Ja jako dugo imam problema sa candidom u crevima i sa VI grupom vaginalnog sekreta (candida)!

Moja pretpostavka je da sam se zapatila sa tom dosadnom gljivicom usled veoma cestih terapija antibioticima, pa mi je imunitet oslabio. Problem je medjutim sto ne mogu da je se otarasim vec godinama! Pila sam i nistatin i liobif i razne druge probiotike, ali ne vredi

Evo poslednje analize opet pokazuju da je u crevima prisutna candida u malom broju. Ona jeste normalan stanovnik crevne flore, ali ipak ne bi trebalo da bude izolovana! Lekari znaju samo da kazu da eto ne jedem slatkise i da pijem nistatin. Ni jedan lekar nije znao lepo da mi objasni sta radi ta gljivica, koliko je opasna i sl. Sada sam pocela da pijem aloju i trudicu se da neko duze vreme ne jedem slatkise i da ishranu malo pojacam vitaminima, povrcem, zitaricama, pa cu videti... Evo, ono sto sma ja nasla o candidi na nekim sajtovima, mozda tebi pomogne. A inace, koliko sma cula candida je cesta u trudnoci (mislim ginekoloski) i mislim da ne steti plodu, ali ipak bolje da o tome nesto kaze lekar.
Candida albicans, gljivica koja se i prirodno u manjoj količini nalazi u našim crijevima. U 2 - 8% uzročnik gljivične infekcije je Candida glabrata. Pod različitim utjecajima, prije svega kod liječenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sustava ili korištenja imunosupresivnih lijekova, uporabe oralnih kontraceptiva, hormonske nadomjesne terapije ili antiandrogena, kod dijabetesa melitus, kao i u trudnoći, dolazi do njihovog neprirodnog razmnožavanja. Učestalost ove infekcije je 5 - 8% svih ginekoloških pacijentica, a među pacijenticama koje se žale na pojačani iscjedak u 21% se radi o gljivičnoj infekciji.
Lijekovi izbora u liječenju gljivične infekcije su derivati imidazola: clotrimazol (Canesten, Plimycol) i polienski antibiotici kao što su nistatin (Nystatin, Moronal), amfotericin (Ampho-Moronal) i natamycin (Pimafucin) koji se ženama propisuju u vidu vaginalnih tableta, krema ili masti. Terapija može trajati svega jedan dan ili duže: 3 - 7 dana. Muškarcima se lijekovi protiv gljivica propisuju u obliku krema ili tableta. Kod "recidivirajućih" - infekcija koje se ponavljaju, nezaobilazno je sistemno liječenje s fluconazolom (Diflucan) ili itraconazolom (Orungal) u vidu tableta ili kapsula. Iako se u 2/3 slučajeva gljivična infekcija ne prenosi spolnim odnosom, za vrijeme liječenja se savjetuje izbjegavanje spolnog kontakta.
Alternativno lijecenje:
Anti-Candida dijeta, kao i ponovno uspostavljanje ravnoteže crijevne flore uz crijevne biokulture (probiotici) kao što su acidofilus (kapsule ili jogurt) ili LGG jogurt. Od velike koristi može biti i homeopatski lijek Candida Yeast, koji predstavlja jednu vrstu oralnog cjepiva protiv gljivica.
Jednostavna metoda koje se pri tome može koristiti je ispiranje rodnice s otopinom mliječne kiseline (Ac. lactici) ili sirutke. Na isti način možete upotrijebiti 2 - 4 kapsule Linex ili Bactisubtil, odnosno Acidofilus koje se za ovaj postupak moraju otvoriti i njihov sadržaj otopiti u 2 dl mlake vode. Kultura laktobacila može se unijeti u rodnicu i putem običnog malog tampona namočenog u LGG jogurt. Tampon ostaviti u rodnici kroz 2 sata. Ostale vrste ispiranja rodnice (sapuni, šamponi, gelovi, čajevi) se ne preporučuju zbog narušavanja normalne bakterijske flore.
