer nije vazdusast kao beli hleb ali ja sam se navikla. Pecite ga na visokoj temperaturi slobodno na 200-250 stepeni. gotov je kad se odvoji od ivice, ne morate podmazivati tepsiju nece se zalepiti sam ce ispasti bez problema. Sredina ce biti malo gnjecava ne zato sto nije gotov vec zato sto je jednostavno takvo brasno. Ako vam se ovaj hleb ne svidi probajte naci neki drugi hleb na internetu bez kvasca mada se uglavnom svode na isto samo neko stavi i 2 jajeta. Hleb moze da se jede vise dana ako ga pravite samo za sebe mozete i manju meru.
Potrebno vam je:
-400g razanog brasna(nemojte kupovati u marketu ono mesano sa belim brasnom na kome pise mesavina za razani hleb, vec cisto razano u zdravoj hrani oko 70-80din. kilogram moze se naci i jeftinije)
-ravna kasicica soli,
-prasak za pecivo ili soda bikarbona,
-2 kasike ulja (ja stavljam suncokretovo mada je pozeljno maslinovo)
-4 dcl tople vode
-semenke po zelji (susam, laneno, suncokretovo)
Pomesate suve sastojke, pa dodate ulje i vodu.
Preporucujem vam da ga izrucite u takvu tepsiju da bude sto tanji, kao one pogace, bukvalno na centimetar jer je cisto razano brasno gnjecavo i ako ga stavite u kalup za hleb ne mozete ga jesti, mada ni ovako nije neki ukus naravno jer nije vazdusast kao beli hleb ali ja sam se navikla. Pecite ga na visokoj temperaturi slobodno na 200-250 stepeni. gotov je kad se odvoji od ivice, ne morate podmazivati tepsiju nece se zalepiti sam ce ispasti bez problema. Sredina ce biti malo gnjecava ne zato sto nije gotov vec zato sto je jednostavno takvo brasno. Ako vam se ovaj hleb ne svidi probajte naci neki drugi hleb na internetu bez kvasca mada se uglavnom svode na isto samo neko stavi i 2 jajeta. Hleb moze da se jede vise dana ako ga pravite samo za sebe mozete i manju meru.
Probacu sutra da napravim pa Vam javljam kako je bilo. ☺ za recept.....
Rezim ishrane je surov 
Po pravilu NE SME:
Rafinisani secer, uopste secer, skrob, belo brasno psenicno i kukuruzno, mleko i mlecni proizvodi, krompir, tomato sos, kecap, majonez i industrijsko meso tipa virsle - jer su puni secera, slatko voce, industrijski sokovi, kafa, alkohol, pivo, kvasac, soja i sojini proizvodi, pecurke, pistaci, kikiriki, crni caj, pasulj, grasak, krompir, antibiotici, zasicene masti, sve sto slabi imunitet jer se imunitet mora ojacati maksimalno.
ONO STO SME:
Sve sto pojacava imunitet, vitamini,
sto vise vode dnevno, preporuka 2 litre, organska hrana, proteini (jaja, pilece meso, curece meso, kuvana junetina i teletina), kefir (bez secera i vocnih ukusa), jogurti (ali ne obican vec birati samo LGG, ab kultura, probiotik, viva+ i slicni zbog dobrih bakterija koje sadrze), kiselo zelje, domaci majonez sa maslinovim uljem, sve vrste ribe, pileca supa, povrce (kupus, kelj, sargarepa, boranija, brokoli, prokelj, paradajz, zelena salata, cvekla, celer, paprika, karfiol, plavi patlidzan, tikvice, krastavac, luk beli i crni), integralne testenine, biljna nerafinisana ulja, bademi, djumbir, persun, humus, ovas, socivo, raz, proso, kurkuma i zacinsko bilje, suncokret i ostale semenke, avokado, 1 casa brusnice ili 1 jabuka dnevno, ili kruska, dozvoljeno voce - kivi, narandza, grejp, limun. Sokovi -prirodna limunada, sok od brusnice ili ribizle (nesladjeni), biljni cajevi (nesladjeni)
To je ta ishrana koje se treba pridrzavati bar 3 meseca da se ubije zariste kandide a onda se moze postepeno uvoditi po nesto od zabranjenog u umerenim kolicinama.