Uobicajeno je da se u sklopu ginekoloskih pregleda uzimaju brisevi
Ono sto se rutinski radi, to je Papanikolau test (preventivni bris ćelija sa grlica materice na karcinom). Nalaz PA II grupa je uredan (nalaz IIIa, IIIb, IV itd.) zahteva obavezan kolposkopski pregled sa ciljanom biopsijom (uzimanje isecka tkiva) za patohistološku analizu. Uzimanjem vaginalnog sekreta odredjuje se grupa sekreta .I ili II grupa nalaz je uredan, III grupa u zavisnosti od subjektivnih tegoba pacijentkinje uz bakteriološki vaginalni bris, zahteva specifičnu terapiju ili samo praćenje. IV grupa sekreta označava gonoreju (triper), V grupa Trohomonas vaginalis, a VI gljivičnu infekciju (najčesće Candida albicans). Sve ove grupe zahtevaju specificno lečenje uz obavezan kontrolni pregled (na koji se najcešće zaboravlja) radi potvrde urednog nalaza.
Malo se zna o tzv.bakterijskim vaginozama. To su infekcije koje karakterise smanjenje broja LACTOBACILA (štite vaginu od infekcije) a izrazito povećanje broja bakterija koje se inače normalno nalaze u vagini (stafilokok,streptokok,eserihija, proteus, enterokok, gardnerela,mikoplasma Itd.). U ovom slučaju se uzimaju bakteriološki cervikalni I bakteriološki vaginalni brisevi (brisevi se zasejavaju na podloge a terapija je prema nalazu brisa).
U grupu bakterija koje izazivaju upalu grlića materice, a od uticaja su na plodnost žene (mogu biti uzroci steriliteta I spontanih pobacaja) najznacajnije mesto zauzima HLAMIDIJA
Genitalne mikoplazme (Micoplasma hominis I Ureaplasma urealiticum) su uslovno patogene bakterije s obzirom da ulaze u sastav normalne flore donjeg genitalnog trakta. Dijagnoza se postavlja izolacijom ovih bakterija iz briseva grlica materice I identifikacijom nakon kultivisanja na čvrstim I tečnim hranljivim podlogama. Neisseria gonorrhoeae (gonokok) izaziva gonoreju a infekcija je 59% slučajeva udružena sa hlamidijalnom infekcijom. Često je asimtomatsko oboljenje koje se rutinski otkriva skriningom cerviksa (preventivnim pregledom grlica).
Za bakteriološku dijagnozu se najčesće uzima bris sa grlica, eventualno uretralni bris. Identifikacija se vrši direktnom mikroskopijom I izolacijom na obogaćenim I selektivnim podlogama (obavezno se radi antibiogram I na osnovu njega terapija.)
Danas se veliki broj žena podvrgava ispitivanjima u cilju otkrivanja ili prevencije oboljenja koja mogu uticati na plodnost. Otkrivanje INFEKCIJE svakako spada u najvažnija. Pregled svake zene na prisustvo svih infektivnih agenasa je nemoguć. Ne preduzimati nista, ostavlja mogućnost za razvoj komplikacija koje se često mogu izbeci korištenjem jednostavnih dijagnostičkih metoda. U te metode spada ispitivanje sastava VAGINALNE I CERVIKALNE FLORE žene.
Natural Remedies
Alternative practitioners recommend individualized programs that usually combine diet and supplements. Supplements are introduced gradually to avoid a temporary worsening of symptoms called a "die-off" or Herxheimer reaction. This is because when candida are killed, they release protein fragments and toxins that can trigger an antibody response from the immune system.
Improvement in symptoms is usually noticed after two to four weeks.
Acidophillus
The beneficial bacteria acidophillus is thought to control candida by making the intestinal tract more acidic, discouraging the growth of candida, and by producing hydrogen peroxide, which directly kills candida.
Reasearch has shown that supplementing with a hydrogen peroxide-producing strain of acidophillus, DDS-1 greatly reduced the incidence of antibiotic-induced yeast infections.
These beneficial bacteria also help to restore the microbial balance within the digestive tract.
Fiber
One teaspoon to one tablespoon of soluble fiber containing guar gum, psyllium husks, flaxseeds or pectin can be mixed in an 8 oz glass of water two times per day on an empty stomach.
Enteric-coated essential oils
Enteric-coated capsules containing oregano oil, peppermint oil, and other volatile oils are thought to prevent the overgrowth of candida. It is usually recommended for at least several months. A standard dosage is two capsules two times a day with water, in between meals. Pure volatile oils can be quite toxic in this amount so the liquid form of these oils should never be ingested, and the capsules should not be broken open before ingesting.
Enteric-coated garlic
Garlic capsules that have been enteric-coated to open when they reach the intestines are often be used in combination with the volatile oils. Once capsule two times per day taken with the enteric-coated volatile oil is a typical recommendation.
Other valuable supplements are caprylic acid from coconuts, oleic acid from olive oil, oregano oil, and pau d'arco. There are many combination products formulated for candida that contain these herbs and supplements.
Diet
Diet is an important part of the Candida cleanse. The length of time on the Candida cleanse depends on the length of time one has had symptoms, symptom severity, and overall health. People may notice improvement after strict adherence to the diet for two to four weeks. For others it takes months. Once symptoms are gone and lab tests show significant improvement, foods from the restricted list can be slowly incorporated back into the diet.
• List of Foods to Avoid Entirely
• List of Foods to Limit
Limit daily carbohydrate intake - Sugar feeds Candida, so it is important to minimize the total carbohydrate content of one's diet. During the first 2 to 3 weeks of the program, it is often recommended that carbohydrate intake be restricted to 20 to 60 grams per day, depending on age, health, activity level, and extent of grain sensitivities. As symptoms disappear, the carbohydrate total can gradually increase. Foods that are low carb include protein foods such as meat, chicken, turkey, shellfish, some nuts, and non-starchy vegetables.
Environmental/Lifestyle
Consider talking with your physician about substitute methods of birth control if you are using oral contraceptives.
Practitioners usually suggest avoiding alcohol and smoking. Both can impair the immune function.
List of Foods to Avoid Entirely
• Sugar -- It is best to eliminate all forms of refined sugar, as it feeds the yeast and encourages its growth. These foods include: white sugar, brown sugar, honey, maple syrup, corn syrup, maple sugar, molasses, date sugar, turbinado, raw sugar, demerrara, amisake, rice syrup, sorghum.
Read labels carefully. The hidden sugars to watch for include: sucrose, fructose, maltose, lactose, glycogen, glucose, mannitol, sorbitol, galactose, monosaccharides, polysaccharides.
• Fruit -- Fruit contain natural sugars that support the growth of yeast. The following foods should be eliminated:
o Frozen, canned, and dried fruit
o All canned and frozen fruit juice
o Oranges and orange juice
o Melons, especially cantaloupe.
•
o These fruit often contain mold.
• Yeast -- Foods that contain yeast should be eliminated. These include: Baker's yeast, Brewer's yeast, Engevita, Torula, and any other nutritional yeast. Baked goods raised with yeast such as breads, rolls, crackers, bagels, pastries, and muffins should also be eliminated.
• Foods Containing Gluten -- These include wheat, barley, and rye and includes products made with these ingredients such as wheat bread, rye bread, and pasta.
• Vinegar -- Vinegar is made with a yeast culture. Foods that contain vinegar include: White vinegar, red wine vinegar, apple cider vinegar, balsamic vinegar, mayonnaise, commercial salad dressing, ketchup, Worcestershire sauce, steak sauce, BBQ sauce, shrimp sauce, soy sauce, mustard, pickles, pickled vegetables, green olives, relishes, horseradish, mincemeat, chili sauce.
• Mushrooms -- Mushrooms are fungi. Eliminate all mushrooms.
List of Foods to Avoid
1) Sugar
Refined sugar and mixtures containing refined sugar, including sucrose, dextrose, corn syrup, brown sugar, turbinado. Avoid artificial sweeteners.
2) Dairy Products
Milk, butter and other dairy products.
3) Wheat
Wheat and products containing wheat.
4) Gluten
All gluten-containing grains, including barley, rye, spelt and kamut. Some people are sensitive to gluten, a protein fragment in these grains.