Po pravilu NE SME:
Rafinisani secer, uopste secer, skrob, belo brasno psenicno i kukuruzno, mleko i mlecni proizvodi, krompir, tomato sos, kecap, majonez i industrijsko meso tipa virsle - jer su puni secera, slatko voce, industrijski sokovi, kafa, alkohol, pivo, kvasac, soja i sojini proizvodi, pecurke, pistaci, kikiriki, crni caj, pasulj, grasak, krompir, antibiotici, zasicene masti, sve sto slabi imunitet jer se imunitet mora ojacati maksimalno.
ONO STO SME:
Sve sto pojacava imunitet, vitamini,
sto vise vode dnevno, preporuka 2 litre, organska hrana, proteini (jaja, pilece meso, curece meso, kuvana junetina i teletina), kefir (bez secera i vocnih ukusa), jogurti (ali ne obican vec birati samo LGG, ab kultura, probiotik, viva+ i slicni zbog dobrih bakterija koje sadrze), kiselo zelje, domaci majonez sa maslinovim uljem, sve vrste ribe, pileca supa, povrce (kupus, kelj, sargarepa, boranija, brokoli, prokelj, paradajz, zelena salata, cvekla, celer, paprika, karfiol, plavi patlidzan, tikvice, krastavac, luk beli i crni), integralne testenine, biljna nerafinisana ulja, bademi, djumbir, persun, humus, ovas, socivo, raz, proso, kurkuma i zacinsko bilje, suncokret i ostale semenke, avokado, 1 casa brusnice ili 1 jabuka dnevno, ili kruska, dozvoljeno voce - kivi, narandza, grejp, limun. Sokovi -prirodna limunada, sok od brusnice ili ribizle (nesladjeni), biljni cajevi (nesladjeni)
To je ta ishrana koje se treba pridrzavati bar 3 meseca da se ubije zariste kandide a onda se moze postepeno uvoditi po nesto od zabranjenog u umerenim kolicinama.
Ja jedem samo taj hleb ako neko otkrije ukusniju varijantu neka javi
sto se tice ostalih pravila pridrzavam se, pojedem po kockicu crne cokolade, ne svaki dan, neko kaze da sme i med ali ja trenutno nemam meda pa ga nisam konzumirala za to vreme mozda i da imam ne bih, ne zivim sama tako da ne mogu bas sve da podredim sebi tako da mi podlete povremeno makarone koje nisu integralne, supa, kao i krompir. Ali i pored toga sam jako zadovoljna jer sam sa ovim rezimom pocela pocetkom januara a izgubio mi se vec kazem Vam taj grozni sekret spolja sto me je najvise nerviralo pa mojoj sreci nije bilo kraja zbog toga imam volje da nastavim.
Ono sto jos praktikujem jeste da ne nosim vise one male tanke dnevne uloske i nosim komotniji ves. Neko cak preporucuje da se nocu dok spavamo nenosi ves. Mislim da sam na ovom forumu cula da su tanki ulosci zlo jer vagina mora da dise i zadnje 2. menstruacije praktikujem stare debele Boni uloske, u velikom ljubicastom pakovanju. Jeste mi bilo cudno posle fensi ulozaka da se vratim na njih jer su kao jastucici ali na neki cudan nacin prija sto nije ona folija vise tako blizu da potpari tako da mislim da i to ima veze. E sad, sta cu leti kad se budu ocrtavali, ne znam nosicu tunike, suknje da se ne vidi
bitno mi je samo da sam se resila kandide, tog zla koje mi se stalno vracalo, sad valjda vise nece! Izgleda da je istina da zdravlje na usta ulazi.

Ono sto jos praktikujem jeste da ne nosim vise one male tanke dnevne uloske i nosim komotniji ves. Neko cak preporucuje da se nocu dok spavamo nenosi ves. Mislim da sam na ovom forumu cula da su tanki ulosci zlo jer vagina mora da dise i zadnje 2. menstruacije praktikujem stare debele Boni uloske, u velikom ljubicastom pakovanju. Jeste mi bilo cudno posle fensi ulozaka da se vratim na njih jer su kao jastucici ali na neki cudan nacin prija sto nije ona folija vise tako blizu da potpari tako da mislim da i to ima veze. E sad, sta cu leti kad se budu ocrtavali, ne znam nosicu tunike, suknje da se ne vidi